Trackers kopen

Trackers worden verhandeld op de beurs maar daar kun je als particulier niet rechtstreeks kopen. Als je trackers wilt kopen zal je dit via een broker moeten doen.

Nu zijn er gelukkig tegenwoordig heel wat goede brokers actief dus dat is geen probleem. Ik heb hieronder nog wat aandachtspunten geplaatst waar je op moet letten als je trackers gaat kopen.

Trackers kopen met de laagste transactiekosten

Iedere broker heeft zijn eigen tarieven en daar zitten nogal eens verschillen tussen. Je kunt dus op zoek gaan naar een broker die lage tarieven hanteert.

Staar je niet dood overigens op uitsluitend lage tarieven want je wilt uiteraard ook een betrouwbare broker die een website met veel info heeft. Kijk dus als je trackers wilt kopen niet uitsluitend naar de laagste tarieven.

Trackers kopen met een lage spread

Dit is een probleem wat de laatste jaren steeds meer naar voren komt en waarvoor in mijn ogen veel te weinig aandacht is. Ik zie bij verschillende brokers nogal eens verschil in de spread. Dat is natuurlijk een hele slechte zaak.

Dit ontstaat omdat er niet 1 platform meer is maar meerdere. Doordat trackers maar ook aandelen enz. op verschillende platformen verhandeld worden ontstaan er ook vaak verschillen in bied en laat koersen en dus verschil in de spread. Een klein platform heeft minder kopers en verkopers en daardoor kans op een grotere spread.

Met name trackers waarin de omzet normaal al laag is hebben daar last van. Kijk dus alvorens je trackers gaat kopen ook goed naar de verschillen in bied en laat koersen bij de verschillende brokers.

Kijk naar alternatieve trackers voordat je koopt

Er zijn vele uitgevers van trackers en daardoor zijn er dus ook trackers te vinden die hetzelfde doen als trackers van een andere uitgever. Het is belangrijk deze goed te vergelijken alvorens je een tracker gaat kopen.

Natuurlijk zit er een verschil tussen de kwaliteiten van uitgevers zelf maar ook hun producten kunnen afwijken en kunnen een andere TER of kosten structuur hebben. Ook kan de ene tracker ondanks dat dezelfde onderliggende waarden wordt gevolgd toch een andere tracking error hebben. De vraag die je jezelf ook moet stellen is of je een fysieke of een synthetische tracker wilt kopen.

Doe je huiswerk ruim op tijd alvorens je een tracker koopt

De fout die je makkelijk kunt maken is dat als je een kans in de markt ziet je meteen effe snel nog een passende tracker moet gaan zoeken. Je kunt dan door tijdnood overhaast te werk gaan en voor de verkeerde broker, uitgever of zelfs de verkeerde tracker kiezen.

Voordat je een tracker koopt moet je dus al ruim van te voren een keuze hebben gemaakt welke tracker je eventueel zou kopen mocht er zich een kans in de markt voordoen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier