Beursverwachting komende week

Laatste update: 22-03-2020 20:18

De piek in coronabesmettingen lijkt bereikt

Vorige week heeft vooral in het teken van grote coronavirus uitbraken in Europa gestaan. Europese overheden werden door die grote uitbraken gedwongen verregaande maatregelen te nemen. Ondanks dat sterftecijfers in Europa nog hard oplopen zwakt de groei van het aantal nieuwe ziektegevallen af.

Overledenen zijn gemiddeld 3 tot 4 weken geleden besmet geraakt. Nieuwe ziektegevallen zijn ongeveer een week geleden besmet. De nieuwe ziektegevallen geven daarom een meer recenter beeld over het aantal nieuwe besmettingen.

Bijna alle Europese landen hebben de afgelopen dagen te maken met een gelijkblijvend of afnemend aantal nieuwe ziektegevallen. Kijkend naar Europa dan is er reden om al een beetje hoop te krijgen dat het allerergste binnenkort voorbij zal zijn.

Helaas is dat niet te zeggen over de VS. Of ik moet eigenlijk zeggen over New York. Want in alle andere Amerikaanse staten en steden valt het nog wel mee. In New York echter eind vorige week een snel oplopend aantal nieuwe ziektegevallen.

Men is nu grote maatregelen aan het nemen. Maar het is afwachten of die nog op tijd komen. New York is niet alleen een grote stad. Het is ook het financiële hart van de VS.

Als het daar mis gaat is dat niet goed voor de Amerikaanse beurzen. Het gaat dus een rare beursweek worden. Toenemende hoop in Europa en een dreigend groot risico in New York.

Dit is van voorbijgaande aard

Het begon in China en ging daarna de gehele wereld over. In China is het zo goed als voorbij. Nog hier en daar wat individuele gevallen maar geen grote uitbraken meer. Bijna alle Chinese fabrieken zijn weer aan de gang, de winkels zijn weer open en de economie is zich aan het herstellen.

Voor geheel Azië ongeveer hetzelfde verhaal. Nog wel wat kleine uitbraken en restricties maar men heeft het in Azië onder controle. In Europa lijkt de piek nabij. De laatste grote brandhaard is nog New York. Het eind begint een beetje in zicht te komen.

Dat wil niet zeggen dat er dan geen enkel nieuw ziektegeval meer zal komen. Dat kan nog steeds. Maar dan zijn het beheersbare en meer individuele gevallen. Dan is COVID-19 een ziekte zoals zoveel andere ziektes geworden. Die enorme schade aan de economie is dan gestopt.

Kijkend naar hoe het in China en Zuid-Korea is verlopen ben ik optimistisch genoeg om te zeggen dat we dit binnen 2 tot 3 weken grotendeels achter ons kunnen laten. Ondanks dat zal de economische schade gigantisch zijn.

Dit is echter geen economische of financiële crisis maar een event. Misschien nog het beste te vergelijken met 9-11. Ook toen hadden mensen angst. Niet voor een ziekte maar voor een aanslag. Ook toen gingen mensen niet meer op reis. Maar na een tijdje was de angst afgenomen en ging men weer.

Ook toen kreeg het consumentenvertrouwen een tik. Maar als een indrukwekkend negatief event eenmaal voorbij is gaat al vrij snel daarna de economie weer herstellen. De economische schade veroorzaakt door COVID-19 is wel vele malen groter als die door 9-11.

Maar daar staat tegenover dat overheden en centrale banken nu veel en veel krachtiger ingrijpen. Het doel is duidelijk. Ze willen dat dit een tijdelijk event blijft en niet overslaat in een economische of financiële crisis. Ik heb de overtuiging dat ze dit ook gaat lukken.

Sterker ik denk dat ze zelfs meer doen dan strikt nodig is. Want als dit over een week of 3 grotendeels al voorbij is dan hebben ze wel heel erg veel geld in het systeem gepompt. Dan gaan we over een tijdje als consumenten het event achter zich laten een hele krachtige economische groei meemaken. En uiteraard ook veel hogere beurzen.

2 gigantische bakken vol met geld

Nog nooit heeft er zoveel geld langs de zijlijn gestaan. Beleggers van klein tot groot hebben afgelopen weken massaal verkocht. Of men nu met winst of met verlies verkocht het geld is uit de markt getrokken en staat klaar om weer opnieuw mee gaan te beleggen.

Beurzen die tot rust komen en een beetje hoop rond het coronavirus is voldoende om beleggers weer te laten instappen. Beginnen beurzen krachtig te stijgen dan wil ineens niemand de vertrekkende trein missen.

Al het geld dat de afgelopen weken aan de financiële markt is onttrokken gaat dan ineens weer in de markt terugkeren. Dat gaat voor enorme beursstijgingen zorgen. Want beleggers die de afgelopen weken niet verkocht hebben gaan dat dan ook niet doen.

Extreem veel kopers en bijna geen verkopers. Dan kan het heel hard omhoog. De tweede bak met geld komt van de centrale banken. Die ondersteunen daarmee de financiële markten. De QE acties van centrale banken waren de afgelopen 10 jaar de grootste kracht achter de beursstijgingen.

Nu is het niet zo dat centrale banken op korte termijn ineens al het geld in de markt gaan steken. Men heeft al aangegeven dat men dat gedurende het gehele jaar gaat doen. Dat zorgt ervoor dat dit weer een koop de dip jaar gaat worden.

Mijn timing

De beste koopjes komen op het dieptepunt. Wanneer alles op zijn ergst is. Voor Europese beurzen was het dieptepunt in principe vorige week. Begin deze week kan de situatie in New York ons echter nog parten gaan spelen. Ik baseer mijn timing op de volgende zaken:

In China kwam de piek na 6 weken en in Zuid-Korea al na 2 weken.

Wereldwijd hebben overheden forse maatregelen genomen. Dat gaat veel helpen.

Het vliegverkeer ligt bijna stil, veel grenzen zijn gesloten. Het beperkt nieuwe besmettingen.

Vanwege coronavirus angst zijn mensen veel voorzichtiger geworden. Dat gaat helpen.

Grote uitbraken hebben altijd plaatsgevonden onder zwak zonlicht en tijdens temperaturen tussen de 0 en 10 graden. Temperaturen lopen op en de UV (zonlicht) sterkte loopt heel hard op. De meteorologen van AccuWeather hebben een berekening gemaakt.

In de periode van 15 tot 30 maart neemt de UV sterkte in Milaan met 29,5% toe en in New York zelfs met 36,2%. Hier kunt u het nalezen: https://www.accuweather.com/en/health-wellness/increased-uv-exposure-may-limit-spread-of-new-coronavirus/703393

De WHO geeft op de vraag of een UV lamp het coronavirus kan doden het volgende antwoord. Een UV lamp dient niet gebruikt te worden om handen of huid te steriliseren omdat het huidkanker kan veroorzaken. Die waarschuwing is terecht.

Maar het is geen antwoord op de vraag. Dat tot op heden alle coronavirussen waaronder MERS en SARS een bestraling met UV-C licht (sterk zonlicht) niet overleven is jaren geleden al onderzocht en bewezen.

Dat steeds meer ziekenhuizen robots met UV licht inzetten om COVID-19 ruimtes te ontsmetten is een feit. Gezien alle info en data ga ik er met het nemen van mijn beleggingsbeslissingen vanuit dat COVID-19 niet goed tegen warmte/sterk zonlicht kan.

Daarom verwacht ik geen grote uitbraken meer en verwacht ik dat de huidige grote uitbraken snel in kracht gaan afnemen. De WHO geeft overigens aan dat COVID-19 zich ook in warm weer kan verspreiden.

Dat is waar want ook in warme landen met sterk zonlicht zijn er kleine uitbraken. Maar een snelle verspreiding die voor een grote uitbraak zorgde is in warme landen met sterk zonlicht nog nooit voorgekomen. Alleen die hele grote uitbraken zorgen voor een enorme economische schade.

In Europa is de piek in nieuwe gevallen al bereikt. In een aantal landen nemen de aantallen al af. Voor de cijfers maak ik gebruik van de website: https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

U kunt op die website op het land klikken en dan alle gegevens van dat land bekijken. Van een aantal grote Europese landen hieronder de nieuwe ziektegevallen van de afgelopen 4 dagen:

Italië: 19 maart: 5322  20: 5986  21: 6557  22: 5560

Duitsland: 19 maart: 2993  20: 4528  21: 2516  22: 2350

Spanje: 19 maart: 3308  20: 3494  21: 3925  22: 3107

Frankrijk: 19 maart: 1861  20: 1617  21: 1847  22: 1559

In bijna alle Europese landen hetzelfde beeld. Het aantal nieuwe ziektegevallen loopt niet meer veel op of begint terug te lopen. Nog net te vroeg om al van een dalende trend te spreken. Maar de piek lijkt bereikt en dat is uiteraard heel erg goed nieuws.

Eindconclusie: Alles overwegende verwacht ik dat we deze week voornamelijk vanwege New York nog een coronadieptepunt gaan meemaken. Daar gaan beurzen last van krijgen.

Voor Europa verwacht ik dat we gedurende deze week in bijna alle landen een steeds verdere afname van nieuwe ziektegevallen gaan zien. Gezien de maatregelen en de zonsterkte verwacht ik dat we eind deze week al de piek in nieuwe ziektegevallen in New York gaan zien.

Hierdoor en door meevallers in Europa kunnen beurzen dan al weer herstellen. Voor de beurzen is het niet noodzakelijk dat de laatste patiënt het ziekenhuis heeft verlaten. Als beleggers inzien dat het ergste voorbij is gaan beurzen al stijgen.

Die stijging zal steeds verder doorzetten op nieuwsberichten dat nieuwe ziektegevallen blijven afnemen, veel wat nu gesloten is weer open mag en gaat, grenzen weer open gaan en vliegtuigen weer gaan vliegen. Ik zie daarom deze week als het ultieme moment om met de ETF website de koopjes op te pikken.

De goud- en zilverprijs

We hebben een paar rare weken achter de rug. Goud ging eerst omhoog maar moest daarna weer wat terug. Maar met een goudprijs van net geen 1500 dollar hebben we weinig reden tot klagen. Want een jaar geleden was de goudprijs 1300 dollar.

Zilver is een ander en beetje raar verhaal. De zilverprijs ging de afgelopen tijd hard omlaag. Maar zilverhandelaren zijn bijna helemaal uitverkocht. Een enkeling die nog wat zilveren muntjes te koop heeft (Holland Gold) vraagt daar (21 euro) 22 dollar per ounce voor.

Bij een andere aanbieder zag ik zelfs de dubbele prijs. De waarde van een munt is altijd minstens 10% hoger dan de zilverprijs. Want een munt moet gemaakt worden en de handelaar moet er wat aan verdienen.

Maar nu met een zilverprijs van nog geen 12,50 dollar bijna het dubbele vragen is ongekend. Bijna alle handelaren zijn echter volledig uitverkocht. Levertijd minstens 4 weken of onbekend.

Aan fysiek zilver is bijna niet aan te komen en het is extreem duur. En zilver op papier heeft men op de beurs gedumpt. Een fysiek product dat bijna niet meer leverbaar is en alleen nog tegen woekerprijzen terwijl het op de beurs bijna niks waard is. Die scheefstand gaat niet lang duren.

De vraag waar ik mee zit is voor welke prijs hebben zilvermijnbedrijven hun zilver geleverd? Deden ze dat tegen de hoge fysieke prijs of tegen (misschien deels vanwege contracten) voor de lage papieren prijs?

Het is mij niet gelukt om dat te achterhalen. In de eerste kwartaalcijfers zullen we het pas terugzien. Het is uiteraard wel te verwachten dat zilvermijnbedrijven een betere prijs voor hun zilver hebben gekregen dan de prijs op papier doet vermoeden.

Tot op heden hebben mijnbedrijven nog niet veel last van COVID-19. De mijnen liggen in afgelegen gebieden. Alle mijnbedrijven hebben maatregelen genomen door nog maar weinig bezoekers van buitenaf op de mijn toe te laten. In Argentinië liggen wel mijnen op last van de overheid voor 11 dagen stil.

Ook voor goudmijn- en zilvermijnaandelen is dit de week om op koopjes te gaan jagen. Ik doe dat niet want ik zit met mijn portefeuille op de mijnwebsites (andere werkwijze dan ETF website) altijd al vol belegd.

Dalen beurzen vanwege New York dan gaan goud, zilver en de mijnaandelen waarschijnlijk tijdelijk mee omlaag. Maar voor de iets langere termijn ziet het er uitstekend uit voor goud en zilver.

Extreem lage rentes en gigantische stimuleringspakketten waardoor goud en zilver hard gaan stijgen. De mijnaandelen gaan daar dan uiteraard ook van profiteren. De mijnaandelen gaan ook een boost krijgen van de eerste kwartaalcijfers.

De goudprijs is met een week te gaan gemiddeld in een kwartaal in 7 jaar tijd niet zo hoog geweest. Goudmijnbedrijven gaan met enorme winststijgingen komen. De cijfers van zilvermijnaandelen kunnen enorm gaan meevallen. Want de fysieke zilverprijs is veel hoger dan de zilverprijs op papier.

De beursverwachting voor deze week

Eerst naar beneden vanwege New York. De eerste dagen van de week kan het in New York erger lijken dan het is. Want ze hebben daar een tijdlang bijna niet getest en gaan dat nu ineens heel veel doen.

Dalen beurzen vanwege New York dan zijn dat koopkansen. Want ik verwacht dat het ergste met het coronavirus eerder voorbij zal zijn dan iedereen nu denkt. Met dagelijkse updates zal ik u op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Ik verwacht niet dat we de week goed gaan beginnen. Reden voor mij om op koopjes te gaan jagen. Dat deed ik vorige week ook al. Ik kocht vorige week in totaal 12 ETF’s.

Nog diezelfde week kon ik er voor de korte termijn strategie 11 met een gemiddelde winst van meer dan 6% verkopen. Weken zoals vorige week en ook deze week zijn mooie instapmomenten voor beginnende of lange termijn beleggers.

Want je kunt nu 30 tot 40% of zelfs meer goedkoper kopen dan ruim een maand geleden. Precies op de bodem kopen lukt toch nooit dus dat moet je ook niet proberen.

Maar of je nu zelf denkt dat het coronavirus over 2 weken of over 3 maanden pas voorbij is. Eens zal het voorbij zijn en gaan beurzen weer hard stijgen.

Deze website gaat over de beurs. Het is mijn werk om dat wat er in de wereld gebeurd naar de gevolgen voor de beurs te vertalen. Ik realiseer mij echter terdege dat nu achter al die beursberichten een groot menselijk drama schuilgaat.

Ik wil alle zieken en nabestaanden veel sterkte toewensen. Met de nadruk op allen want er zijn helaas nog meer ziektes dan alleen COVID-19. Ook die zieken en overledenen mogen niet vergeten worden.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier