VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF

Een duurzame ETF. Het Engelse sustainable is duurzaam in het Nederlands. Duurzaam is een wat allesomvattende term en het is niet heel erg goed uit te leggen wat hier allemaal onder kan vallen.

Duurzame bedrijven gaan wat netter om met wat de aarde ons te bieden heeft dan andere bedrijven. Maar ik heb wel wat bedenkingen bij de term duurzaam. Te vaak zie ik dat de marketingafdeling wel van de daken aan het schreeuwen is dat het bedrijf duurzaam is maar dat de werkelijkheid toch wel even anders is.

VanEck neemt pas bedrijven op in zijn eigen VanEck Sustainable World Index als de bedrijven door een onderzoeksbureau zijn goed bevonden. Maar als ik het lijstje met bedrijven dan doorneem dan kan ik het echt niet de meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van duurzaamheid noemen.

Wat meer duurzaam dan hun concurrenten misschien maar ook niet meer dan dat. Wel heel veel mooie bedrijven in deze ETF van VanEck.

Ook de rendementen zijn zeker goed te noemen. Maar de mooie rendementen zijn zeker niet alleen tot stand gekomen omdat deze bedrijven zo ontzettend duurzaam zijn laat ik daar heel duidelijk over zijn.

In totaal zijn 250 aandelen van duurzame bedrijven opgenomen. De bedrijven komen uit de VS, Europa en Azië. Ieder van de 3 mag maar een maximale weging van 40% hebben. Het grootste land is de VS met bijna 40%. Daarna komt Japan met 17%. Het derde land is het Verenigd Koninkrijk met 7%.

Bij de sectoren is de financiële dienstverlening het grootst met 25%. Op de tweede plaats komen de consumptiegoederen met 19%. Op de derde plaats de technologie met 15%.

Het verschil in weging is bij de afzonderlijke aandelen niet zo groot. Veelal zeer bekende namen zoals; Starbucks, Nike, Heinz, Facebook, Mastercard en Intel. Het is een fysieke ETF dus VanEck koopt de aandelen.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 9 duurzaam en alternatieve energie ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Sustainable World Equal Weight UCITS ETF info:

Uitgever ETF: VanEck

Ticker: TSWE

ISIN: NL0010408704

Valuta: Euro

Beurs: Euronext Amsterdam