DAX index tracker

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een index tracker op de DAX is mijn favoriete Europese index tracker. Daar zijn diverse redenen voor die ik hieronder wat verder ga toelichten.

Een index tracker op de DAX werkt anders dan op de AEX

Het verschil zit hem in het feit dat de AEX een zeg maar gewone index is en de DAX een herbeleggingsindex. Het dividend is hier de verschilmaker. De gewone AEX index waar wij altijd naar zitten te staren is exclusief dividend. Er is overigens wel een AEX herbeleggingsindex maar daar kijken ten onrechte maar enkelen naar.

De DAX die iedereen volgt is wel een herbeleggingsindex en dus inclusief uitbetaald dividend. Appels met peren vergelijken waarbij de DAX methode de voorkeur heeft want koerswinst + dividend is uiteindelijk waar het om gaat en wat het rendement bepaald.

Doordat de DAX index inclusief dividend is kunnen koersen procentueel ook sneller stijgen dan die van de AEX waar het dividend niet in is meegenomen. Mits goed aangekocht is een index tracker op de DAX dus veel beter geschikt voor met name de lange termijn belegger die in een oogopslag wil zien wat voor totaalrendement hij maakt..

Met een index tracker op de DAX beleggen in slechts 40 bedrijven maar wel joekels

De DAX index telt slechts 40 bedrijven net als de Dow Jones overigens. Maar omdat Duitsland nu eenmaal een groot Europees land is met heel veel bedrijfsactiviteiten zijn het wel allemaal grote en toonaangevende bedrijven.

De DAX kiest er bewust voor uitsluitend de 40 grootste bedrijven op te nemen met als criteria marktkapitalisatie en handelsvolume. Geen plek voor de losers dus. Door telkens de winnaars binnen te halen en de sukkelaars eruit te trappen zorgt alleen dat al voor een gezonde en dus stijgende beurs.

Men hanteert hiervoor een wat ingewikkeld maar fair systeem wat ik hier verder niet ga uitleggen. Het resulteert in een index met de 30 top bedrijven van Duitsland die vrijwel allen ook nog eens tot de top in Europa behoren. Geen slecht beursje dus om in te beleggen die DAX.

De grotere achtbaan van een index tracker op de DAX index

Een snelle reactie van beurzen op nieuws zowel positief als zeker negatief kan een belegger grijze haren bezorgen maar ik zie die volatiliteit graag. In mijn ogen is de DAX index de meest eerlijke en oprechte beurs van geheel Europa. Is er slecht nieuws dan zie je dat meteen terug aan de DAX index want die duikt dan diep weg.

Maar bij heel goed nieuws kan die ook flink opveren. Hier weinig schijnbewegingen die we van de AEX wel kennen waardoor de AEX toch kan stijgen ondanks slecht nieuws. Ik wil een beurs voorspelbaar zien reageren want alleen dan kan ik de juiste beslissingen nemen.

Af en toe flinke dalingen heb ik nodig om weer flink in te slaan. Ga je met een index tracker op de DAX beleggen moet je er wel rekening mee houden dat het allemaal wat hectischer verloopt dan bij andere indexen. Maar ook met mooie redelijk goed voorspelbare rendementen.

Een index tracker op de DAX index is mijn nummer 1

Van de Europese beurzen heeft de DAX mijn voorkeur. Alleen maar grote toonaangevende bedrijven. Door de enorme handelsomzetten weinig kans tot manipulatie. Geen Zuid Europese toestanden waardoor een plaatselijke beurs kan instorten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier