Transactiekosten ETF

Als particulier kun je niet zelf een ETF kopen of verkopen op de beurs. Via een broker kun je wel in ETFs handelen. Een broker is gewoon een commercieel bedrijf dat geld moet verdienen en dus zal een broker een vergoeding vragen. Die vergoedingen zijn de ETF transactiekosten.

2x transactiekosten voor een ETF

Let er altijd op dat zowel voor de aankooptransactie als voor de verkooptransactie transactiekosten in rekening worden gebracht. Feitelijk moet je dus altijd met dubbele transactiekosten rekenen omdat je na een aankoop van een ETF later natuurlijk ook nog een keer wilt verkopen.

Hoogte transactiekosten ETF

Online brokers voeren een harde concurrentiestrijd op basis van de hoogte van de transactiekosten. Daardoor zit er constant beweging in de prijzen en dat is de reden dat ik hier helaas geen lijstje met transactiekosten van alle brokers kan zetten.

Door de moordende concurrentie zijn de prijzen nog steeds dalend dus dat is voor ons als belegger alleen maar gunstig.

Kies niet alleen voor de laagste transactiekosten bij een ETF

Als ik een broker kies dan kijk ik zeker wel naar de transactiekosten. Toch kies ik nooit een broker puur op basis van de laagste transactiekosten. De transactiekosten kunnen wel laag zijn maar als het een onhandige website is waar ik niet fijn mee kan werken of nog erger er allerlei bugs zijn waardoor orders niet goed verwerkt worden dan heb ik er niks aan.

Ook met een pas gestarte broker met lage introductie transactiekosten voor een ETF is het oppassen. Ik weet zelf nog uit eigen ervaring dat toen Degiro pas begon er veel irritante opstartproblemen waren. Inmiddels werkt het daar overigens een stuk beter.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier