Beursverwachting AEX komende week

Laatste update: 10-11-2019 21:30

Het gaat geweldig

Beurzen vliegen omhoog en het sentiment is extreem positief. Op ieder positief berichtje gaan beurzen omhoog en op een negatief bericht komt weinig reactie. Ik kijk er met enige verbazing naar en doe er niet aan mee.

Begrijp mij goed ook ik zie beurzen liever stijgen. Maar niet op basis van leugens, valse hoop, halve waarheden of berichten uit anonieme bron die niet waar blijken te zijn. Alleen als beurzen stijgen op waarheden en harde feiten dan heb ik er geloof in.

Die harde feiten zijn op dit moment echter meestal negatief en de waarheid is soms ver te zoeken. Kortom het huidige beursfeestje is niet mijn feestje. Ik heb daarom vorige week geen enkele ETF gekocht.

Maar heb er wel 5 voor de lange termijn strategie verkocht. De behaalde rendementen zijn; 9%, 12%, 12%, 13,5% en 19%. Hieronder kunt u lezen waarom ik voorzichtig blijf.

De handelsdeal

Vanaf de aankondiging van die eerste fase handelsdeal is alles wat een van de partijen aan het beweren was door de andere partij tegengesproken. Het begon al met de aankondiging van Trump dat er een eerste fase handelsdeal was. De Chinezen gaven meteen aan dat er nog geen deal was.

Afgelopen week gaven de Chinezen aan dat alle importtarieven zouden verdwijnen. Dat is vrijdag door Trump tegengesproken. De beloofde datum voor ondertekening (binnen enkele weken) is inmiddels ook verstreken. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

Op 10 november gaf Trump zelf aan dat hij geen slechte en alleen een uitstekende deal zal ondertekenen. Er is dus nog helemaal geen deal. Het enige positieve is dat men op een lager niveau nog met elkaar in gesprek is. Niets wijst erop dat er al snel een deal komt.

Over wat er dan in die deal komt te staan is al helemaal niks bekend. Toch is die spoedig te tekenen grote handelsdeal voor 80% verantwoordelijk voor de beursstijgingen van de afgelopen tijd.

De goud- en zilverprijs

Het beurssentiment is zeer positief en beleggers zijn in opperbeste stemming. Hierdoor behoorlijke verschuivingen in de markt. Alles wat men koopt als men risico’s ziet doet men van de hand.

Daarom worden staatsobligaties, goud en zilver verkocht. Beleggers stoppen alles in normale aandelen omdat men de boot niet wil missen. Die hoge beurzen zijn ook de reden waarom de goudprijs net als in 2011 nog niet op 1900 dollar of meer staat.

Beleggers kunnen hun geld maar een keer beleggen. Op dit moment kiest men voornamelijk voor gewone aandelen. Dalen de beurzen in de huidige situatie dan duikt men weer meteen op staatsobligaties, goud, zilver en goudmijn- en zilvermijnaandelen.

Ook iets om in de gaten te houden is de inflatie. Jarenlang kwam die niet van zijn plek. Dat is inmiddels anders. In China steeg de inflatie in oktober naar 3,8% het hoogste niveau in 8 jaar tijd. Dichterbij huis in Nederland steeg de inflatie in oktober met 2,7%.

Nog niet overal is de inflatie aan het stijgen. Maar het begin is er en dat zal doorzetten naar andere landen. Inflatie oftewel geldontwaarding is de hoofdreden om in goud en zilver te beleggen. Normaal gaat men een te hoge inflatie te lijf met renteverhogingen. Een hogere rente is niet goed voor goud en zilver.

Ik heb echter geen enkele angst voor een renteverhoging. Een renteverhoging gaat er niet komen. Want de economie trekt een renteverhoging niet. Daarnaast is de schuldenberg zo hoog dat renteverhogingen bedrijven, consumenten en overheden in de problemen brengt.

Ondanks de recente prijsdalingen (niet meer dan een momentopname) blijven de redenen om in goud, zilver of de daarbij horende mijnaandelen te beleggen alleen maar toenemen.

De beursverwachting voor deze week

Zolang het beurssentiment zo goed blijft kunnen beurzen best nog een heel stuk verder stijgen. Ik blijf echter zeer voorzichtig. Ik zie die handelsdeal tussen de VS en China er dit jaar niet meer komen. En als die er komt is het nog maar de vraag of de wereldeconomie er een tandje harder door gaat draaien.

Want dat is mijn tweede punt. Beleggers zien die handelsdeal als een soort reddende engel voor de wereldeconomie. Er is echter veel meer nodig om de wereldeconomie harder te laten groeien.

Deze week is voor Europese beurzen vooral het Duitse BBP cijfer op donderdagochtend belangrijk. In het tweede kwartaal was de Duitse economie al gekrompen. Twee opeenvolgende kwartalen met krimp is een recessie.

De verwachting is dat de Duitse economie in het derde kwartaal wederom is gekrompen. De Duitse economie in een recessie. Dat past op geen enkele manier bij het huidige positieve beurssentiment. Met dagelijkse updates blijf ik u op de hoogte houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Als het beurssentiment zo blijft staat de AEX binnen enkele maanden op 700. Ik heb helaas niet de verwachting dat het beurssentiment zo positief blijft. Wat betreft die handelsdeal is men nog niks opgeschoten.

Prachtige afspraken bekendmaken die de andere partij weer meteen weerspreekt is een spelletje dat een keer fout afloopt. Daarnaast is deze eindejaarrally veel te vroeg van start gegaan.

Het echte en harde positieve nieuws dat zo’n rally 2 maanden kan laten aanhouden ontbreekt gewoon. Misschien nog zorgelijker is dat deze eindejaarrally vanaf hele hoge beursstanden is begonnen. Dat is niet normaal.

Amerikaanse beurzen moeten nu 2 maanden lang telkens nieuwe all time highs gaan zetten. Het zal ervoor zorgen dat het bij veel grote professionele beleggers gaat kriebelen.

Want bij de huidige hoge beursstanden zal de eindejaarbonus al wel binnen zijn. Die verzilveren en dan de rest van het jaar (ruim voor kerst stopt men al) het rustig aan doen maakt een steeds grotere kans.

Zolang het beurssentiment zo goed blijft verwacht ik dat de AEX deze week naar de 610 zal gaan. Maar pas op! Dat positieve beurssentiment kan ineens omslaan en de daarop volgende daling zal fel zijn.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier