Beursverwachting komende week
Laatste update: 26-04-2025 21:56
Een week vol cijfers
Uiteraard is het cijferseizoen nog in volle gang en zitten beleggers nog te wachten op de cijfers van veel grote techbedrijven. Het cijferseizoen is nog maar net begonnen.
De rode draad is dat al best veel bedrijven met tegenvallers kwamen en weinig goeds over de toekomst kunnen aangeven.
Deze week ook weer wat Amerikaanse banencijfers. Woensdagmiddag de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal.
Heeft het i.v.m. importtarieven naar voren halen van bestellingen het gewonnen van het negatieve sentiment waardoor men minder koopbereid was is hier de vraag. De lagere olieprijs (minder omzet) kan ook nog een negatief effect op de economische groei hebben gehad.
De goud- en zilverprijs
Waar het met die handelsoorlog allemaal heengaat en hoe het gaat aflopen is nog niet goed in te schatten. Een hogere Amerikaanse inflatie en een krimpende Amerikaanse economie te beginnen in het tweede kwartaal zijn wel zeker.
Geopolitieke spanningen tussen de VS en andere landen zullen er ook blijven. De te hoge en nog steeds toenemende Amerikaanse staatschuld blijft een groot probleem. De dollar zal steeds minder populair worden.
Het zijn allemaal zaken die heel erg goed voor goud zijn. Voor later dit jaar verwacht ik dan ook om de economie aan te zwengelen nog een lagere rente en de kers op de taart als de geldpers weer gaat draaien.
Ik zie goud nog steeds naar mijn einddoel van 5400 dollar gaan. Kleine kans voor dit jaar en grote kans voor volgend jaar. Ik ben en blijf dus zeer positief over goud. Toch zie ik nog meer kansen bij zilver.
Ik heb het al vaak over de meer vraag dan aanbodkant van het verhaal gehad. Nu eens een andere benadering. Afgelopen vrijdag was de goud/zilver ratio 100. Dat wil zeggen goud was per ounce 100 keer duurder dan zilver.
Een getal van 100 of hoger is nog maar zelden voorgekomen. Het was er altijd maar kort en begon daarna hard te dalen. En nee, nog nooit omdat de goudprijs toen ging dalen. Altijd omdat zilver hard begon te stijgen.
Maar goed, de prijsverhouding is nu 100. En de andere verhoudingen?
Er zit nog 10 keer meer zilver in de grond dan goud. Dat verschil is dus veel kleiner. Goud is erg schaars en daardoor duur. Maar er zit maar 10 keer zoveel zilver nog in de grond en dus is zilver ook wel een beetje schaars.
Vorig jaar was de zilverproductie van mijnen 819 miljoen ounce. De goudproductie van mijnen was vorig jaar 107 miljoen ounce. Hier is de verhouding dus 1 staat tot 7,7. De zilverproductie is slechts 7,7 keer hoger dan de goudproductie.
De industrie verbruikt veel zilver. In 2024 op jaarbasis 680 miljoen ounce zilver. Die stoppen dat zilver in hun producten en foetsie het is weg. Een deeltje van het zilver komt na jaren via recycling weer terug maar zeker niet alles.
Hoe is de verhouding goud/zilver in de kluizen? Ik pak dan even alleen de LBMA in Londen maar dat is tevens de allergrootste (wereldwijd ligt in kluizen van centrale banken ook nog 1100 miljoen ounce goud maar nauwelijks tot geen zilver).
In de LBMA kluizen ligt 273 miljoen ounce goud (inclusief Britse centrale bank) en 711 miljoen ounce zilver. De verhouding bij LBMA is dus 1 staat tot 2,6. Goud is dus 100 keer duurder dan zilver maar er ligt maar 2,6 keer meer zilver in de LBMA kluizen.
De hoge goudprijs zegt ons dat we het hier hebben over iets dat heel schaars is. En dat is terecht. Maar toch. Er zit 10 keer meer zilver in de grond, de zilverproductie is 7,7 keer hoger dan de goudproductie en in de LBMA kluizen ligt 2,6 keer meer zilver dan goud (neem je ook al het goud van centrale banken mee ligt er dus meer goud dan zilver in de kluizen).
Bij COMEX in de VS en bij banken in Zwitserland en o.a. Singapore ligt ook nog veel goud en wat zilver. Die verhoudingen kloppen niet met een zilverprijs die slechts 1% van de goudprijs is.
Kijkend naar die verhoudingen van in de grond, mijnproductie en voorraad in de kluizen dan zou de goud zilver ratio geen 100 maar ongeveer 10 moeten zijn. Daar hoort dan een zilverprijs van meer dan 300 dollar bij. Gaat dat gebeuren?
Het kan op relatief korte termijn als er ergens een gebrek aan zilver ontstaat en veel speculanten de markt betreden.
Op dit moment koopt het grote geld (centrale banken, banken en grote beleggingsinstellingen) nog goud en nauwelijks tot geen zilver. Dat gaan ze ook niet grootschalig doen. Jammer dan? Nee, want ze zijn niet nodig.
Even terug naar de voorraden van de LBMA. In ounces ligt daar 2,6 keer meer zilver. En in geld? 900 miljard dollar aan goud en voor slechts 23 miljard dollar aan zilver. En die zilvervoorraden dalen en dalen.
Zowel het goud als het zilver in de kluizen van LBMA hebben eigenaren. Zie dit dus niet als voorraad dat te koop staat. Slechts een klein deel zal voor de juiste prijs te kopen zijn.
Begin jaren 80 (dus 45 jaar geleden) was de zilverprijs al even 50 dollar. Ook in 2011 bijna 50 dollar. Dat allemaal bij toen aanzienlijk lagere goudprijzen en veel minder vraag naar zilver vanuit de industrie. Is mijn doel een zilverprijs van 100 dollar dan zo gek? Denk het niet.
Korte uitschieters naar 150, 200 of zelfs 250 dollar acht ik zelfs mogelijk. Over iets van 30 tot 50 jaar kan zilver gezien de vraag uit de industrie (er is nog geen vervanger voor de unieke eigenschappen van zilver) en steeds minder te mijnen zelfs schaarser en duurder dan goud worden. Daar ga ik echter nu niet op inspelen.
Nu eerst met zilver de 35 dollar weerstand doorbreken en naar de 50 dollar.
De weekverwachting voor de beurzen
Allerlei cijfers en de handelsoorlog gaan deze week bepalen. Wat betreft die hoge onhoudbare Amerikaanse importtarieven voor China verwacht ik dat Trump gaat bijdraaien. Veel handelsdeals verwacht ik nog niet.
Zie een gemaakte handelsdeal ook niet als “winst”. Importtarieven hoog of meevallend ze zullen de wereldeconomie gaan afremmen. De enige mogelijke winst is alles terugdraaien en bij het oude laten. Maar dat gaat niet gebeuren.
Bedrijfscijfers en economische cijfers zullen deze week waarschijnlijk een negatieve uitwerking op de beurzen hebben. “meevallers” bij die handelsoorlog een positief effect op de beurzen.
De weekverwachting voor de AEX
Ik zie beurzen en ook de AEX nog steeds veel te hoog staan. Ik begreep van brokers dat er weer net als na die coronabeursdalingen begin 2020 weer veel nieuwe beleggers zijn bijgekomen.
Dit is echter geen vergelijkbaar scenario waardoor je zonder veel risico op koopjes kunt gaan jagen. Deze handelsoorlog zal minder belastend voor de economie worden dan corona was. Dus? Nee, nee. Er is een ander groot verschil.
Toen corona kwam begonnen landen en centrale banken meteen op een ongekende manier met geld te smijten. Dat was toen hard nodig. Ze hebben op die manier toen heel veel economische schade kunnen voorkomen en door al die bakken met geld vlogen beurzen omhoog.
Die bakken met geld gaan er nu niet komen. Niet omdat de economische pijn deze keer trager komt en minder is. Niet vanwege de hoge staatschulden waardoor overheden geen ruimte hebben en nog niet door centrale banken.
Pas als economieën in een flinke recessie (2 opeenvolgende kwartalen met krimp) zitten gaan centrale banken om de economische groei weer wat aan te zwengelen de geldpersen opstarten. En pas dan kun je beursstijgingen verwachten.
En dus nadat beurzen eerst door steeds slechter wordend economisch nieuws en slechtere bedrijfsresultaten zijn gedaald. Het is niet voor niks dat ik de beursbodems pas ergens rond oktober (bekendmaking cijfers derde kwartaal) verwacht. Dat past bij dat plaatje.
De verwachtingen voor de 3 websites:
Vanaf nu zal ik in iedere weekverwachting gaan aangegeven wat er van de 3 websites is te verwachten. In volgorde van waar voor de komende weken de grootste kansen liggen.
Verwachting goudmijnwebsite
Goud doet het heel goed. De aandelen van goudmijnen en goudzoekers zullen die stijging steeds meer gaan volgen. Kwartaalcijfers kunnen de aandelen van mijnbedrijven aanzienlijk hoger gaan zetten. Ik verwacht de komende weken geen aandelen te wisselen.
Verwachting zilvermijnwebsite
Zilver blijft nog achter bij goud. Dat kan de komende weken ook nog zo zijn. Dan zullen ook de aandelen van zilvermijnen (kunnen wel op kwartaalcijfers gaan stijgen) en zilverzoekers nog achterblijven. Gaat de zilverprijs richting de 40 dollar en dat kan vrij plots. Dan gaan die aandelen van zilvermijnen en zilverzoekers ook in korte tijd hard stijgen. Ik verwacht de komende weken geen aandelen te wisselen.
Verwachting ETF website
Voor alle ETF groepen behalve J en K verwacht ik de komende weken geen aankooptransacties omdat ik later dit jaar aanzienlijk lagere beurzen verwacht. Ik blijf wachten op de beursbodem. Voor de ETF groepen J en K verwacht ik ook geen aankooptransacties aangezien ik op aanzienlijk lagere niveaus al veel ETF’s heb gekocht. Er komen voor de groepen J en K ook nog geen verkooptransacties aangezien ik voor de ETF’s in portefeuille verdere stijgingen verwacht.
Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier
Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier
Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier
Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.