Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 14-09-2019 19:44

De week van de FED

Vorige week was maar een rare week. Er kwam goed nieuws over de handelsoorlog. Trump gaat een aantal tarieven 2 weken later invoeren en is bereid tot een beperkte handelsdeal. De Chinezen willen weer meer Amerikaanse landbouwproducten kopen.

De ECB kwam met een groot steunpakket. Wat bankenhulp, lagere rente en opstarten QE. Ook de kans op een softe brexit is vorige week toegenomen. De reacties in de markt waren op zijn minst merkwaardig.

Beurzen stegen op al die meevallers erg teleurstellend. Beleggers verkochten Europese staatsobligaties. Opmerkelijk als je bedenkt dat de ECB weer voor 20 miljard per maand Europese staatsobligaties gaat opkopen.

De euro steeg nadat de ECB het omvangrijke stimuleringspakket bekend had gemaakt. Dat is zeer merkwaardig. Normaal daalt een valuta als men de rente verlaagd en tegelijkertijd de geldpers aanzet.

De goud- en zilverprijs doken omlaag. Minder risico door kans op een handelsdeal. Maar goud en zilver moeten het meer hebben van centrale banken stimulatie. En de ECB kwam met meer dan verwacht. Dan is de kans groot dat ook de FED met meer dan verwacht gaat komen.

Omdat we deze week het FED besluit krijgen is het ook lastig om al die marktbewegingen ergens aan te koppelen. Was het een reactie op de ECB? Of namen beleggers al posities in gezien het aankomende FED besluit. Of was het toch die hoop op een handelsdeal waar beleggers naar keken?

Hoe dan ook. Ik stel vast dat er grote tegenstrijdigheden in de markt zitten. Na het FED besluit zullen veel partijen flink scheef zitten. Dat kan voor veel beweging bij staatsobligaties, aandelen, edelmetalen en valuta gaan zorgen. Het is natuurlijk afhankelijk van het FED besluit welke kant het dan opgaat.

Wat gaat de FED doen?

Normaal gaat de FED de rente verlagen. De Amerikaanse rente is hoog genoeg dus die ruimte is er. Er is nog een discussie over 0,25% of 0,5% maar ik denk dat het 0,25% gaat worden. Ik vraag mij wel af of die renteverlaging noodzakelijk is.

De Amerikaanse inflatie schommelt al heel dit jaar tussen de 1,5 en 2%. De werkloosheid is extreem laag en de economie doet het op de industrie na nog heel aardig. Alleen de dollar staat te hoog.

In een normale situatie zou ik mijn twijfels hebben of de FED de rente gaat verlagen. Maar we zitten niet in een normale situatie. Er spelen heel veel zaken. Er is een handelsoorlog gaande met steeds verder toenemende schade aan de economie. Daarnaast eist Trump een lage of zelfs negatieve rente.

Uiteraard om daarmee de economische groei te bevorderen en de kans op herverkiezing te vergroten. Sinds vorige week gebruikt Trump ook een ander argument. Hij wil die lage rente gebruiken om de Amerikaanse overheidsschuld te herfinancieren.

Met herfinancieren van overheidsschuld heb je het meestal over Zuid Amerikaanse landen of bijvoorbeeld Griekenland. Dat Steven Mnuchin de Amerikaanse minister van Financiën vorige week overwoog om een 50 jaar lopende staatsobligatie uit te geven versterkte het beeld dat er wat zorgen zijn over de Amerikaanse staatsschuld.

Niet onterecht want het is een groot en hard oplopend bedrag. Daar tel ik dan nog bij op het feit dat de ECB geheel onverwacht met een QE weer Europese staatsobligaties gaat opkopen. Er speelt iets bij die staatsobligaties.

Het is een beetje te vergelijken met die hypothekenpakketjes waardoor de vorige economische crisis begon. Die hypothekenpakketjes waren voor de crisis erg gewild. Ondanks dat de onderliggende waarde twijfelachtig was kon je met de handel zelf goed geld verdienen.

Totdat bleek dat ze eigenlijk niks waard waren en ze in een markt zonder kopers gedumpt werden. Gevolg alle eigenaren (banken) van die hypothekenpakketjes gigantisch in de problemen. Met staatsobligaties speelt nu ook iets dergelijks.

Veel staatsobligaties hebben een extreem lage of negatieve rente. Als je ze hebt krijg je dus bijna geen vergoeding of je moet betalen. Lijkt een extreem slechte belegging. Echter de waarde van een obligatie is tegengesteld aan de rentevergoeding.

Heb je er een met een 0% vergoeding en de volgende die uitgegeven gaat worden heeft een negatieve rente dan stijgt de waarde van jouw obligatie. Want inmiddels zijn er dan nog slechtere in de markt.

Uiteindelijk zal er dan een situatie ontstaan dat beleggers staatsobligaties hebben waar ieder jaar 2% vergoeding voor betaald moet worden in de hoop dat er nieuwe uitgegeven gaan worden waarop die vergoeding nog hoger is.

Met andere woorden je koopt iets wat geld kost en je hoopt dat anderen in de toekomst iets kopen wat nog meer geld kost. En dat is dan het verdienmodel. Totdat beleggers het niet meer aandurven om staatsobligaties met een te hoge negatieve rente te kopen.

Dan worden ook alle andere geld kostende obligaties gedumpt. Dat heeft dan 2 effecten. De waarde van die obligaties daalt keihard net als toen bij die hypotheekpakketjes. Tevens vliegt de rente omhoog. Gevolg wederom een bankencrisis, economische problemen vanwege de hogere rente en niet meer te financieren overheden.

Uiteraard laat men het zover nooit komen. De oplossing is simpel. Als centrale banken een dergelijke situatie zien ontstaan zal men ingrijpen. Men doet dat door zelf staatsobligaties op te kopen. De FED heeft vorige vergadering besloten om aflopende staatsobligaties opnieuw door te rollen.

De ECB heeft vorige week een nieuw staatsobligatie opkoopprogram gestart. Ik ben dus heel benieuwd of de FED ook met een nieuwe QE gaat komen. Als men het doet is het om problemen in de obligatiemarkt te voorkomen. En niet om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Komt de FED met een nieuwe QE dan is het duidelijk welke kant het opgaat. Steeds meer en meer geld printen om de schulden betaalbaar te houden. Dan kunt u maar het beste wat goudstaven onder uw kussen leggen.

De goud- en zilverprijs

Vorige week dalingen omdat beleggers en speculanten de hoop op een handelsdeal veel te zwaar lieten meewegen. Stimuleringen van centrale banken gaan de prijs van goud en zilver bepalen. Niet een handelsdeal als die er al zou komen.

De dalingen van vorige week zorgen voor prachtige instapkansen voor beleggers die de eerste stijging van goudmijn- en zilvermijnaandelen hebben gemist. Als u wilt weten in welke goudmijnaandelen ik beleg klik hier. Voor zilvermijnaandelen klik hier.

De beursverwachting voor deze week

Het zal allemaal afhangen van wat de FED woensdag gaat doen. Die renteverlaging zal er wel komen. Maar een nieuwe QE zal een grote verrassing zijn. Dan zal de dollar dalen en vliegen de goud- en zilverprijs omhoog.

Normaal schieten dan ook de beurzen de hoogte in. Dat zal echter wel afhangen van het verhaal waar Powell mee gaat komen. Hij zal namelijk nooit durven aangeven dat er wat problemen rond staatsobligaties spelen.

Hij zal een QE moeten verkopen als noodzakelijk voor een op termijn tegenvallende economische groei. Dan is het maar weer afwachten hoe beleggers dit gaan zien.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De beursverwachting voor de AEX

U begrijpt het al. Volledig afhankelijk van de FED. Ik zal u met dagelijkse updates op de hoogte blijven houden.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier