TER kosten ETF

De afkorting TER bij een ETF staat voor total expense ratio. Dit zijn kosten die de maker en dus uitgever van een ETF in rekening brengt. Je kunt het ook anders zien. De TER die wij als beleggers betalen is de brutowinst voor de ETF uitgever.

Waaruit TER kosten bij een ETF bestaan.

Allereerst natuurlijk gewoon de zeg maar maakkosten van een ETF. Een ETF komt niet uit de lucht vallen maar moet samengesteld worden en de kosten hiervoor zitten opgenomen in de TER. Verder moet een ETF ook beheerd worden en ook deze kosten zitten in de TER.

Ook de promotiekosten om de ETF onder beleggers bekend te krijgen komen terug in de TER. En naast allerlei andere bedrijfskosten zit er natuurlijk ook nog het winstdeel voor de ETF uitgever in de TER.

Toch een lage TER bij een ETF.

Als je al die kosten die in een TER zitten op een rijtje zet lijkt een ETF wel heel duur te worden. Het tegenovergestelde is waar. Voor een ETF zijn minder mensen nodig dan voor een beleggingsfonds en dus heeft een ETF lagere kosten wat je terug ziet in een lage TER.

Vergeet ook niet dat de meeste ETFs in enorme aantallen verkocht worden en dus al die TER kosten verspreid worden over heel veel beleggers. Per belegger betaal je maar een laag TER percentage.

Schrik niet van een wat hogere TER bij sommige ETFs.

Een ETF die zich richt op een nichemarkt kan doordat er een lage vraag naar deze ETF is een wat hogere TER hebben. Voor moeilijke markten is het niet altijd eenvoudig een ETF op te zetten en ook dit is dan terug te zien in de kosten van de TER. Ik schrik nooit van een iets hogere TER het is altijd relatief t.o.v. het beleggingsresultaat dat haalbaar is.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier