Beursverwachting komende week

Laatste update: 07-07-2024 10:36

Het cijferseizoen gaat beginnen

Afgelopen week bewogen de meeste beurzen nog steeds op zeer hoge niveaus zijwaarts en een aantal ging op zoek naar nieuwe all time highs.

Als je naar die grafieken kijkt stralen de beurzen zelfvertrouwen uit. Er lijken helemaal geen problemen voor nu en de toekomst te zijn en iedereen zit vol verwachting te wachten op het moment dat de Fed de renteverlagingskersen op de taart gaat zetten.

Wat mij vooral opvalt is dat beleggers grotendeels negeren dat economische cijfers snel slechter beginnen te worden. En als er wel een reactie op een minder economisch cijfer komt dan is het joepie nu komen er eerder renteverlagingen.

Maar zo werkt het niet. Een economische krimp/recessie weegt in negatieve zin zwaarder op de beurzen dan het voordeel van renteverlagingen in positieve zin.

De Japanse yen

Die munt is blijven verzwakken. Daar zal Japan wat aan moeten gaan doen. Uiteindelijk zal er niks anders op zitten dan de Japanse rente verder te verhogen.

Of men daar al meteen voor gaat kiezen of eerst zoals eerder dit jaar nog met veel geld de yen wil gaan ondersteunen is de vraag. In maart verhoogde men voor het eerst sinds 2007 de rente.

Maar een stapje van -0,1% naar 0 tot 0,1% was meer een symbolische eerste kleine stap. Verhoogt men de Japanse rente met wat grotere stappen dan gaat dat grote gevolgen krijgen.

Tot op heden kochten veel grote Japanse investeerders vanwege de hogere rente in de VS Amerikaanse staatsobligaties en waarschijnlijk ook Amerikaanse aandelen. Komt er in Japan een renteverhoging en begint de yen vanaf de bodem op te veren dan zal het voor een keerpunt zorgen.

Er komt dan een geldstroom op gang van de Amerikaanse obligaties naar de Japanse obligaties. Zeker niet puur voor dat beetje meer rente dan nu in Japan.

Men heeft dan lange tijd een mooie rente in de VS gehad en kan nu met de dure dollar weer de spotgoedkope yen terugkopen en ook weer wat rente krijgen. Voor een Japanse belegger snijd het mes dan aan 2 kanten.

Keerzijde is dat als Japanse beleggers zich uit de VS terugtrekken dit Amerikaanse yields kan doen stijgen en Amerikaanse beurzen kan laten dalen.

Eind deze maand komt de centrale bank van Japan weer bij elkaar. Gaat de yen de komende weken niet herstellen of zelfs nog verder dalen dan neemt de kans op een Japanse renteverhoging toe. 

Het cijferseizoen

Dat begint eind deze week met de cijfers van Amerikaanse banken. Met banken weet je het nooit hoe de cijfers uitpakken. Maar in de toelichting op de cijfers zegt men vaak wel wat dingen over de economie. Dat kan interessant worden.

Ik zal dit cijferseizoen blijven speuren naar bewijs dat de economie aan het afzwakken is. Want de aanstaande economische krimp gaat naar mijn mening het grote thema voor de tweede jaarhelft worden. Het zal verwacht ik pas in de periode oktober/november een hoofdrol gaan krijgen.

De goud- en zilverprijs

Zowel goud als zilver zijn vorige week aan een nieuwe stijgingsfase begonnen. Voor goud heb ik een eerste prijsdoel van 2700 dollar staan.

Voor zilver een ultra korte termijn (deze maand) doel van 34 dollar. Maar eigenlijk richt ik mij met zilver op het oude all time high (begin jaren 80) van 50 dollar.

Dat prijsdoel van 50 dollar moet makkelijk en snel haalbaar zijn. Ik verwacht wel dat het wat onvoorspelbaar zal verlopen.

De stijging van de laatste 15 dollar richting de 50 dollar kan plots komen en supersnel verlopen. Met wat forse horten en stoten kan ook. Met telkens mooie kleine stapjes over langere tijd richting de 50 dollar verwacht ik echter niet.

Het zal een kwestie zijn van op tijd in positie zitten want anders mis je de boot. Ik heb het al vaak over de fundamenten gehad waarom ik verwacht dat goud en zilver verder gaan stijgen.

Nu eens over iets dat nog tegen zit. De hoge beurzen. Want die stralen een “het gaat allemaal uitstekend en maakt u zich vooral geen zorgen” uit. Zorgen waar beleggers die dan ook over maken zijn altijd goed voor goud en zilver. Die zorgen missen we echter nog.

Met de aandelen van mijnen en zoekers zijn er nog steeds grote jojo bewegingen. Bij de kleinste dips van goud en zilver doen beleggers meteen de broek vol en drukken ze op de verkoopknop.

Om net als afgelopen vrijdag als goud en zilver stijgen meteen weer in te stappen. Een aantal met name zilvermijnen/zoekers aandelen steeg vrijdag met tegen of zelfs een enkeling meer dan 10%.

Ik verwacht dat het jojo effect gaat afnemen. Steeds meer beleggers zullen gaan inzien dat goud en zilver ondanks de af en toe kleine dips in een krachtige bullmarkt zitten en zullen blijven doorstijgen.

Dan stoppen die aandelenverkopen bij iedere kleine dip van goud en zilver grotendeels. We gaan dan een nieuwe fase krijgen. Beleggers die het besef krijgen dat die aandelen van goud- en zilverzoekers en mijnen heel ver zijn achtergebleven bij het al hogere goud en zilver.

Een inhaalslag zal dan volgen. Waar je dan aan moet denken? Verschilt per bedrijf uiteraard. Maar voor mijnaandelen 50% of meer en voor zoekers 100% of aanzienlijk meer.

De weekverwachting voor de beurzen

De uitslag van de tweede ronde van de Franse verkiezingen kan beurzen maandag nog parten spelen. Ik zie de situatie rond Biden echter als belangrijker. Veel democraten willen liever een andere kandidaat maar Biden wil niet opgeven.

De Amerikanen stralen verdeeldheid en zwakte uit. Dat is in deze tijden met grote geopolitieke spanningen zeer ongewenst. Op de beurzen doet dit “probleem” nog weinig.

Historisch gezien komen beurzen in de aanloop naar een presidentsverkiezing vaak behoorlijk in beweging. Kan nog komen dus. Donderdag krijgen we het Amerikaans inflatiecijfer. Dat kan bij een afwijking van de verwachting de beurzen in beweging zetten.

De weekverwachting voor de AEX

Het blijft wachten op meer beweging. De vraag is dan wat de trigger gaat worden. Weet ik ook niet. Meestal is het iets uit onverwachte hoek. Wat ik wel weet is dat een langdurige zijwaartse beweging nabij een all time high iets zeldzaams is.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.