Beursverwachting komende week

Laatste update: 19-01-2020 16:23

De cijfers gaan deze week bepalen

Vorige week had een heftig weekje kunnen worden. Spanningen rond Iran, begin cijferseizoen en tekenen eerste fase handelsdeal. Op de beurzen bleef het echter rustig en de stijgende trend zette zich voort. Rond Iran bleef het op wat harde woorden na rustig.

Het cijferseizoen begon met voornamelijk Amerikaanse banken redelijk goed. De ondertekening van de eerste fase handelsdeal namen beleggers voor kennisgeving aan. Ook de inhoud die toch niet echt baanbrekend genoemd mag worden zorgde voor geen enkele reactie.

Beleggers namen steeds meer een afwachtende houding aan. Ze zijn gewend geraakt aan de maandenlang stijgende beurzen. Het volgende week waarschijnlijk weer meer winst hebben won het van ieder negatief nieuwsitem. Ben benieuwd of dat deze week ook zo blijft.

Want deze week komen steeds meer bedrijven met cijfers. Beurzen kunnen dan wel steeds verder stijgen. Individuele aandelen die met tegenvallende cijfers komen worden nog steeds hard afgestraft. Komen er teveel bedrijven met tegenvallers dan gaan we dat uiteindelijk ook bij de indices terugzien.

Het cijferseizoen

Vorige week vooral grote Amerikaanse banken. Deze week steeds meer normale bedrijven. Tot op heden valt het aantal winstwaarschuwingen nog erg mee. Dat geeft aan dat de meeste bedrijfscijfers niet bar slecht zullen zijn.

Maar zijn ze goed genoeg om de hoge koerswinstverhoudingen te rechtvaardigen dat blijft de vraag. Daarnaast zal het belangrijk zijn wat bedrijven voor verwachtingen over 2020 hebben.

De ECB

Op donderdag komt de ECB weer bij elkaar. Ik verwacht geen actie. De rente nog lager kan bijna niet. De QE vergroten zou nog wel een mogelijkheid zijn. De Europese economie zit al maandenlang in dezelfde situatie. Het gaat niet slechter maar ook niet beter.

Dan is de vraag wat de ECB gaat doen. Met meer stimulatie wachten tot het slechter gaat? Of nu de economie even een zetje geven waardoor de groei kan aantrekken. De afgelopen maanden heeft de ECB gewacht. Maar inmiddels hebben we te maken met Lagarde.

Dat kan ook zorgen voor nieuw beleid. Dat kan zijn in daden maar ook in woorden. De eerste persconferentie was meer een kennismaking. Waarschijnlijk gaan we nu wat meer over het beleid te weten komen.

De goud- en zilverprijs

Met de zilverprijs rond de 18 dollar en de goudprijs boven de 1550 dollar mogen we niet klagen. Zeker niet omdat de vijand van de goudprijs een sterke dollar nog steeds bijna even hoog staat.

Alsmaar stijgende en steeds nieuwe all time highs zettende Amerikaanse beurzen vertellen ons dat beleggers geen enkel risico zien. Geen risico is ook al niet goed voor de goud- en zilverprijs.

Goud en zilver hebben dus te maken met een paar enorme tegenvallers (sterke dollar/hoge beurzen) en desondanks stijgt de goud- en zilverprijs. Hoe kan dat? De hoofdoorzaak is bij de centrale banken te vinden.

Vorig jaar zijn zowel de FED als de ECB meer gaan stimuleren. Een lagere rente is goed voor goud en zilver. Meer geld printen ook. De steeds hogere bedragen die de FED in de repo markt moest pompen waren ook goed nieuws voor goud en zilver.

Normaal is veel van dat repo geld maar voor een nacht. De FED heeft echter steeds meer langlopende leningen gebruikt. Zo is er in een paar maanden tijd al voor 400 miljard dollar extra aan Amerikaanse banken geleend.

Een record, de FED heeft nog nooit in zo’n korte tijd zijn balans zo snel vergroot. Al die centrale bank stimulatie gaat uiteindelijk zorgen voor een steeds harder oplopende inflatie. Een hoge inflatie die ook nodig is om de te hoge schuldenberg te laten verdampen.

Het is dus de hoge inflatie verwachting die de goud- en zilverprijs doen stijgen. Gaat de dollar dalen (volgende week de FED) of gaan de beurzen dalen dan gaat de goud- en zilverprijs hierdoor nog harder stijgen.

Voor de goudmijn- en zilvermijnaandelen spelen er op dit moment 2 zaken. Over een paar weken de kwartaalcijfers wetende dat de goud- en zilverprijs in het vierde kwartaal gemiddeld lager was dan in het derde kwartaal. Cijfers kunnen dus wat minder zijn.

De goud- en zilverprijs die dit eerste kwartaal aanzienlijk hoger staat. Dan kunnen we over het eerste kwartaal weer veel betere cijfers verwachten. Beleggers moeten dus een afweging gaan maken.

Hoe langer de goud- en zilverprijs in dit kwartaal hoog blijft en ik verwacht een verdere stijging. Des te meer men het vierde kwartaal vergeet en al posities gaat innemen op basis van hogere winstverwachtingen voor dit kwartaal.

De beursverwachting voor deze week

Economische cijfers en bedrijfscijfers gaan de week bepalen. Van de ECB verwacht ik geen richtinggevend nieuws. Met dagelijkse updates zal ik u op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De beursverwachting voor de AEX

Het zal allemaal om het getal 617 draaien. Die 617 weerstand moet liefst met een weekeindstand doorbroken worden. Lukt het niet dan volgt een correctie. Dat hoeft geen grote correctie te worden. Maar wel een daling die na een paar dagen nog niet voorbij zal zijn.

Een bodem maken en een nieuwe aanloop nemen kost nu eenmaal tijd. Ik acht de kans op een daling groter dan op een stijging. Beurzen zijn alle lange tijd gestegen en toe aan een stapje terug. De stijging die begon in augustus begint steeds meer aan kracht te verliezen.

Voor de lange termijn zal de stijgende trend intact blijven. We hebben al lange tijd te maken met telkens hogere bodems en hogere toppen. Na een terugval zal de AEX een hogere bodem maken en dan stijgen richting de volgende hogere top rond de 700.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier