Beursverwachting komende week

Laatste update: 23-01-2021 23:55

De week van de FED

Beurzen bleven vorige week doorstijgen maar afgelopen vrijdag verliep minder. De “lockdown” techaandelen konden afgelopen vrijdag nog veel schade voorkomen.

Maar het geeft wel aan dat de aandacht van beleggers vorige week begon te verschuiven van vaccinatiehoop naar langere en zwaardere lockdown ellende. Voor deze week best een drukke agenda.

Het cijferseizoen

Deze week zal er vooral aandacht zijn voor een aantal grote Amerikaanse techbedrijven die met cijfers komen. De aandelen van die bedrijven zijn op hoge verwachtingen erg fors opgelopen. Deze week gaan we zien of ze die hoge verwachtingen in de ogen van de belegger ook kunnen waarmaken.

Door de hoge verwachtingen zijn de koerswinstverhoudingen van die techbedrijven al zo hoog dat ze alleen waargemaakt kunnen worden als we binnenkort allemaal niet 1 maar 2 mobieltjes hebben, we 3 keer meer tijd aan social media gaan besteden, we 2 keer zoveel via internet gaan bestellen en dat als we de komende jaren een elektrische auto kopen we die allemaal bij dezelfde kleine fabrikant met de hoogste beurswaarde kopen en niet bij al die grote autofabrikanten die de komende jaren ook met steeds meer elektrische auto’s gaan komen.

Eens gaan beleggers inzien dat de verwachtingen voor die grote techbedrijven onrealistisch hoog zijn. Maar of dat dit deze week al gaat gebeuren betwijfel ik. Wel nog dit jaar.

De FED

Ik zie dit als het belangrijkste event van deze week. Er zijn hier een aantal zaken die spelen.

Wat gaat de FED over de rente zeggen?

Tot nu toe was het FED standpunt dat men nog niet eens wilde denken over het denken de rente te verhogen. De Amerikaanse rente zou nog heel lang laag blijven. Belangrijk om te weten of de FED dit nog zo ziet.

Gaat de FED het obligatie opkoopprogramma uitbreiden?

Als Biden zijn 1900 miljard dollar steunpakket er door weet te krijgen moet de Amerikaanse overheid dit geld via het uitgeven van obligaties gaan lenen. Dan kan het niet anders dan dat de FED meer Amerikaanse staatsobligaties moet gaan opkopen.

Probleem is wel dat er nog geen zekerheid is of Biden voor die gehele 1900 miljard dollar goedkeuring gaat krijgen. Dat maakt het voor de FED lastig om nu al in actie te komen. De FED kan wel aangeven of men een voorstander van dat grote steunpakket is.

Dat zou een verkapt signaal zijn dat als het rond komt men de daarvoor extra uitgegeven staatsobligaties gaat opkopen.

Wat gaat de FED over de inflatie zeggen?

Dit kan wel eens een lastig item worden. De FED heeft eerder aangegeven dat men geen moeite heeft met een inflatie die een tijdje hoger dan 2% is.

Maar recent benadrukte Jerome Powell de FED voorzitter dat men genoeg tools heeft om een te hoge inflatie een halt toe te roepen. Dat gaf hij aan omdat vanwege de verwachting van een hogere inflatie de yields begonnen op te lopen en de dollar begon te dalen.

De tools om inflatie te drukken zijn echter renteverhogingen en geen geld meer bijdrukken. 2 zaken die nu gewoon niet kunnen. Door het over tools en hoge inflatie te hebben is de FED een doodlopende weg ingeslagen.

Het was beter geweest om te zeggen dat de inflatie nog steeds onder de 2% zit en dus te laag is. Ik ben erg benieuwd ook met het oog op goud en zilver wat de FED nu over de inflatie gaat zeggen.

Blijft men benadrukken dat men plannen heeft om een hoge inflatie die er dus niet is wil gaan bestrijden? Of gaat de FED aangeven dat er van een te hoge inflatie op dit moment geen sprake is?

Bent u een dagkoersentuurder of een belegger?

Er zijn vorig jaar en ook dit jaar weer veel nieuwe beleggers bijgekomen. Uit de vragen en reacties die wij krijgen blijkt vaak dat men het beleggen nogal eenzijdig aan het benaderen is.

Veel nieuwe beleggers (en ook die al veel langer bezig zijn) kijken maar naar een ding en dat is de koers van het aandeel. Dagelijks of meerdere keren per dag volgt men die koers.

De koers is voor hun de enige en allesbepalende beleggersinformatie. Het vervelende met aandelenkoersen is echter dat die gedurende de dag en ook per dag gezien kunnen stijgen maar ook kunnen dalen.

Het humeur van de dagkoersentuurder is dan ook erg afhankelijk van de dagelijkse aandelenkoers. Een aantal dagen omhoog en men gaat lachend door het leven. Een keer omlaag en het is een mindere dag.

Meerdere dagen omlaag of een wat forsere daling en de dagkoersentuurder maakt zich grote zorgen en begint minder goed te slapen. Een langere tijd van dalingen en de dagkoersentuurder ziet het helemaal niet meer zitten en verkoopt met fors verlies.

Hoe gaat een belegger met ervaring te werk? Bij een belegger ligt de focus niet op de dagkoers maar op koers die men over een jaar of meerdere jaren verwacht. Die focus op de lange termijn en niet op de waan van de dag maakt al meteen een groot verschil.

Maar dat is niet het enige. Een belegger kijkt naar de fundamenten. Die moeten goed zijn en goed blijven om de lange termijn doelen te behalen. Fundamenten die in negatieve zin veranderen kunnen reden zijn dat de belegger ongeacht de koers zijn positie met toch nog winst of juist verlies sluit.

Ik ga het uitleggen aan de hand van de goudprijs. Er zijn heel erg veel effecten op de goudprijs werkzaam. Ik maakt het even simpel door alleen naar de allerbelangrijksten te kijken.

Een stijgende en hoge inflatie (vooral in de VS), een lage rente (vooral in de VS), veel geld bijdrukken (vooral in de VS), een lage dollar en een lage yield op Amerikaanse staatsobligaties. Dit zijn de 5 hoofdoorzaken waardoor goud gaat stijgen.

Het is niet noodzakelijk dat aan alle 5 voorwaarden is voldaan. Een lage rente, veel geld bijdrukken en een historisch lage yield zijn er al. De dollar staat echter nog redelijk hoog en de inflatie is nog erg laag.

Ondanks dat steeg goud op de lager gezette rente in de VS, lagere yield, het meer geldbijdrukken en iets gedaalde dollar vorig jaar al behoorlijk. De mix van deze 5 indicatoren gaat de prijs van goud bepalen.

Nu hoeft u ook die indicatoren niet dagelijks bij te houden. Want het gaat vooral om de trend gedurende een jaar of langer. Is die trend stijgende of dalende daar gaat het om.

Om te zien waar het met de goudprijs heengaat is niet meer nodig dan eens per maand of 2 maanden die trends te bekijken.

Ik geef nog een voorbeeld met de goudzoekers. De koersen van die bedrijven kunnen zelfs per dag met meer dan 10% stijgen of dalen. Voldoende om dagkoersentuurders een manisch-depressief leven te bezorgen.

Voordat ik een goudzoeker aankoop licht ik die grondig door. Over al die criteria wil ik het even niet hebben. Het gaat erom hoe ik na aankoop blijf controleren of het goed gaat. Er spelen dan meerdere zaken.

Het belangrijkste is dat men in staat is om via boringen en meer goud (of equivalent) te vinden en het goudgebied weet te vergroten. Dat gebied vergroten is belangrijker dan men denkt.

Veel boringen zijn infill boringen. Dat zijn boringen binnen hetzelfde gebied en dicht naast elkaar noodzakelijk als “bewijs” om een NI 43-101 rapport op te maken. Met een infill boring gaat het dus niet om een nieuwe vondst.

Bij een step-out boring wel. Ik wil dus liefst step-out boringen met veel gevonden goud zien. Ik volg ook of men meteen een volgend boorprogramma gaat opstarten. Want dat maakt de kans op nog meer gevonden goud groter.

Wat ik ook in de gaten blijf houden is of men nog voldoende geld heeft of kan ophalen om de volgende boorprogramma’s te doen.

Wat ik zeer goed in de gaten blijf houden is de totale beurswaarde in combinatie met de uitgegeven aandelen en het al gevonden goud. Die verhouding moet goed blijven. Een goudzoeker moet nu eenmaal telkens nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen.

Wat dagkoerstuurders die alleen naar de stijgende koers kijken nog wel eens ontgaat is dat er op hetzelfde moment ook steeds meer aandelen worden uitgegeven.

Een stijgende koers in combinatie met steeds meer aandelen die op de markt komen zorgt voor een hard stijgende beurswaarde. Want koers x het aantal aandelen = de beurswaarde.

Het risico is dan dat door het uitgeven van steeds meer aandelen de beurswaarde in verhouding tot het al gevonden goud te hoog is geworden (Dit was de reden dat ik eind augustus uit een Australische goudzoeker ben gestapt).

Het is overigens zeker niet zo dat een aandelenuitgifte per definitie slecht is. Het gaat om de beurswaarde na aandelen uitgifte. In afwachting van boorresultaten willen goudzoekers nog wel eens fors dalen.

Iets waar iemand die alleen naar de koers kijkt erg zenuwachtig van kan worden. Dat kan paniekverkopen die het dalende effect versterken triggeren. Niet leuk en ook ik denk dan wel eens; oh nee, daar gaan we weer.

Om daarna snel naar de fundamenten te kijken. Meer goud gevonden, goudgebied kunnen vergroten, men is nog aan het boren, er komen nog meer resultaten of er komt een nieuw boorprogramma aan en de beurswaarde is t.o.v. het al gevonden goud nog steeds heel erg laag.

Klopt dat allemaal nog en dat doet het voor de goudzoekers waarin ik investeer dan kan ik rustig slapen terwijl de dagkoersentuurder na een dag waarop zo’n goudzoeker weer eens een duikeling heeft gemaakt in zijn bed ligt te woelen en niet in slaap kan komen.

Dus zorg dat u geen dagkoersentuurder blijft maar door u er een beetje in te verdiepen en het beter te begrijpen een belegger gaat worden. Goed voor uw nachtrust, goed voor uw portemonnee en snappen wat er aan de hand is maakt beleggen ook een heel stuk leuker.

De goud- en zilverprijs

Op woensdag krijgen we de FED. Dit zal voor goud en zilver een belangrijke dag gaan worden. Mijn verwachting is dat de FED de rente laag zal houden. Het opkoopprogramma zal men handhaven of nog wat uitbreiden.

De FED zal verwacht ik een voorstander zijn van het steunplan van Biden. Tot nu toe allemaal zeer positief voor goud en zilver. Het probleem zit bij wat de FED over de inflatie gaat zeggen.

Het oude verhaal van de inflatie is te laag en mag best tot boven de 2% doorschieten is goed voor goud en zilver. Maar als het wederom gaat over tools waarmee de FED een te hoge inflatie wil gaan bestrijden zal dat minder zijn voor goud en zilver.

Ik hoop dat Powell gaat aangeven dat hij het niet over een te hoge inflatie wil hebben omdat het simpelweg niet aan de orde is. Zit het een beetje mee dan zal de goudprijs tot boven de 1900 dollar stijgen.

Zit het tegen dan is het voor die stijging wachten op de goedkeuring van het steunpakket van Biden.

De beursverwachting voor de beurzen

Het cijferseizoen met vooral de techbedrijven gaat deze week belangrijk worden. Waar de FED mee komt uiteraard ook. Richting bepalend zal zijn hoe beleggers naar die zwaardere en langere lockdowns kijken.

Want het ziet er nu naar uit dat we in economisch opzicht (krimp) ook dit eerste kwartaal al weer kunnen afschrijven. Dan gaat ook 2021 weer een minder jaar worden.

Zijn we in het tweede kwartaal en daar ziet het helaas wel naar uit nog niet helemaal van die lockdowns verlost dan kan dit zelfs economisch gezien net zo’n slecht jaar als 2020 worden. Op het moment dat beleggers zich dat gaan realiseren kunnen beurzen een flink stapje terug doen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Ik verwacht dat beleggers zich steeds meer zorgen gaan maken over die lockdowns en het achterblijvend economisch herstel. Voor de AEX is het belangrijk dat de steun bij 630 niet doorbroken gaat worden. De kans dat de AEX die 630 steun gaat testen acht ik aanzienlijk.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier