Beursverwachting komende week

Laatste update: 18-10-2020 21:16

Steunplan en bedrijfscijfers

Beleggers hadden vorige week maar weinig oog voor het toenemend aantal coronamaatregelen, het vastlopen van de brexit, problemen bij corona vaccins en meer Amerikaanse steunaanvragen. Hoop op een Amerikaans steunplan en hoop op een meevallend cijferseizoen wisten beurzen hoog te houden.

Het Amerikaans steunplan

Nancy Pelosi heeft dit weekend de republikeinen een deadline van 48 uur gegeven. Dan weten we maandag uiterlijk dinsdag (onze tijd) of het er komt. Op woensdag is er nog een stemming over een ander kleiner (500 miljard dollar) steunplan. Ook daar is gesteggel over.

Hoe dan ook. Deze week weten we of er voor de presidentsverkiezing nog een steunplan komt. Het komt er of niet of de republikeinen moeten bereid zijn om bij het democratische kruisje te tekenen.

Normaal gaat dat niet gebeuren. Maar in verkiezingstijd met Trump op achterstand in de peilingen blijft alles mogelijk.

Het cijferseizoen

Vorige week het eerste begin. Met vooral Amerikaanse banken en daar zijn gezien hun afwijkende businessmodel niet veel conclusies uit te trekken. Deze week flink wat normale bedrijven. Dan gaan we een beter beeld van de corona effecten krijgen.

De Amerikaanse steunaanvragen

Na een lange maar langzame daling liepen die vorige week weer op. Daardoor zal er donderdag extra aandacht zijn betreffende het cijfer over vorige week. Wederom een stijging en er is sprake van een stijgende trend.

De Amerikaanse staatsschuld

Het Amerikaanse fiscale jaar loopt van 1 oktober tot 30 september. Als ik het over vorig jaar heb dan bedoel ik dus het jaar tot aan 1 oktober 2020. Vorige week zijn de cijfers bekend gemaakt. De Amerikaanse staatsschuld is nu net geen 27 biljoen dollar.

Dat getal alleen zegt niet zo veel. Dus maar eens wat vergelijkingen. 4 jaar geleden lag het nog rond de 20 biljoen dollar. Onder Trump is het dus met 7 biljoen dollar opgelopen. Deels door coronamaatregelen en grotendeels door Trump zijn fiscale stimulatie (lagere belastingen).

Trump mag dan wel pronken met (voor corona) die mooie economische cijfers en beursstijgingen. De Amerikaanse overheid heeft er zich diep voor in de schulden moeten steken.

Het huishoudboekje van de Amerikaanse overheid van het afgelopen jaar ziet er belabberd uit. Er is aan belastingen en andere baten voor 3,42 biljoen dollar binnengekomen. De Amerikaanse overheid gaf echter 6,55 biljoen dollar uit.

De uitgaven zijn dus bijna het dubbele van de inkomsten. Het tekort van meer dan 3 biljoen dollar komt voor 2 biljoen door coronasteun en het tekort van 1 biljoen was al ingecalculeerd. We hebben het dan over het jaar dat op 1 oktober 2019 begon met daarin een maand of 5 zonder corona.

Gezien de coronaschade zal het huidige fiscale jaar zowel aan de inkomsten kant (belastingen) als de uitgaven kant zeker niet beter verlopen. Het mag duidelijk zijn dat de Amerikaanse staatschuld al te hoog is en dat de toename daarvan zeer zorgelijk is.

Dan komt de vraag hoe gaat men dit oplossen? Want met die schuld zelf kunnen we als beleggers niet veel. Maar goed en tijdig inspelen op de eventuele oplossingen kan centjes opleveren.

Eerst de Amerikaanse rente. Die kan om de hoge schuld nog betaalbaar te houden nog voor jaren niet omhoog. Die langdurig lage rente kunnen we afvinken.

Het volgende punt is of men de schuld naar beneden kan brengen. Dat kan door de belastingen te verhogen of de uitgaven te beperken. Hier speelt de economische schade door corona een grote rol. De Amerikaanse economie zal om te herstellen nog lange tijd stimulatie (steun Amerikaanse overheid) nodig hebben.

Die hoge uitgaven blijven nog een tijdlang noodzakelijk. Meer inkomen door de belastingen te verhogen gaat ook heel lastig worden. Want met belastingverhogingen rem je het economisch herstel. Het oplopen van de Amerikaanse staatsschuld zal dus nog wel een aantal jaren doorgaan.

Om die toenemende schuldenberg nog enigszins beheersbaar te houden zal men schulden moeten laten verdampen. Dat doet men door de inflatie te laten stijgen. De FED heeft uiteraard niet toevallig al aangegeven dat men geen probleem heeft met een hogere inflatie. Die zal er ook komen want het moet.

Dus wat kunnen we de komende jaren verwachten? Een nog lange tijd laag blijvende Amerikaanse rente, veel geld bijdrukken (FED) zodat de Amerikaanse overheid genoeg kan lenen (uitgeven staatsobligaties) en een oplopende inflatie.

Alle 3 zaken waardoor de dollar onder druk zal komen. En wat gaat daar het meest van profiteren? Goud en zilver.

Want die moeten het hebben van een lage rente, geld bijdrukken, hogere inflatie en een lagere dollar. Nu gaat dit allemaal nog niet deze week plaatsvinden. Het is iets vanaf nu en voor de komende 3 tot 5 jaar. Jaren waarin goud en zilver in een krachtige bullmarkt blijven.  

De goud- en zilverprijs

Deze week weten we of het Amerikaanse steunplan nog voor de presidentsverkiezing tot stand komt. Zo niet zal voor een tijdelijke dip van de goud- en zilverprijs van misschien een of 2 dagen zorgen. Want het is uitstel geen afstel.

Zo ja zal voor een stijging van goud en zilver zorgen. Hoe dan ook deze week kunnen we dat gespeculeer over het wel of niet doorgaan van het steunplan achter ons laten. Zal ik blij om zijn. Want al dat steunplan gebekvecht was een korte termijn verstoring van het grotere plaatje dat u hierboven kunt lezen.

De weekverwachting voor de beurzen

Het zal vooral gaan over het Amerikaanse steunplan en de bedrijfscijfers. Daarnaast nog 3 punten die aandacht verdienen. De presidentsverkiezingsstrijd. Kort voor de verkiezing kan het er harder aan toe gaan. Het is echter onvoorspelbaar wat er gaat komen en hoe dit op de beurzen gaat uitpakken.

Op donderdag het cijfer over de Amerikaanse steunaanvragen. En niet te vergeten het toenemend aantal coronamaatregelen. Tot op heden doet dat nog niet veel op de beurzen. De situatie is echter zowel voor corona als de schade aan de economie alarmerend te noemen.

Dat kan ervoor zorgen dat het wegkijken ineens omslaat in pessimisme. Oppassen dus want het toenemend aantal coronamaatregelen met wederom grote schade aan de economie zit nog niet in de koersen verwerkt.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX zit nog steeds binnen de bandbreedte 530-575. Vorige week tikte de AEX bijna de weerstand bij 575 aan. Het lukte niet om die te doorbreken en normaal volgt dan een daling.

De eerste aanzet tot een daling kwam er maar koopjesjagers pikten meteen de afgeprijsde aandelen weer op. Gezien alles wat er speelt en de zwaarte van de weerstand bij 575 maakt een daling nog steeds de grootste kans.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier