VanEck Vectors Steel ETF

Dit is de wereldwijde staal ETF. Er zitten overigens niet alleen hoogovens of staalproducenten in deze ETF. Ook ijzerertsmijnen maken deel uit van deze ETF. Het is dus een ETF die wereldwijd de gehele staal sector afdekt.

De vraag naar staal is uiteraard heel afhankelijk van hoe de economie er voorstaat. Een mindere wereldeconomie zorgt niet alleen voor een mindere vraag en wat prijsdruk. Bij een mindere vraag daalt ook meteen de bezettingsgraad uiteraard.

De hoge kosten blijven dan doortikken maar de omzet en prijzen dalen dan tegelijkertijd. De staalbranche heeft over het algemeen ook bovengemiddeld veel schulden. Staalbedrijven die rode cijfers gaan schrijven met ook nog eens hoge schulden daar nemen beleggers dan afscheid van. Het gevolg zijn rampzalige koersdalingen.

Maar er is ook een keerzijde. Bij een aantrekkende economie zal de vraag naar staal gaan stijgen. Er komt dan een moment dat de bezettingsgraad bijna 100% gaat worden. Op dat moment schieten prijzen voor staal de hoogte in. En daarmee uiteraard ook de bedrijfswinsten.

Tijdig op een dieptepunt instappen kan pracht rendementen opleveren bij deze ETF. Maar geduld en een goede timing zijn wel voorwaarden.

Wat betreft de regio’s is de VS het grootst met meer dan 40%. Europa is met 25% ook behoorlijk aanwezig. Zuid Amerika komt door voornamelijk de mijnen met 20% op de tweede plaats.

Bij de onderlinge bedrijven zijn de mijnbedrijven Rio Tinto en Vale het grootst met ieder ongeveer 13%. Op de derde plaats komt Tenaris met 7%.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 Wereldwijde sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Steel ETF info:

 

Uitgever ETF: VanEck Vectors (van Eck Global)

Ticker: SLX

ISIN: US92189F2056

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca