Wat zijn trackers op de beurs?

Met trackers kun je op de beurs handelen in markten die anders voor particulieren vaak niet bereikbaar zijn. Niet alleen particulieren maken overigens gebruik van trackers maar ook de professionele beleggers gebruiken steeds vaker trackers.

Wat zijn trackers op de beurs nu precies?

Een tracker is een volger van de onderliggende waarden en valt dus onder de derivaten. Een tracker is net als een aandeel gewoon beursgenoteerd en tijdens de openingstijden op de beurs te verhandelen. Om uit te leggen wat trackers zijn is het handig om uit te leggen hoe ze tot stand komen.

De uitgever van een tracker moet je zien als de fabrikant die de tracker maakt. Stel een uitgever van trackers gaat een tracker op de AEX maken. Door eenvoudigweg alle aandelen in de AEX te kopen volgens dezelfde weging zoals ze in de AEX zijn opgenomen is de tracker geboren. Erg simpel dus.

Als de uitgever van een tracker alle onderliggende waarden in bovenstaand voorbeeld dus de aandelen in de AEX koopt spreken we van een fysieke tracker. Om het meteen wat ingewikkelder te maken er is ook een synthetische tracker en dan gebruikt men swaps om een tracker te maken.

De bedoeling van een tracker is altijd om de onderliggende waarden te volgen. Het resultaat hoeft niet beter maar mag ook niet slechter zijn. Het moet gewoon hetzelfde zijn. Dit zorgt ervoor dat het risico van een tracker beperkt blijft maar er toch mooie rendementen haalbaar zijn. Niet voor niets winnen trackers nog steeds aan populariteit.

Wat voor verschillende soorten trackers zijn er op de beurs?

Wel allereerst is daar natuurlijk de bekendste en dat is de indextracker waarmee je een index kunt volgen. Ook een ETF is een tracker. Met een ETF volg je een groepje onderliggende aandelen in een sector bijvoorbeeld van autofabrikanten of verzekeringsbedrijven.

Als je met een tracker de prijzen van grondstoffen wilt gaan volgen dan noemt men een dergelijk tracker een ETC. Maar ook obligaties kun je met een tracker gaan volgen.

Ook zie je steeds meer trackers komen waarbij men van allerlei in mijn ogen verschillende beleggingsproducten op een hoop gooit en onder 1 tracker laat vallen. Deze soort trackers hebben niet mijn voorkeur omdat het te moeilijk is het koersverloop in te schatten.

Wat zijn de trackers op de beurs die mijn voorkeur hebben?

Ik beleg voornamelijk in indextrackers, aandelen ETFs en ook grondstoffen trackers. Niet in obligatie ETFs want met de huidige lage rente is dat niet interessant op de lange termijn.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier