Beursverwachting komende week

Laatste update: 09-08-2020 20:55

Gaan beurzen richting kiezen?

Sinds eind mei bewegen bijna alle Aziatische, Europese en Amerikaanse beurzen binnen een bandbreedte. Bijna al die beurzen hebben begin juni of begin juli een top gezet en staan nu iets lager. Maar ze zitten nog steeds binnen de bandbreedte. Van richting kiezen is nog geen sprake.

Er zijn 2 uitzonderingen en dat zijn de S&P500 en de Nasdaq. Daar geen bandbreedtes maar een doorzettende stijgende lijn. Het heeft te maken met de alsmaar stijgende Amerikaanse techaandelen die bijna allemaal in beide indices zijn opgenomen.

Ze zitten dus niet alleen in de Nasdaq maar ook gelijktijdig in de S&P500. Omdat die techbedrijven zo groot zijn maken slechts 5 van die techbedrijven meer dan 20% van de S&P500 uit. De andere 495 bedrijven zijn goed voor iets meer dan 75%.

Het zorgt ervoor dat zowel technologie beurs Nasdaq (begrijpelijk) maar ook de toonaangevende en de breed gedragen (althans dat was de opzet) S&P500 zeer afhankelijk zijn van slechts 5 bedrijven (Apple, Facebook, Amazon, Microsoft en Google/Alphabet).

Het is nu afwachten wanneer de beurzen richting gaan kiezen. Uiteraard komt er steeds beursnieuws dat beurzen in beweging zet.

Maar echt definitief richting kiezen zal verwacht ik van 2 zaken afhangen. Winstnemingen bij de techaandelen en tegenvallende economische cijfers waardoor de hoop op een V-vormig economisch herstel verdwijnt.

De werking van de ETF website

Ik verkocht vorige week 5 ETF’s voor de lange termijn strategie. De kortste looptijd 6 weken en de andere looptijden meer dan een jaar. De behaalde rendementen zijn 17%, 56%, 57%, 77% en 116%.

Nog steeds zijn er klanten die niet goed begrijpen hoe de ETF website werkt. Ze zijn dan vooral teleurgesteld dat er na het klant worden niet meteen een flink aantal aankooptransacties komen.

Terwijl met de ETF website nu juist de rendementen zo hoog zijn door geduldig kansen af te wachten. Het succes van de ETF website komt door pas te kopen als de prijs en het risico beiden laag zijn. En die situatie is er niet iedere dag.

De ETF website moet het hebben van de bergen en dalen in de grafiek. Bewegen beurzen een tijdje zijwaarts dan zijn er dus ook weinig aankopen en na een stijging meestal geen.

Het niet altijd maar klakkeloos kopen is geen falen zoals klanten vaak denken maar juist de kern van het succes. Al jaren behaal ik heel goede rendementen met de ETF website. Ook eerder dit jaar kocht ik op het juiste moment veel ETF’s. Hoe dat is verlopen kunt u gratis zien.

Want alle transacties ouder dan een maand kunt u op beursman.nl gratis bekijken. Het is nu wachten op nieuwe kansen. De goudmijn- en zilvermijnwebsites werken wel met een portefeuille.

Bij die websites kunnen klanten wel meteen alle aandelen bij hun eigen broker aankopen. Waarom daar wel en moet men bij de ETF website op kooptransacties wachten?

Komt omdat een bullmarkt met goud, zilver en de mijnaandelen totaal anders verloopt dan een bullmarkt bij een gewone beurs. Tijdens een bullmarkt van de AEX zijn er in de grafiek veel bergen maar ook diepe dalen te zien.

Een stijgende trend maar wel met telkens forse terugvallen waar ik met de ETF website gebruik van maak (Op de ETF website probeer ik dat ook met goud, zilver en mijnen ETF’s want dat is daar nu eenmaal de werkwijze).

Goud, zilver en zeker mijnaandelen laten tijdens een bullmarkt een totaal andere grafiek zien. Gedurende meerdere jaren steeds steiler omhoog met zelden terugvallen van enige betekenis.

Buy and hold is om de volgende stijging niet te missen dan vaak een betere strategie. Mijnaandelen kunnen tijdens een bullmarkt meer dan vertienvoudigen. Als het zo hard omhoog gaat is het aankoopmoment niet zo belangrijk.

De AEX zal tijdens een bullmarkt niet binnen enkele jaren vertienvoudigen en dat zorgt ervoor dat het juiste aankoopmoment veel belangrijker is. Met de ETF website moet u dus na het klant worden vaak wat geduld kunnen opbrengen. Met de zilvermijn- en goudmijnwebsites kunt u meteen aan de gang.

Het economisch herstel achterop een bierviltje

Inkoopmanagersindices, export en fabrieksorders al die cijfers worden beter. De conclusie dat er sprake is van een V-vormig economisch herstel is dan snel getrokken. Ik denk veel te snel.

Als de interpretatie van alle cijfers ingewikkeld begint te worden is het beter om het terug te brengen tot een simpel rekensommetje. Dat het met de toeristensector heel slecht gaat en met online aankopen goed is bekend. Die 2 uitersten vallen tegen elkaar weg.

Ook niet helemaal want voor veel landen is de toeristensector vele malen groter en belangrijker dan de online handel. Voor de economie blijft dat een optelsommetje met een negatieve uitkomst. Maar hoe vergaat het een normaal bedrijf?

Ik verzin even een Europese stoelenfabrikant met een jaaromzet van 12 miljoen euro. Dus 1 miljoen per maand. Vanwege leveringsproblemen vanuit China en corona heeft het bedrijf een maand stilgelegen. Dat zorgde voor een omzetachterstand van 1 miljoen.

Dat gaat men in 5 maanden tijd proberen in te lopen. Dus 5 maanden met geen 1 miljoen omzet maar 1,2 miljoen. Dan lijkt het die 5 maanden 20% beter dan normaal te gaan. Het is echter geen groei maar slechts het inhalen van achterstanden. Noodzakelijk om het jaar net als anders met 12 miljoen omzet af te sluiten.

Nu weer terug naar de economische cijfers. De Chinese export is in juli op jaarbasis met 7,2% gestegen. Dat lijkt mooi. De Chinese productie en export hebben echter veel langer dan een maand bijna stilgelegen.

Om in 5 maanden tijd die achterstanden weg te werken had de export met 20% of meer moeten stijgen. Trek ik van die 7,2% exportgroei die 20% achterstanden wegwerken af dan staat er een krimp met ongeveer 15%.

Pas over enkele maanden als alle achterstanden zijn weggewerkt gaan we zien wat de werkelijke cijfers zijn. En als ik zie dat nu ondanks de extra omzet van het achterstanden wegwerken er geen of nauwelijks groei is te bespeuren ziet het er niet goed uit.

China de lang stilgelegen onderdelen- en productenfabriek voor de gehele wereld lukt het al maar amper om inclusief het wegwerken van achterstanden een exportstijging te laten zien.

In Duitsland daalde de industriële productie in juni met 11,7% op jaarbasis. De Duitse export daalde in juni met 9,4% op jaarbasis. Dalingen zelfs inclusief de positieve effecten van het wegwerken van achterstanden.

In de VS is er sprake van een gigantische werkloosheid. Terwijl als het goed zou gaan en men tegelijkertijd ook nog eens achterstanden zou moeten wegwerken bedrijven veel extra personeel nodig zouden hebben.

Conclusie: Door het wegwerken van achterstanden lijkt de economie een beperkte V-vormige herstelbeweging te maken. Zijn al die achterstanden binnen enkele maanden volledig weggewerkt dan weten we pas waar we aan toe zijn. Terwijl beleggers verwachten dat cijfers blijven aantrekken zal het tegenovergestelde wel eens de realiteit kunnen worden.

De goud- en zilverprijs

Na de afgelopen tijd krachtig te zijn gestegen deden goud en zilver eind vorige week een stapje terug. Ik verwacht dat het bij een klein stapje van waarschijnlijk nog geen week zal blijven.

Kleine kortstondige terugvallen zijn tijdens een krachtige bullmarkt normaal. Fundamenteel ligt alles er nog uitstekend bij. Overal lage rentes die nog lang laag zullen blijven.

Een dalende dollar die gezien de enorme Amerikaanse staatsschuld en alle stimuleringsacties van de FED nog wel verder omlaag zal gaan. Het blijft wachten op de kers op de taart. Een fors aantrekkende inflatie.

Ik verwacht die fors aantrekkende inflatie pas in de loop van volgend jaar. Maar ook op basis van de huidige situatie verwacht ik de komende maanden een nog verder stijgende goud- en zilverprijs.

De achtergebleven mijnaandelen kunnen nog dit jaar veel verder omhoog. Mijnsluitingen vanwege corona hebben de tweede kwartaalcijfers negatief beïnvloed.

Weer op volle productie draaiend in het derde kwartaal met ook nog eens een fors hogere goud- en zilverprijs zal winsten laten verveelvoudigen. Niet alleen t.o.v. het vorige kwartaal of een jaar geleden.

Want het gaat het beste kwartaal in meer dan 7 jaar tijd worden. En daar horen echt veel en veel hogere beurskoersen bij. Hoeveel hoger?

Dat zal per bedrijf verschillen. Maar een meer dan verdubbeling zal mij niet verbazen. Eind vorige week kwamen die mijnaandelen vanwege de dip bij goud en zilver even fors onder druk te staan. Het zijn prachtige koopkansen.

De weekverwachting voor de beurzen

Het Amerikaanse congres is het niet gelukt om het eens te worden over een coronasteunpakket. Reden voor Trump om afgelopen zaterdag zelf met maatregelen te komen. Als president heeft hij de macht om dat te doen.

Met het vorige coronasteunpakket kreeg iedereen die werkloos was 600 dollar per week. Via Trump is dat nu 400 dollar per week geworden. Daarnaast kwam Trump met nog een aantal steunmaatregelen.

Het is afwachten hoe beurzen maar ook het Amerikaanse congres hier maandag op gaan reageren. Voor de wat langere termijn is het belangrijk hoe de Amerikaanse consument hierop gaat reageren.

Werkloos worden is nu een groter financieel risico geworden. Dat kan ervoor gaan zorgen dat naast werklozen die minder te besteden hebben ook werkenden hun uitgaven gaan beperken.

Lagere consumentenbestedingen die de Amerikaanse economie opnieuw een tik gaan uitdelen. Met name in het uitstel van het doen van grote aankopen kan een risico zitten.

Amerikaanse beurzen en daarmee alle beurzen wereldwijd blijven afhankelijk van hoe een beperkt aantal techaandelen het gaat doen. Winstnemingen aldaar gaan alle beurzen onder druk zetten.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Nog steeds inclusief een paar valse uitbraken naar boven binnen de bandbreedte 530-575. Deze week en ook de komende weken zal de aandacht steeds meer richting de economie verschuiven.

Economische cijfers gaan steeds belangrijker worden. Vanwege toenemende coronagevallen zullen strengere coronamaatregelen waardoor de economie meer schade gaat ondervinden op de beurzen niet goed gaan vallen.

Ik blijf van mening dat het met de economie slechter gaat dan veel beleggers denken. En dat het herstel van de economie langer gaat duren. Het is echter wel hoop op een snel economisch herstel waardoor beurzen relatief hoog staan. Ik verwacht daarom nog steeds een daling.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier