VanEck Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF

Nucleaire energie is ook een alternatieve energie vergeleken met olie, gas en steenkolen. Uiteraard kleeft er aan nucleaire energie een gevaar. Het is denk ik een grote fout om nucleaire energie als gevaarlijk te zien en energie opgewekt met olie, gas of steenkolen als minder gevaarlijk.

Het tegendeel kan best wel eens waar zijn. Natuurlijk zijn nucleaire rampen heel spectaculair. Maar de uitstoot bij olie, gas en kolen is zeker zo erg als sluipmoordenaar. Mits goed en veilig toegepast zie ik in nucleaire energie nog steeds de energie van de toekomst.

Maar de weerstand is groot dus er moet nog veel gebeuren voordat men massaal kerncentrales gaat bouwen. Er zijn bijna 40 aandelen van wereldwijde bedrijven opgenomen die iets met nucleaire energie te maken hebben.

De opgenomen aandelen zijn onder te verdelen in 4 sectoren. Mijnbouw van uranium, bedrijven die nucleaire installaties bouwen, bedrijven die nucleair elektriciteit opwekken en bedrijven die leveren aan kerncentrales.

Het grootste bedrijf is Nextera Energy met meer dan 8%. Duke Energy is goed voor 8%. Southern neemt de derde plaats in met 7%. Met bijna 70% is de VS het grootst bij de landen. Japan is goed voor 20%. Een flink aantal landen is goed voor slechts een paar procenten.

De VS is dus wel wat oververtegenwoordigd in deze ETF van VanEck. Het is een fysieke ETF dus de aandelen worden ook daadwerkelijk gekocht door VanEck Vectors.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 9 duurzaam en alternatieve energie ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Uranium + Nuclear Energy ETF info:

 

Uitgever ETF: VanEck Vectors (Van Eck Global)

Ticker: NLR

ISIN: US92189F6016

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca