Beursverwachting komende week

Laatste update: 04-02-2023 15:28

Nooit tegen centrale banken in handelen

Afgelopen week hadden we zowel de FED als de ECB. De toon van de FED was een stuk milder dan voorheen. Maar de rente ging wel alsnog met 0,25% omhoog en met het afbouwen van de balans trekt men maandelijks 95 miljard dollar uit de markt.

Centrale banken doen dit door aflopende obligaties niet door te rollen (voor hetzelfde bedrag geen nieuwe obligatie kopen). De toon van de ECB was harder. Een renteverhoging van 0,5% en de aankondiging om dat in maart wederom te doen.

Tevens gaat de ECB vanaf maart de balans met 15 miljard euro per maand verkleinen. Zowel de FED als de ECB meden het woord recessie. Beleggers reageerden in eerste instantie enthousiast en beurzen begonnen te stijgen.

Nu kun je opgelucht zijn dat de FED een mildere toon aanslaat en dat centrale banken geen aanstaande recessie zien. Maar dan mis je het volledige plaatje.

Al die renteverhogingen zijn een killer voor de economie en dat afbouwen van de balans is een killer voor financiële markten. Vanaf de financiële crisis tot aan 2022 overspoelden centrale banken financiële markten met vers geprint geld.

Dat geld was door de lage rente in de VS en in de eurozone negatieve rente ook nog eens spotgoedkoop. De economie deed het daardoor goed en beurzen vlogen in die jaren omhoog. Nooit tegen centrale banken in handelen was toen de veel gehoorde kreet.

Inmiddels is het centrale banken beleid 180 graden gedraaid. Geen stimulatie meer maar afremmen. En wat doen beleggers als ik naar de recente beursstijgingen kijk? Die gaan door alsof er niks is gebeurd. Dat gaat niet goed aflopen.

De invloed die acties van centrale banken op de economie en de financiële markten hebben is zo extreem groot dat je het nooit van die centrale banken kunt winnen.

Zowel de Amerikaanse als Europese economie zullen in een recessie terechtkomen en beurzen zullen fors gaan dalen. Dat gaat allemaal nog dit jaar plaatsvinden.

De goud- en zilverprijs

Ook hier niet tegen centrale banken in handelen. Inderdaad de rente stijgt en dat is in principe niet goed voor goud en zilver. Maar zolang de inflatie nog ver boven de rente staat zijn renteverhogingen geen probleem.

Met goud in relatie tot centrale banken moet je ook niet zozeer naar de rente kijken. De grootste goudbeleggers zijn centrale banken. En wat deden die centrale banken in 2022?

Ze kochten 1136 ton goud. Nu zegt zo’n getal nog niet veel. Belangrijker is dat centrale banken de afgelopen 55 jaar in 1 jaar tijd nog nooit zoveel goud kochten.

Van die totale 1136 ton goud in 2022 kochten centrale de grootste hoeveelheid in de tweede jaarhelft (862 ton). De centrale bank aankopen van goud namen gedurende 2022 dus toe.

De totale vraag naar goud dus inclusief dat van de centrale banken steeg in 2022 met 18% naar 4741 ton goud. Dus ook voor goud is het simpel. Niet tegen centrale banken in handelen. Als die goud kopen ook kopen.

Niet alleen goud maar uiteraard ook de aandelen van goudmijnen en goudzoekers. Het is nog wachten op de 2022 vraag en aanbod cijfers van zilver. Hier spelen centrale banken geen rol. Dit is meer een hogere vraag dan aanbod van de mijnen verhaal.

Ik verkocht afgelopen week zilverzoeker Dolly Varden Silver (groep C op de zilvermijnwebsite). Ik had dat aandeel bijna 3 jaar in portefeuille. Het rendement over die 3 jaar een prachtige 395%.

Ik kocht er een veelbelovende zilverzoeker met 3 hele goede gebieden voor terug. Deze nieuw aangekochte zilverzoeker kun je zien als een soort afsplitsing van een andere succesvolle zilverzoeker die inmiddels een grote zilvermijn heeft opgestart.

Een deel van dat management is nu ook bij mijn nieuw aangekochte zilverzoeker actief. De aankoop verliep een beetje hectisch want kort na mijn aankoop haalde men met het uitgeven van nieuwe aandelen geld op.

De koers dook toen onder mijn aankoopkoers. Voor de hele korte termijn niet zo leuk. Maar er zitten ook voordelen aan. Klanten konden nu lager (dan ikzelf) dit aandeel kopen. En voor de langere termijn is het alleen maar goed dat het bedrijf geld heeft opgehaald. Kunnen ze lekker veel gaan boren.

Voor de prijslijst van groep C zilvermijnwebsite: klik hier. Goud en zilver en ook veel aandelen van mijnen en zoekers hadden last van dat Amerikaans banencijfer. Ik zie het als een kortstondige dip. Want ik zie dat Amerikaanse analisten ook steeds meer twijfel hebben over dat te goede banencijfer.

De beursverwachting voor deze week

Dat Amerikaans banencijfer van vrijdag zal ook deze week nog wel even doorwerken. In de dagelijkse update van vrijdag ben ik er al dieper op ingegaan.

Beleggers trokken uit dat banencijfer de conclusie dat het zo goed met de economie gaat dat de FED de rente nog verder gaat verhogen. Ik gaf vrijdag al aan dat dit niet de juiste conclusie is.

Want uit alles blijkt dat de Amerikaanse economie het maar matig doet en zeker niet goed genoeg om de werkloosheid naar het laagste niveau in 53 jaar tijd te laten dalen. Dus er klopt iets niet met dat banencijfer en dat werkloosheidscijfer.

Zou het wel kloppen dan zou er sprake zijn van een economisch wonder. Want dan zou de manier om de werkloosheid tot een record laagte te laten dalen zijn dat de centrale bank gedurende een jaar tijd de rente in grote stappen en ongekend snel verhoogt. En zo werkt dat uiteraard niet.

We zitten met de beurzen in een tijdperk dat het aan de ene kant al heel duidelijk is dat er een recessie zit aan te komen en met de daarbij horende beursdalingen.

Maar aan de andere kant is er ook nog steeds info te vinden of worden er uitspraken gedaan die juist aanstaande economische groei aangeven. Het is voor beleggers een zeer verwarrende tijd waarin het moeilijk is de juiste keuze te maken.

Mijn keuze is duidelijk. Ik kies voor die aanstaande recessie. Er zijn deze week nog wat economische cijfers maar de hoofdrol zal waarschijnlijk het cijferseizoen gaan opeisen.

De weekverwachting voor de AEX

Amerikaanse beurzen begonnen vrijdag aan een draai omlaag. Het is echter nog de vraag of die doorzet. Als dat zo is krijgt de AEX daar ook veel last van.

We zijn met de AEX nu op een niveau aangekomen van een klassieke bull trap ook wel sucker rally genoemd. Dat is een stijging gedurende een bearmarkt die te vroeg kwam en waarna na het maken van een top de bearmarkt krachtiger doorzet.

Dit kan nog voorkomen worden maar dan moet de AEX tot of boven de 830 stijgen. Maar dat zie ik gewoon niet gebeuren. De daling kan deze week al komen. Het kan ook nog een tijdje duren. Onder de 700 en de daling zal gaan versnellen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier