Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 19-05-2019 17:03

Wel of niet een lagere top

Afgelopen week begon het herstel. De weken ervoor waren beurzen met name door de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China behoorlijk gaan dalen. De vraag is nu of het herstel van vorige week de start van een nieuwe stijging is. Dat antwoord is niet zo makkelijk te geven. Aan de hand van de AEX leg ik dat hieronder verder uit.

De meevaller van vorige week was dat de Amerikanen nog even wachten met het heffen van importheffingen op Europese en Japanse auto’s. Dat de brexit onderhandelingen wederom vastliepen zal niemand hebben verbaasd.

Iets om in de gaten te blijven houden is het conflict tussen de VS en Iran. De druk is daar aan het oplopen. Misschien nog te vroeg voor een harde confrontatie. Maar zoals altijd in het midden oosten is er nooit veel nodig om zaken snel te laten escaleren. Met name voor de olieprijs kan dit grote gevolgen hebben.

Handelsoorlog VS – China

Na de Amerikaanse maatregelen tegen Huawei lijken de Chinezen niet meer te willen praten. Het is daarom onzeker geworden of de besprekingen op korte termijn weer hervat gaan worden. Ik wil het deze keer eens van een andere kant benaderen.

Want naast economische schade zijn er ook nog de valuta. Sinds de escalatie van de handelsoorlog is de Chinese yuan gaan dalen. In 2 weken tijd ging er t.o.v. de dollar 2,7% af. Lijkt niet veel. Maar vergeet niet dat het de bedoeling van de Chinezen is om de yuan t.o.v. de dollar stabiel te houden. Dat is de laatste weken dus niet gelukt.

De Chinezen willen ook een sterke munt want dat hoort bij de wereldmacht die ze willen zijn. Een verdere daling zal men dus willen voorkomen. Dat kan nog lastig worden. Het risico is dat vanwege de handelsoorlog, hard oplopende schulden en lagere economische groei de ratingbureaus de waardering van China naar beneden gaan bijstellen.

Dan gaat de yuan nog verder dalen. En precies dat kan men niet gebruiken. Afgelopen vrijdag kreeg je al 6,943 yuan voor 1 dollar. Voor financiële markten is 7 yuan voor 1 dollar de bovengrens. Als die 7 doorbroken gaat worden zal dat gezien worden als een ernstige verzwakking van de yuan en daarmee van geheel China. Dan gaan Chinese beurzen hard dalen.

De vraag is dus wat gaan de Chinezen doen? Toestaan dat de yuan verder daalt met alle gevolgen van dien? Of de yuan ondersteunen? Ik verwacht het laatste. Men kan de rente verhogen maar dat is ongewenst. Want dat brengt de economie schade toe.

De Chinese centrale bank heeft allerlei mogelijkheden om de yuan te ondersteunen. Maar allemaal met wat negatieve bijwerkingen. Een ervan is de in bezit zijnde Amerikaanse staatsobligaties verkopen. En met de verkregen dollars de yuan opkopen. Daar gaan de Amerikanen dan erg vel last van krijgen.

Ik verwacht dat de handelsoorlog deze week gaat overspringen naar de valutahandel. Niet de economische schade die we veel later gaan merken zal deze week belangrijk zijn. Maar het feit of de Chinezen in staat zijn om de yuan niet verder te laten verzwakken. Daarnaast zal het heel belangrijk zijn welke middelen men daarvoor gaat inzetten.

De goudprijs

Op dit moment is het nog steeds de sterke dollar die op de goudprijs blijft drukken. Zoals hierboven is te lezen bestaat de mogelijkheid dat de Chinezen hun yuan moten redden door staatsobligaties in dollars te verkopen. Hierdoor zal de yuan stijgen en de dollar dalen.

Zeker als door de verkoop van Amerikaanse staatsobligaties er meer zorgen over de financierbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld komen. Voor de langere termijn ziet het er erg goed uit voor de goudprijs. De inflatie is namelijk aan het aantrekken.

Dat bleek afgelopen week al in de Europa. Naast een beetje economische groei en het iets moeilijker aan personeel kunnen komen zorgt vooral de lage euro voor een toenemende inflatie. Door die lage euro zijn namelijk alle importen van buiten de EU en alle grondstoffen denk aan olie in prijs gestegen.

Dat gaan we de komende maanden terugzien in stijgende inflatiecijfers. Voor de VS is het een combinatie van economische groei, geen beschikbare werknemers en daardoor hogere lonen en importheffingen die de inflatie harder zal laten stijgen.

De komende maanden zal de inflatie in de VS en de EU steeds harder gaan toenemen. Een hogere inflatie is goed voor de goudprijs. Het is altijd moeilijk aan te geven wanneer precies het juiste moment om in goud en goudaandelen te stappen is aangebroken.

Maar met de focus op de iets langere termijn. Is dit een geschikt moment. Goudmijnaandelen stijgen en dalen altijd veel harder dan de goudprijs zelf. Als u wilt weten in welke 7 goudmijnaandelen ik beleg: Prijslijst

De beursverwachting voor deze week

Alles rond de handelsoorlog kan beurzen in beweging gaan zetten. Daarnaast zal deze week ook de FED de aandacht opeisen. Woensdagavond worden de FED notulen van de laatste vergadering gepubliceerd. Dat gaat ons wat vertellen over eventuele rente verhogingen of verlagingen in de toekomst.

De komende week zijn er echter ook veel toespraken van FED leden inclusief voorzitter Jerome Powell. Tot op heden geven FED leden vaak wat licht tegenstrijdige signalen af. Dat en het bekendmaken van de notulen kan beleggers wat in verwarring brengen. Daarnaast de spanningen tussen de VS en Iran.

Er komen deze week ook weer wat economische cijfers over met name de industrie. Belangrijk want dat is op dit moment de sector met de meeste problemen. Uiteraard blijf ik u dagelijks op de hoogte houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

De komende weken gaan zeer belangrijk worden. Het gaat dan niet over dalen of stijgen. Maar over het in een stijgende trend blijven of het krijgen van een dalende trend. Ik ga het uitleggen aan de hand van de AEX.

Maar feitelijk staan bijna alle Europese en Amerikaanse beurzen voor hetzelfde dilemma. Eind juli 2018 bereikt de AEX zijn hoogste stand van 576. Daarna een daling tot 476 eind december. Vanaf eind december tot eind april een stijging tot 571.

Niet op een paar puntjes kijkend staat er dus een dubbele top in de grafiek. Dat is niet zo fraai. Want een dubbele top geeft aan dat beleggers op dat niveau al 2 keer hoogtevrees hebben gekregen. Vanaf eind april tot 13 mei een daling tot 544. Afgelopen week een stijging tot 559.

Als er rond de 560 een top gevormd gaat worden gevolgd door een daling dan staat er een lagere top in de grafiek. Om die top de bevestigen als lagere top moet de AEX dan wel tot ver onder de 544 dalen. Want bij 544 ligt de bodem van 13 mei. Die daling zal dan kunnen eindigen op 530.

Als het gaat gebeuren hebben we een lagere top en een lagere bodem. We gaan dan spreken van een dalende trend. Uiteraard is het allemaal te voorkomen. Dan moet de AEX echter wel tot boven de 570 stijgen.

Nog beter meteen stijgen tot boven de 577 en daarmee de stijgende trend bevestigen. Ik verwacht niet dat dit allemaal deze week al gaat gebeuren. Er kunnen een paar weken voor nodig zijn.

Maar blijf voor de AEX vooral de getallen 544 en 570 goed in de gaten houden. Want die gaan bepalen of we te maken gaan krijgen met een dalende of een stijgende trend.


Alle 12 groepen info

Totaalpakket: Alle 12 groepen A t/m L: info

Ideaal voor de actieve belegger met een bovengemiddeld te beleggen vermogen.

Alle 12 groepen A t/m L: 12 maanden voor slechts € 799,-

Geen automatische verlenging! U hoeft niet op te zeggen. Na afloop looptijd stopt de toegang tot de desbetreffende transacties.

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief BTW.