VanEck Vectors Coal ETF

Dit is de kolenboeren ETF. Kolen zijn natuurlijk meer iets van vroeger. Maar vergeet niet dat heel veel moderne elektriciteitscentrales nog steeds kolen gebruiken. Ook voor de productie van staal zijn kolen nodig.

De meeste kolen worden niet meer door mijnwerkers diep uit de grond gedolven. Dit is gewoon te duur geworden. Bij moderne kolenmijnen liggen de kolen aan de oppervlakte en kunnen zo opgeschept worden voor transport.

De prijs van kolen is uiteraard afhankelijk van het aanbod en de vraag. Het aanbod is groot en dat is wel een blijvende factor. De vraag is afhankelijk van de vraag naar stroom en staal. De wereldeconomie is dus bepalend.

Maar bij stroom speelt ook nog mee dat men liever geen kolen gebruikt voor de opwekking. Het enige voordeel dat stroom opwekken met kolen heeft is dat het zeer goedkoop is. De vraag naar kolen zal nog wel blijven maar veel spektakel is niet te verwachten.

Toch kan het interessant zijn om in kolenbedrijven te beleggen. Het is een hele oude bedrijfstak en veel nieuwkomers zullen er niet komen.

Deze ETF van VanEck Vectors volgt de MVIS Global Coal Index. In totaal zijn er ongeveer 27 aandelen van bedrijven actief in de kolenbranche in opgenomen.

Bij de landen is de grootste weging voor China met 25%. De VS is met 22% tweede. Op de derde plaats komt Canada met 11%.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 grondstoffen sector ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Coal ETF info:

 

Uitgever ETF: VanEck Vectors ( Van Eck Global)

Ticker: KOL

ISIN: US92189F8095

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca