Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 23-03-2019 23:55

Weten de Britten al wat ze willen?

Vorige week was een wat hectische beursweek. De FED heeft net als de ECB de draai gemaakt van minder naar meer stimuleren. Een voor de lange termijn zeer belangrijke beslissing. Het speelveld is nu totaal veranderd. Beleggers hadden er echter nog niet veel oog voor.

De brexit bleef de aandacht opeisen. De EU heeft de Britten onder voorwaarde een kort uitstel gegeven. Het kon beleggers enigszins geruststellen.

Afgelopen vrijdag 2 grote tegenvallers. Economische cijfers uit zowel de eurozone als de VS over maart waren zwaar teleurstellend. De industrie is het zorgenkindje en met name Duitsland doet het opmerkelijk slecht. Dat viel al niet lekker.

Dat Amerikaanse beurzen afgelopen vrijdag behoorlijk naar beneden doken had nog een andere reden. De yield op de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden werd hoger dan die op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar.

Een inverse yield curve die in het verleden altijd een recessie heeft voorspelt. Ook de yield op de 10 jaars Duitse staatsobligaties dook naar beneden. Voor het eerst sinds lange tijd weer negatief. Ik verkocht vorige week 1 ETF met winst volgens verwachting.

De brexit

Zeer waarschijnlijk deze week een beslissing. May wil voor de derde keer haar plan in stemming brengen. De vraag is of ze dat mag. Volgens de voorzitter kan het alleen als het duidelijk anders is. Maar dat is het niet.

De beslissing dat er geen no deal brexit komt is al genomen. Zonder instemming met May haar plan komt er dan helemaal geen brexit. Zonder stemming of met voor de derde keer een afwijzing is het ook mogelijk dat May zal aftreden. Dan ligt alles van nieuwe verkiezingen tot aan een nieuw referendum weer open.

Wat de Britten dan ook willen. De baas over de tijd die ze daar voor krijgen is de EU. De EU is die Britse soap helemaal zat. Zeker nu het steeds slechter met de Europese economie gaat moet er een einde aan die brexit soap komen. Ook de aanstaande Europese verkiezingen spelen een rol. De EU zal voor die verkiezingen links of rechtsom een oplossing willen.

Voorspellen Amerikaanse staatsobligaties een recessie?

De ECB en FED beslissingen om van minder naar weer meer stimuleren te draaien had zijn uitwerking. Daarnaast steeds meer zorgen over de groei van de wereldeconomie. Obligatiebeleggers zien dan de lagere rente bui al hangen. Centrale banken zullen over een tijdje de rente gaan verlagen.

En dus kopen obligatiebeleggers staatsobligaties met een lange looptijd. Dat heeft de yield van de Amerikaanse 10 jaars staatsobligaties onder die van de 3 maands gedrukt. De laatste keer dat dit heeft plaatsgevonden is 2007. Inderdaad net voor de vorige economische crisis.

In het verleden bleek die inverse yield curve vaker een perfecte voorspeller van recessies. Meestal vinden die dan ongeveer een jaar later plaats. Ondanks de historie heb ik mijn bedenkingen bij de huidige waarde van deze voorspeller. De situatie van nu is namelijk niet te vergelijken met die van alle vorige keren.

In het verleden altijd hoge rentes en yields die dan naar beneden gingen. De rentes en yields zijn nu extreem laag. Sinds vorige week heeft de Duitse 10 jaars een negatieve yield. Beleggers in die staatsobligaties krijgen geen rentevergoeding maar moeten betalen om erin te mogen beleggen.

Hoeveel wil je als belegger betalen om in een staatsobligatie te mogen beleggen? Ik mag toch aannemen dat daar een grens aan zit. De afgelopen jaren hebben de ECB en de FED met hun gigantische obligatie aankopen die markt helemaal ontwricht.

Hoe betrouwbaar is die obligatiemarkt als indicator als centrale banken er duizenden miljarden aan geprint geld ingestoken hebben? Neemt niet weg dat recente economische cijfers en daar hecht ik meer waarde aan ook aangeven dat de eurozone op een recessie aan het afstevenen is. Italië zit zelfs al in een recessie.

In de VS nog wel een economische groei. Maar die is wel aan het afzwakken en dat maakt de kans op een Amerikaanse recessie in 2020 groter. Het grootste probleem bij die inverse yield curve bij Amerikaanse staatsobligaties is niet de al dan niet voorspellende kracht.

Banken en verzekeraars hebben er erg veel last van. Het tast hun verdienmodel aan. Banken lenen zelf kort en zetten het tegen een hogere rente lang weg. Om veel geld te kunnen verdienen moet voor banken de korte rente laag en de lange rente hoog zijn. Sinds vrijdag in de VS precies het tegenovergestelde.

Het zal ervoor zorgen dat banken op de rem trappen en minder gaan uitlenen. Daardoor zal de economische groei nog sneller vertragen. En uiteindelijk krijg je dan een recessie. Maar die normale economische beweging gaat tegenwoordig niet meer op.

Centrale banken hebben er wat op bedacht. Banken hoeven daardoor niet meer tegen een te hoge rente geld uit de markt aan te trekken. Ze kunnen al het geld gratis zonder rentevergoeding bij de centrale bank bestellen en daarna met rentevergoeding (winst) naar hun klanten doorzetten.

Centrale banken gebruiken hiervoor LTRO’s en TLTRO’s. Niet geheel toevallig heeft de ECB begin maart besloten om in september weer met nieuwe TLTRO’s te komen. Ik verwacht dat ook de FED op termijn met dit soort constructies zal komen.

Die centrale bank acties ondergraven de voorspellende waarde van een inverse yield curve. Dat wil niet zeggen dat er geen recessie kan komen. Maar door extra zakken geld op het vuur te gooien kunnen centrale banken een recessie uitstellen en minder diep maken.

De ECB heeft al maatregelen aangekondigd en ik acht de kans groot dat ze die niet in september maar nog voor de zomer invoeren. De FED zal moeten volgen.

Spaarders en pensioentrekkers zijn uiteraard wederom de klos. Lage rentes zijn niet goed voor pensioenfondsen. En waarom zou een bank spaarrente betalen als men bij de ECB het geld gratis kan krijgen? Niet sparen maar beleggen en door zelf te beleggen uw eigen pensioen opbouwen is noodzakelijk geworden. TINA 2.0 want er is geen alternatief.

De goudprijs

Ondanks de 180 graden draai van centrale banken steeg de goudprijs slechts beperkt. De dalende yields en dus lagere rente zijn een koopsignaal voor goud. Recessie angst zorgt ook altijd voor een hogere goudprijs. Dus waarom staan we nog niet op minstens 1350 dollar?

Het probleem zit bij de dollar. Wat we afgelopen weken sinds lange tijd wel zagen is dat soms de goudprijs en de dollar gezamenlijk stegen. Toch blijft die hoge dollar voor een rem zorgen. Dat gaat echter veranderen. Voor de lange termijn gaat de hard oplopende Amerikaanse staatsschuld de dollar omlaag trekken.

Daarnaast steeds meer buitenlandse centrale banken die niet meer in dollars willen beleggen. Dat de FED de rente niet meer zal verhogen en weer meer geld in het systeem gaat pompen zal de dollar verder verzwakken.

Op heel korte termijn kan er een andere reden zijn waarom de dollar gaat dalen. Vanwege de brexit onzekerheid heeft niemand trek in het Britse pond of de euro. Komt er brexit duidelijkheid dan gaat dat veranderen. De euro en het Britse pond worden dan gekocht en de dollar verkocht. Het is iets dat deze week al kan plaatsvinden.

Een lagere dollar en de goudprijs staat zo op 1350 dollar. Klaar om door die weerstand te breken en richting de 1400 te gaan. De Russische centrale bank kocht in februari 1 miljoen ounces goud. De Russen zijn al jaren goud kopers. De reden is de dollar.

Ze hebben hun dollarreserves hard afgebouwd en kopen daarvoor in de plaats goud. Het is een trend die je ook bij andere landen waaronder China ziet.

Zal deels komen omdat veel landen wat overhoop liggen met de Amerikanen. Maar er is ook een economische reden. De dollar staat erg hoog terwijl de Amerikaanse staatsschuld hard oploopt. Daarin zien andere centrale banken een risico.

De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg vorige week gemiddeld een flink stuk omhoog. De FED beslissing viel goed. Toch zijn die mooie stijgingen van de afgelopen maanden op de tienjaars grafiek slechts rimpeltjes.

Als de goudprijs de 1350 dollar weerstand doorbreekt kan het nog veel harder omhoog. Het risico voor goudmijnaandelen is ook erg afgenomen. Eind deze week de afsluiting van het eerste kwartaal.

Aangezien de goudprijs in dit eerste kwartaal veel hoger was dan in het derde en vierde kwartaal gaan de bedrijfscijfers van goudmijnen over het eerste kwartaal uiteraard goed uitpakken. Dat beperkt op korte termijn het neerwaartse risico.

Over de langere termijn gezien gaat meer stimuleren van centrale banken de goudprijs hoger zetten. Het is dus nog zeker niet te laat om in goudmijnaandelen te stappen.

Bij de goudmijnaandelen website is het niet de bedoeling om kooptransactie af te wachten. U kunt direct zien in welke 7 goudmijnaandelen ik beleg en ze daarna meteen bij uw eigen broker kopen. Prijslijst

De beursverwachting deze week

Het rapport over de rol van de Russen tijdens de presidentsverkiezingen is klaar. Komt Trump hierdoor in de problemen dan gaat dat niet goed vallen. Het kan echter ook net als alles bij Trump met een sisser aflopen.

Het is vrijdag wel duidelijk geworden dat beleggers zich steeds meer op economische cijfers aan het focussen zijn. Slechte economische cijfers wegen op dit moment nog wat zwaarder dan de kans op nog meer stimulatie van centrale banken. Maar met een paar uitlatingen van centrale bank medewerkers kan dat snel veranderen.

Beleggers zijn inmiddels brexit moe geworden. Begrijpelijk maar deze week gaat het er echt om spannen. Daarom verwacht ik deze week meer reactie op brexit nieuws.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Door de daling van afgelopen week staat er nu een top in de grafiek. Dat kan een teken zijn van een verdere daling. Maar gelukkig bepaalt de grafiek in zijn eentje nooit de richting. Ik verwacht deze week een hoofdrol voor de brexit. Daar moeten knopen doorgehakt gaan worden.

Dat kan heel positief maar ook negatief gaan uitpakken. Negatief en de top gaat bevestigd worden en er zal een behoorlijke daling volgen. Blijven de Britten of kiezen ze alsnog voor een softe brexit dan volgt een stijging richting de 577.


Alle 12 groepen info

Totaalpakket: Alle 12 groepen A t/m L: info

Ideaal voor de actieve belegger met een bovengemiddeld te beleggen vermogen.

Alle 12 groepen A t/m L: 12 maanden voor slechts € 799,-

Geen automatische verlenging! U hoeft niet op te zeggen. Na afloop looptijd stopt de toegang tot de desbetreffende transacties.

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief BTW.