Beursverwachting komende week

Laatste update: 31-05-2020 17:16

De Amerikaanse banenweek

De afgelopen maanden ging het vooral over het coronavirus, de lockdowns en de economische gevolgen. Inmiddels kunnen we daar 2 problemen aan toe voegen. De snel verslechterende relatie tussen de VS en China en rellen in Amerikaanse steden.

Onrusten in Amerikaanse steden

We hebben het helaas al vaker gezien. Een blanke politieagent die hardhandig een zwarte Amerikaan te lijf gaat. Daarna protesten, rellen, brandstichtingen en plunderingen. Amerikaanse beurzen doen er meestal niet zoveel op. Dat kan deze keer anders gaan worden.

Ik zie namelijk een zeer risicovolle combinatie. Er waren in de VS al veel kleinschalige incidenten met anti lockdownbetogers. Daarnaast een zeer hoge werkloosheid. Trump heeft in tegenstelling tot Obama zijn huidskleur ook niet mee.

Daarnaast is Trump een voorstander van de harde aanpak. En dan krijgen we eind dit jaar ook nog de presidentsverkiezingen. Met al een slechte economie en een laag consumentenvertrouwen kun je er dit niet bijhebben.

Het is een hele gevaarlijke cocktail. De huidige rellen zijn al een van de ergste in lange tijd. Als de anti lockdownbetogers en ontevreden werklozen zich hierbij gaan aansluiten dan kan het nog verder uit de hand gaan lopen. Zeker als Trump er voor kiest om het leger in te zetten.

Het is nog even afwachten hoe dit verder gaat verlopen. Maar als het deze week echt uit de hand loopt gaan we dat terugzien op de Amerikaanse beurzen.

Verhouding VS en China

Trump kwam vorige week met een persconferentie. Die zou gaan over de situatie met Hongkong. Trump gaf aan dat hij door de nieuwe Chinese wet Hongkong gaat zien als een volledig onderdeel van China.

De economische voordelen die Hongkong in de omgang met de VS had van het 1 land 2 systemen wil Trump ongedaan maken. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor Hongkong en kan op termijn zorgen voor het deels verdwijnen van de grote financiële sector aldaar.

Tijdens diezelfde persconferentie kondigde Trump ook aan uit de WHO te stappen. Dit soort zaken kunnen niet los gezien worden van de Amerikaanse presidentsverkiezing. Trump heeft lang gedacht om op basis van een goede economie en lage werkloosheid de verkiezingen te kunnen winnen.

COVID-19 heeft dat plan verpest. Hij stapt nu over naar een zondebokken strategie. China en de WHO (niet geheel onterecht) krijgen de schuld van de door COVID-19 veroorzaakte economische crisis.

Ik verwacht daarom dat tot aan de presidentsverkiezing de spanningen tussen de VS en China steeds verder oplopen. Een deal maken zal er niet inzitten. Want met deals vol compromissen kun je een verkiezing niet winnen. Met een grote vijand die overal de schuld van krijgt wel.

Het EU steunplan

De Europese commissie is met een plan gekomen om 750 miljard in de EU economie te investeren. Het is nog niet rond en het zal nog wel wat gedoe geven voordat het in werking gaat.

Hoe hoog het bedrag dan gaat zijn, hoeveel een gift of een lening en wat precies de voorwaarden gaan zijn is voor de beurzen wat minder interessant. Wij zijn er als beleggers gewend aangeraakt dat bij het horen van het woord stimuleringsplan we hogere beurzen mogen verwachten.

Maar gaat dat bij dit EU stimuleringsplan op dezelfde manier verlopen? De grote economische stimuleringsplannen van de afgelopen 10 jaar werden altijd door centrale banken in gang gezet.

Een centrale bank drukt geld bij en dat gaat naar banken en die zorgen voor verdere verspreiding in de economie. Hierdoor krijgen banken voldoende financiële ruimte om naast het verstrekken van leningen ook actiever op de beurzen te worden.

Centrale banken kopen ook veel obligaties op en dat geld komt dan direct op financiële markten terecht. Het EU plan dat nu op tafel ligt werkt totaal anders.

Ten eerste waar het benodigde geld vandaag moet komen. Lenen op de kapitaalmarkt en belasting gaan heffen op hele grote bedrijven. Door te gaan lenen op de kapitaalmarkt gaat de EU geld aan de financiële markten onttrekken.

Dat is het omgekeerde van wat centrale banken doen die met hun stimuleringsplannen juist geld toevoegen. Belasting heffen op hele grote bedrijven. Dat zijn dan natuurlijk vooral beursgenoteerde bedrijven. Meer belasting betalen is minder winst maken en daardoor lagere beurskoersen.

Ten tweede wie gaat al dat geld krijgen? Dat geld zal vooral naar de zuid Europese landen gaan. Dat geld verdwijnt in allerlei overheidsplannen en zal zeker niet rechtstreeks op de beurs terecht gaan komen.

Het plan van de Europese commissie zal wel wat bijdragen aan het economisch herstel. Het trekt echter geld weg uit financiële markten en roomt de winst van grote beursbedrijven af. Daarmee heeft het een negatief effect op de beurzen.

En dat geeft het tegenovergestelde effect t.o.v. die centrale banken stimuleringen waarvan we weten dat die zeer positief voor beurzen uitpakken.

Nu is het niet zo dat ik vanwege dit plan van de Europese commissie ineens hard dalende beurzen verwacht. Daarvoor zijn de bedragen en de te heffen belastingen te laag. Positieve beurseffecten komen er echter niet.

De ECB

Op 4 juni komt de ECB bij elkaar. Het is wat lastig in te schatten wat de ECB gaat doen. Europese overheden doen zelf al veel om de economische schade veroorzaakt door COVID-19 te beperken.

De ECB heeft ook niet net als de FED de opdracht om naar maximale werkgelegenheid te streven. Dat de Europese commissie met een eigen EU steunplan is gekomen veranderd de zaak. De ECB kan het zich nu meer veroorloven om even af te wachten en het kruit droog te houden voor als het echt nodig is.

De ECB zal wel goed in de gaten houden of er voldoende liquiditeit in de markt is. Hier en daar budgetten van lopende regelingen en opkoopprogramma’s ophogen is waarschijnlijk. Banken indien nodig wat meer financiële ruimte bieden en voldoende EU staatsobligaties opkopen om de yield laag te houden zal het beleid blijven.

Ik verwacht daarom geen overdadig groot stimuleringspakket maar eerder net genoeg om zaken niet uit de hand te laten lopen. De persconferentie gaat wel belangrijk worden. Hoe de ECB de huidige en toekomstige economie ziet is belangrijk om te weten.

De goud- en zilverprijs

Er begint steeds meer te spelen. Wat blijft voor nu en de toekomst zijn de stimuleringsplannen van centrale banken. Extreem lage rentes waardoor sparen geen zin heeft en veel geld printen waardoor (eind dit jaar en komende jaren) de inflatie hard gaat stijgen.

Hierdoor gaan spaarcentjes op een niets opbrengende (of geld kostende) spaarrekening verdampen en heeft kopen van goud of zilver de voorkeur. De spanningen tussen de VS en China hebben ook een positief effect op de goud- en zilverprijs.

Op korte termijn kunnen de rellen in Amerikaanse steden ook een positief effect hebben. Zeker als dat nog veel verder gaat escaleren. Het is echter nog te vroeg om daar nu al vanuit te gaan.

De beursverwachting voor deze week

Ik verwacht niet dat de ECB voor erg veel beweging gaat zorgen. Rellen in de VS alleen als het nog verder uit de hand loopt. Hongkong en de relatie tussen de VS en China kan een effect krijgen maar het is onvoorspelbaar of er deze week al weer wat gaat voorvallen.

Ik verwacht daarom dat deze week vooral in het teken van Amerikaanse banen en werkgelegenheidscijfers zal komen te staan. Op woensdag het cijfer over het aantal nieuwe banen in de Amerikaanse private sector.

Donderdag de cijfers over de Amerikaanse werkloosheidsuitkeringsaanvragen van de week ervoor. Op vrijdag het zeer belangrijke maandelijkse Amerikaanse banenrapport. Gedurende de week krijgen we overigens ook nog wat werkloosheidcijfers uit Europa. Met dagelijkse updates blijf ik iedereen op de hoogte houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Het plaatje is nogal complex. De AEX zat lange tijd in de bandbreedte 490-530. Na een aantal valse uitbraken is het de AEX gelukt om de afgelopen week en maand met 532 net boven de eerst weerstand en nu steun bij 530 af te sluiten.

Dat dit op vrijdagmiddag in de slotveiling nog effe moest gebeuren maakt van het geheel maar een zwakke vertoning. Voor wie niet weten wat de slotveiling is. De Amsterdamse beurs sluit dagelijks om 17:30.

Daarna gaat uitsluitend voor grote professionele beleggers de handel nog 5 minuten door. Dat noemt men de slotveiling. Dat is echter nog niet alles. Bij 530 lag veel weerstand. Bij 540 ligt nog meer weerstand.

Die 540 dat is het 61,8% Fibonacci niveau van de crash van 632 naar 389. Het komt heel vaak voor dat bij een Fibonacci niveau van 61,8% een top ontstaat. Eind vorige week tikte de AEX de 540 al aan. Maar moest daarna terug.

Nu wil ik na 1 poging nog niet meteen uitgaan van een top. De reden waarom ik het nu wat uitgebreider over die technische analyse heb is omdat die 540 een direct verband heeft met die beurscrash van 632 naar 389.

Wat dit zo belangrijk maakt is dat het nu gaat over de beslissing tussen een bearmarkt of een bullmarkt. Doorbreekt de AEX de 540 en stijgt de AEX verder dan is een bearmarkt voorkomen. Een hervatting van de bullmarkt (met als koersdoel 700) waar de AEX al jaren in heeft gezeten is dan de volgende stap.

Ontstaat er bij 540 een top dan gaat het een heel ander verhaal worden. Het eerst volgend belangrijke koersdoel gaat dan 389 (nog wel steun bij 490 en 470) worden. En een daling onder de 389 een bevestiging van een bearmarkt.

Waar ik het nu over heb zijn uiteraard de grote bewegingen die gedurende 12 maanden of langer plaatsvinden. Deze week kunnen we echter al iets meer duidelijkheid krijgen over welke kant het op zal gaan.

De AEX zit nu gevangen in de smalle bandbreedte 530-540. Die bandbreedte is zo smal dat er op korte termijn al een uitbraak naar boven of naar onderen is te verwachten.

Dat kan dan overigens wederom een valse uitbraak worden. Want gezien de belangen die er spelen kan het tussen de stieren en de beren een harde strijd worden die best een tijdje kan duren.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier