Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 20-07-2019 21:36

Gaat het niet teveel worden?

Afgelopen week was vanaf het begin spannend. Het cijferseizoen kwam op gang. Niet alle cijfers vielen even goed. Maar de schade bleef beperkt. Op de achtergrond ging de handelsoorlog tussen de VS en China een beetje oplaaien.

Een herhaling van eerder gedane dreigementen en de toon begon wat harder te worden. Het was echter allemaal niet voldoende om beurzen in een dalende trend te krijgen. Aan de andere kant was het wel duidelijk dat er meer nodig was om beurzen tot boven oude toppen te laten stijgen.

Donderdagavond begonnen Amerikaanse beurzen krachtig te stijgen, ging de dollar behoorlijk onderuit en vlogen de goud- en zilverprijzen omhoog. De reden was een toespraak van de New Yorkse FED president John Williams.

Volgens Williams was het noodzakelijk dat de FED al bij de minste economische verzwakking meteen fors ingrijpt. Beleggers zagen hierin de bevestiging dat de FED de Amerikaanse rente eind deze maand met 0,5% gaat verlagen.

Op vrijdag kwam Williams waarschijnlijk teruggefloten met de verklaring dat hij het niet zo had bedoeld. Beurzen begonnen hierdoor wat te dalen. Trump begon er zich ook mee te bemoeien. En als mosterd na de maaltijd gaf Eric Rosengren de FED president uit Boston aan dat het voor een renteverlaging nog te vroeg is.

De FED speelt door beleggers telkens op het verkeerde been te zetten met vuur. Men moet begrijpen dat men 10 dagen voor de FED bijeenkomst niet met zo’n rente achtbaanverhaal moet aankomen.

Of het allemaal nog niet genoeg is begon het ook rondom Iran te escaleren. Eerst het bericht dat Iran een Amerikaanse drone had neergeschoten. Daarna bleek Iran een Britse olietanker in beslag te hebben genomen.

Op zaterdag de aankondiging dat er na meer dan 15 jaar weer Amerikaanse troepen naar Saoedi Arabië gaan. Ze gaan een luchtafweersysteem opzetten. Iran zit door de Amerikaanse sancties waardoor het veel minder olie kan leveren klem. Hierdoor lopen de spanningen steeds verder op.

Zeer waarschijnlijk gaan er over wat langere tijd (moeizame) besprekingen komen. Die hele regio is echter een wespennest met veel verschillende belangen. Slechts 1 heethoofd die op het verkeerde knopje drukt en de zaak loopt verschrikkelijk uit de hand.

De goud- en zilverprijs

Afgelopen week was een uitstekende week voor de goud- en zilverprijs. Het was een combinatie van de kans op een extra grote Amerikaanse renteverlaging, een dalende dollar en toegenomen spanningen rond Iran.

Voor de korte termijn is Iran heel belangrijk. Voor de langere termijn Amerikaanse renteverlagingen en een daardoor dalende dollar. De goudmijn- en zilvermijnaandelen waar ik in beleg hadden vorige week een gigantisch goede week.

De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg stegen vorige week gemiddeld met meer dan 6 %. De zilverprijs begon vorige week de achterstand op de goudprijs in te lopen. Terug te zien bij de 7 zilvermijnaandelen waar ik in beleg.

Die 7 zilvermijnaandelen stegen vorige week gemiddeld met meer dan 19 %. Prachtige rendementen in slechts een week tijd. Kijk ik echter naar de 10 jaar grafiek dan zijn het in die grafiek slechts kleine rimpeltjes.

De tweede fase van de bullmarkt is nog maar net begonnen. De grote stijgingen moeten nog komen. Als u wilt weten in welke 7 zilvermijnaandelen ik beleg: Klik hier

De weekverwachting voor de beurzen

Het is eigenlijk gewoon niet mogelijk om een beursverwachting te maken. Er speelt op dit moment gewoon teveel. Er komen deze week erg veel bedrijfscijfers. Vorige week werden die cijfers licht negatief ontvangen.

Een beurstrend was echter niet te ontdekken. Eind deze week zal het wel duidelijk worden. Deze week diverse inkoopmanagers cijfers.

Begin deze week gaan we weten wie de nieuwe Britse premier gaat worden. Bij de eerste toespraak kunnen er dan weer harde brexit woorden gebruikt worden.

Op donderdag komt de ECB bij elkaar. Veel actie is er niet te verwachten. Maar het is ook niet uit te sluiten. De persconferentie gaat waarschijnlijk het belangrijkst worden.

Mogelijke escalatie bij de handelsoorlog blijft boven de markt hangen. Rond Iran lijkt het steeds verder te escaleren. Midden volgende week komt de FED bij elkaar. Wel of geen renteverlaging blijft sinds die verwarrende uitspraken van FED leden een vraagteken.

Met zoveel onzekerheden is het lastig om voor deze week een goede inschatting te maken. Ik zal echter niet de enige zijn die daarmee zit. Al die onzekere items kunnen we met beurzen net onder oude toppen niet gebruiken. In een dergelijke situatie neemt de kans op winstnemingen toe.

Niet zo’n groot probleem want de FED kan volgende week forse steun bieden. In mijn dagelijkse updates zal ik de zaken op de voet blijven volgen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

De AEX zit in een hele smalle bandbreedte tussen de 570 en de 577. Met alles wat er speelt verwacht ik dat de AEX deze week zal uitbreken. Daar kunnen wat valse uitbraken tussen zitten.

Het blijft zaak om ook de andere beurzen goed te blijven volgen. De AEX kan namelijk nooit in zijn eentje een dalende of stijgende trend beginnen. Met alles wat er speelt kan het een hele heftige week gaan worden.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier