Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 11-11-2018 15:22

Zaken achter ons laten

De Amerikaanse congresverkiezingen hebben we achter ons gelaten. Dat kunnen we van het ellendelijstje afstrepen. Wat er nu nog op staat zijn de Italiaanse begroting, de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. Afgelopen week de FED bijeenkomst. Geen beslissing en verder niet zoveel nieuws.

Toch viel het niet helemaal lekker bij Amerikaanse beleggers. De gedachte dat de FED maar blijft doorgaan met het verhogen van de rente is blijkbaar een schrikbeeld. Onnodig denk ik. De verwachting is dat de FED in december de rente nog een keer gaat verhogen. Dat is echter al lang bekend en zit al in de koers.

Dan volgend jaar misschien nog 1 of hooguit 2 keer. Ik heb mijn twijfels of de FED dit jaar en volgend jaar nog met veel renteverhogingen gaat komen. Om de inflatie op 2% te krijgen zal het nodig zijn. De vraag is echter waar het punt ligt waarop schulden nog betaalbaar blijven.

Amerikaanse consumenten, bedrijven en vergeet niet de overheid hebben een hele grote schuldenberg opgebouwd. Tot op heden was de economische groei ruim voldoende om die schulden betaalbaar te houden. Maar loopt de rente verder op dan moet de economische groei in de VS nog harder toenemen om schulden betaalbaar te houden.

Het probleem zit op de arbeidsmarkt. De Amerikaanse werkloosheid is zo extreem laag dat de economische groei simpelweg niet hard kan toenemen. Of men moet met Zuid Amerikaanse gastarbeiders gaan werken. Dat is echter niet iets wat Trump zal willen.

Ik bekijk het ook van een andere kant. Als schulden te hoog zijn en dat zijn ze wereldwijd is er maar een manier om dat probleem op te lossen. Nou ja, eigenlijk zijn er 3 manieren. Terugbetalen van schulden kan in theorie maar zal in de praktijk niet lukken. Kwijtschelden is ook een brug te ver.

De manier waarop in het huidige economische systeem al sinds de tweede wereldoorlog schulden betaalbaar zijn gebleven is het laten oplopen van de inflatie. Een hoge inflatie vreet de schuldenberg op. Dat weten centrale banken uiteraard ook. Ze zullen echter niet toegeven dat ze nu de inflatie graag dik boven de 2% zien. Als ze dat toegeven gaan hun valuta te hard dalen en dat is ook ongewenst.

Ik zie dit wat anders dan veel andere beleggers. De meeste beleggers zitten op de lijn dat er door economische groei en een stijgende inflatie nog extra veel renteverhogingen gaan komen. Ik zie het anders. Ik verwacht dat centrale banken inzien dat de schuldenberg te hoog is geworden en dat de inflatie tot dik boven de 2% moet stijgen om die schuldenberg betaalbaar te houden.

Ik verwacht daarom weinig tot geen renteverhogingen voor dit en volgend jaar. Minder renteverhogingen is uiteraard goed nieuws voor de economie maar ook voor de beurzen. Een laag blijvende rente en hogere inflatie is echter geen goed nieuws voor spaarders en pensioenen.

Ik verkocht vorige week 1 ETF met winst volgens verwachting. Hieronder in het kort waarop beleggers zitten te wachten. Het gaat tijd worden dat we ook die zaken eens achter ons laten en beurzen weer een heel stuk omhoog kunnen.

De Italiaanse begroting

Dinsdag moeten de Italianen met een nieuw begrotingsvoorstel komen. Voordat er een EU goedkeuring komt zal er nog wel een showtje opgevoerd worden. De Italiaanse regering om hun kiezers te laten zien dat men opkomt voor hun belangen.

De EU om te laten zien hoe streng men wel niet is. Kan tijdelijk misschien niet zo goed vallen. Maar binnenkort zal er wel een goedgekeurde Italiaanse begroting liggen. Dan kunnen we dit probleem ook afvinken.

De brexit

Een deal lijkt in de maak. Aan de andere kant is er veel gedoe binnen de Britse regering. Het blijft een risico. Maar als iedereen een beetje verstandig blijft en emoties niet de overhand krijgen zal er wel een deal komen. Het wachten is op positief nieuws.

De handelsoorlog tussen de VS en China

Ik acht de kans op een deal niet zo groot. De VS heeft veel eisen en kan China weinig bieden. Het is ook een denkfout dat bij een deal de importheffingen verdwijnen en de handel weer is als voorheen. De inzet van Trump is namelijk dat China veel minder naar de VS gaat exporteren. Dat doel zal blijven, wel of geen deal.

De beursverwachting voor deze week

Er komen deze week weer veel economische cijfers. Vorige week bleek dat beleggers zich steeds meer focussen op economische groei. Ik zal die cijfers dan ook goed volgen en eventueel in mijn dagelijkse updates bespreken. Wilt u meteen een e-mail ontvangen nadat ik een update of verwachting op de website heb geplaatst vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Voordat eind deze maand Trump en de Chinese president elkaar hebben gesproken zal er weinig gebeuren wat betreft die handelsoorlog tussen de VS en China. Goed nieuws over de brexit maakt een kans maar het kan ook nog een paar weken duren.

Dan zal dit waarschijnlijk een Italiaanse week gaan worden. Afhankelijk van hoe hard het gespeelt gaat worden kunnen zeker Europese beurzen gaan reageren. Niet zo belangrijk. Uiteindelijk komt er toch een goedgekeurde Italiaanse begroting.

Gedoe rond die Italiaanse begroting kan hele mooie koopkansen opleveren. Ik zal die dan ook gaan benutten. Beurzen hebben bodems gezet en nu is het weer als vanouds. Kopen op de dips! 

De beursverwachting voor de AEX

Sinds 2 weken heeft de AEX de stijgende trend weer opgepakt. Dat is goed nieuws uiteraard. Vanwege Italië verwacht ik nog een lastige week. Veel stijging zal er daarom deze week nog niet inzitten. Met een weekeindstand van 538 zou ik al heel blij zijn. Laten we binnenkort het Italië probleem achter ons dan gaan Europese beurzen aan hun eindejaarrally beginnen.

Nog deze maand of begin volgende maand ook nog een brexit deal zal beurzen nog harder doen stijgen. Geen deal tussen de VS en China is voor Europese beurzen van minder belang. Dat speelt meer op Aziatische en deels Amerikaanse beurzen een rol.


Alle 12 groepen info

Totaalpakket: Alle 12 groepen A t/m L: info

Ideaal voor de actieve belegger met een bovengemiddeld te beleggen vermogen.

Alle 12 groepen A t/m L: 12 maanden voor slechts € 799,-

Geen automatische verlenging! U hoeft niet op te zeggen. Na afloop looptijd stopt de toegang tot de desbetreffende transacties.

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Toegang tot recente transacties + meteen een e-mail als ik een transactie heb gedaan prijslijst