Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 20-01-2019 14:47

De harde feiten

Vorige week vrijdag is de beurs omhoog gelogen. In de ochtend het bericht dat de Amerikanen de importheffingen op importen uit China gaan opheffen. Later die dag het bericht dat China bereid zou zijn om voor 1 biljoen dollar aan Amerikaanse spullen te importeren.

Het was voor mij reden om vrijdag in mijn update al te twijfelen of het wel waar was. Op zaterdag heeft Trump zelf aangegeven dat er valse berichten naar buiten zijn gebracht. Die geruchten op vrijdag hadden grote gevolgen. Beurzen stonden in de grafieken bijna allemaal op scherp.

Door de stijging van vrijdag zijn bij veel beurzen die negatieve patronen eigenlijk ongeldig geworden. De olieprijs vloog omhoog. Een prachtige deal tussen de VS en China is goed voor de economie en dus de vraag naar olie. De yields op obligaties stegen door het afnemende risico.

Minder risico was natuurlijk niet goed voor de goudprijs. Ik heb vrijdag met verbazing gekeken naar de acties van beleggers. Handelen op basis van geruchten die als je er even goed over nadenkt gewoon niet waar kunnen zijn. Ik verkocht vorige week 2 ETF’s met winst volgens verwachting.

De brexit

Deze week weer een nieuwe aflevering van de brexit soap. Komt er een nieuwe stemming dan zal May wederom geen meerderheid krijgen. Daarna zal ze waarschijnlijk aftreden. Dan ligt de weg open naar nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum. Uitstel van de brexit datum is dan wel nodig. Nog langer in onzekerheid.

Er is inmiddels wel een pluspuntje. De brexit zonder deal is definitief van tafel. Het is alleen nog even afwachten op wat het dan wel gaat worden.

De Amerikaanse overheidssluiting

Trump is zaterdag met een compromisvoorstel gekomen. Het is echter direct afgewezen. Ik verwacht niet dat de sluiting nog lang zal duren. De schade aan de economie gaat te groot worden. Nog zwaarwegender is het risico dat Trump de volledige verantwoordelijkheid van die sluiting krijgt. Dat zal hij niet willen.

De handelsoorlog tussen de VS en China

Volgens Trump is een deal mogelijk. Dat was echter een half jaar geleden ook al zo. Eind deze maand zijn er weer besprekingen. Voor die tijd verwacht ik niet veel.

De goudprijs

Afgelopen vrijdag een behoorlijke daling. De reden lag uiteraard volledig bij die leugens over de handelsoorlog tussen de VS en China. Maar naast die 2 gelogen berichten zie ik ook andere berichten. Misschien dat het u ook is opgevallen.

Analisten, banken en media hebben het steeds meer over goud en goudmijnaandelen. Dat is niet alleen in Nederland zo. Ik zie in de VS hetzelfde verschijnsel. Goud staat niet alleen steeds meer in de schijnwerpers. Alle artikelen die je leest zijn heel positief over de goudprijs.

De meeste analisten en banken gaan voor dit jaar uit van een goudprijs van 1400 dollar of hoger. Als reden noemt men een stijgende inflatie en een dalende dollar. Ook toegenomen risico’s noemt men. Hoe meer goud in het nieuws komt hoe hoger de goudprijs. Zo werkt dat altijd.

Puur op basis van de toegenomen positieve berichten over de goudprijs en goudmijnaandelen verwacht ik al op korte termijn een behoorlijke stijging. Wat iedereen heeft wakker geschud zijn de grote overnames.

Eind vorig jaar kocht Barrick Gold zijn concurrent Randgold. Begin dit jaar kocht Newmont Mining concurrent Goldcorp (in geen van de 4 beleg ik zelf). Grote overnames geven altijd aan dat de bodem van de goudprijs achter ons ligt.

Overnames kan men alleen gefinancierd krijgen als de koersen erg laag staan en men op korte termijn verbeteringen verwacht. Als u wilt zien in welke goudmijnaandelen ik beleg: Prijslijst

De beursverwachting voor deze week

Op maandag eerst de kater dat al dat positieve nieuws van vrijdag leugens blijken te zijn. Maandagochtend uit China cijfers over de economische groei. Dat die wat minder gaan zijn is al bekend. Toch gaan die zaken deze week niet bepalen.

Het cijferseizoen gaat losbarsten. Afgelopen weken al een voorproefje. Maar deze week het echte werk. Harde cijfers die ons gaan vertellen hoe bedrijven het in het vierde kwartaal en dus tevens in 2018 hebben gedaan. Daarnaast nog belangrijker de verwachtingen voor dit jaar.

Dat die cijfers over het vierde kwartaal wat kunnen tegenvallen weten we al. Dan is de grote vraag wat men voor dit jaar verwacht. Herstel of een verdere verslechtering.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De AEX

De vraag is of die vlag in de grafiek nog geldig is. Een paar puntjes erboven. En als je de lijntjes net wat anders trekt precies op het bovenste lijntje. Normaal al een twijfelgeval.

Maar als ik kijk naar hoe die stijging van vrijdag tot stand is gekomen zie ik het voortzettingspatroon nog steeds als geldig. Een voortzettingspatroon dat een daling aangeeft. Maar zoals ik eerder aangaf is technische analyse alleen nooit richtingbepalend.

Naast brexit, handelsoorlog en de overheidssluiting barst deze week ook het cijferseizoen los. Bedrijfscijfers en de verwachtingen die bedrijven hebben zijn de basis van een aandelenkoers. Politiek gedoe of lijntjes in de grafiek vallen daarbij in het niet.

Het gaan dus de bedrijfscijfers worden die deze week gaan bepalen. Ben benieuwd en uiteraard zal ik u via de dagelijkse update op de hoogte blijven houden.


Alle 12 groepen info

Totaalpakket: Alle 12 groepen A t/m L: info

Ideaal voor de actieve belegger met een bovengemiddeld te beleggen vermogen.

Alle 12 groepen A t/m L: 12 maanden voor slechts € 799,-

Geen automatische verlenging! U hoeft niet op te zeggen. Na afloop looptijd stopt de toegang tot de desbetreffende transacties.

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief BTW.