Beursverwachting komende week

Laatste update: 02-10-2022 14:31

Afbraak veilige havens

Vorige week heeft in het teken gestaan van het ingrijpen van de Britse centrale bank. Dat ingrijpen was noodzakelijk maar was ook een teken van paniek. De oorzaak lag bij dat zeer risicovolle Britse belastingplan.

Hierdoor begon het Britse pond te dalen en schoten yields op Britse staatsobligaties omhoog. De Britse centrale bank koos er toen voor om meteen de geldpers op te starten en er Britse staatsobligaties mee te gaan opkopen.

Een vreemde zet als je bedenkt dat het pond al zo onder druk stond. Het probleem zat echter bij de Britse pensioenfondsen die veel Britse staatsobligaties hadden. Door de stijgende yields en dus daling van de waarde van die obligaties dreigde ze failliet te gaan.

Dus was de Britse centrale bank gedwongen om meteen die obligaties te gaan opkopen om zo die yields te drukken. Nu zou je bij dit verhaal denken dat die yields tot ver boven de 10% doorschoten. Maar niets van dat al.

De “rampzalige” hoogste stand van de 10 jaars zat nog onder de 4,5%. Historisch gezien nog laag maar nu blijkbaar al hoog genoeg voor een rampscenario.

Het geeft wel aan hoe wankel en fragiel de markt op dit moment is. Beleggers begonnen vorige week ook steeds meer door te krijgen dat het allemaal niet zo lekker gaat. Het gevolg was dalende beurzen.

Veilige havens

In tijden van tumult op financiële markten hebben beleggers altijd hun lijstje met veilige havens paraat. Daar gaat men dan geld parkeren. Maar wat heeft nu nog recht om op dat lijstje te staan? Ik neem ze een voor een met u door.

De Japanse yen

Vele jaren een favoriet. Nooit goed begrepen want de Japanse staatsschuld was altijd extreem hoog. De afgelopen 2 jaar heeft de yen echter zijn status van veilige haven langzaam verloren.

2 weken geleden moest Japan zelfs ingrijpen om een verdere daling van de yen te stoppen. Daarmee kan definitief een streep door deze veilige haven.

Staatsobligaties

Decennia was de rente aan het dalen. Hierdoor steeg de waarde van staatsobligaties. Daarnaast zal een normaal land zijn schulden netjes afbetalen. Maar inmiddels zitten we in een andere situatie.

Valutaschommelingen zijn fors wat het kopen van een obligatie in een andere valuta risicovoller maakt. Rente en dus ook de yields stijgen waardoor de waarde van die obligaties hard kunnen dalen.

Het Brits obligatiedrama laat zien dat obligaties in de huidige situatie heel risicovol kunnen zijn. Ook deze veilige haven valt nu af.

De Zwitserse frank

De meest traditionele veilige haven. Er zit op dit moment wel een scheurtje in. Credit Suisse een Zwitserse bank zit in de problemen. Het is nog te vroeg om al grote conclusies te trekken.

Maar als de problemen groter worden en overslaan naar andere Zwitserse banken zal dat geen goed nieuws voor de Zwitserse frank zijn. De Zwitserse frank is nog steeds een veilige haven maar inmiddels wel met wat meer risico dan voorheen.

De Amerikaanse dollar

De dollar stijgt en je krijgt er steeds meer rente op. Daarnaast is de dollar uiteraard ook de grootste wereldmunt. De vraag is echter blijft de dollar verder stijgen en zal de rente ook verder blijven stijgen?

Het antwoord is denk ik bij de yield op de 10 jaar Amerikaanse staatsobligatie te vinden. Voor alle duidelijkheid in tegenstelling tot veel andere landen is in de VS de rente op creditcards, persoonlijke leningen en hypotheken aan de yield op die 10 jaars staatsobligatie gekoppeld.

Een verder stijging van die yield en alle leningen worden duurder. Duurdere leningen zetten uiteraard een rem op de economie. Die yield kan men dus niet al te ver laten stijgen. De FED heeft feitelijk 2 grote tools.

De rente verhogen/verlagen maar dat is dan de rente die de FED aan banken doorrekent. En de tweede grote tool is geld drukken en daarmee staatsobligatie opkopen om zo de yield omlaag te drukken.

Beleggers kijken nu alleen naar de rente tool. Maar de Britten leren ons dat ook de Amerikanen wel eens in de positie kunnen komen dat de dit jaar inmiddels keihard gestegen yield omlaag gedrukt moet gaan worden.

Dan moeten de Amerikaanse geldpersen weer gaan draaien en dat zal geen goed nieuws voor de dollar worden. Een ander risico zit bij de Amerikaanse repo markt.

Met de repo markt geeft een bank een andere bank onderpand om voor die nacht even geld te lenen om plooien glad te strijken. De financiële crisis van 2008 begon toen Amerikaanse banken rommelhypotheken niet meer als onderpand wilde accepteren.

Maar hoelang zal men bij stijgende yields de steeds minder waard wordende obligaties nog als onderpand accepteren?

Worden prijsschommelingen te groot dan zal daar een probleem ontstaan. Dat zal reden voor de FED zijn om staatsobligaties te gaan opkopen om zo die markt te stabiliseren.

Crypto’s

Om iets als veilige haven te beoordelen heb je data van tientallen jaren nodig. Die data ontbreekt. De data die er wel is (dit jaar daling van 60% in roerige tijden) geeft aan dat de kans klein is dat crypto’s in de toekomst een veilige haven gaan worden.

Goud

Al duizenden jaren een veilige haven. Aha zegt u maar nu niet. Een veilige haven moet je niet per week, maand of zelfs jaar beoordelen. De afgelopen 5 jaar heeft goud wel degelijk bewezen een veilige haven te zijn.

5 jaar geleden was de goudprijs 1300 dollar. Toen corona begon steeg de goudprijs na een half jaar tot boven de 2000 dollar. Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne wederom naar 2000 dollar. Op dit moment weer een dipje.

Maar door de hoge inflatie nog wel dik boven die 1300 dollar van 5 jaar geleden. Beoordeel goud niet op de tijdelijke dips. Maar op de reactie op ellende (corona, Oekraïne, hoge inflatie) en de stijgingen over de jaren.

Goud is dan nog steeds de beste veilige haven. Centrale banken over de gehele wereld houden uiteraard ook niet voor niks grote goudposities aan. Zilver is een volger van de goudprijs en uiteraard daarmee ook een veilige haven.

Conclusie: Veel veilige havens zoals bepaalde valuta’s en staatsobligaties zijn risicovoller geworden. Of net als de yen geen veilige haven meer. Goud staat nog steeds fier overeind.

De komende tijd is er nog veel (o.a. economische) ellende te verwachten. Dan is het logisch dat beleggers steeds meer in goud gaan vluchten.

De goud- en zilverprijs

Voor deze week gaat het Amerikaanse banencijfer op vrijdag belangrijk worden. Kijk dan niet naar de hoeveelheid banen want daar stuurt de FED niet op. De FED stuurt op werkloosheidscijfers.

En aangezien er door de hoge inflatie steeds meer Amerikanen op zoek zijn naar een baan kan die werkloosheid weer zijn toegenomen. Voor de komende maanden is het wachten op een lagere dollar en gek genoeg stijgende yields op Amerikaanse staatsobligaties.

Stijgen die yields te hard dan zal ook de FED de geldpers weer moeten gaan aanzetten. Dat zal zeer goed nieuws voor goud en zilver zijn.

De weekverwachting voor de beurzen

Het banencijfer op vrijdag, zorgen over de economie en het aanstaande cijferseizoen gaan de beurzen bepalen. Ik verwacht nog steeds verdere dalingen. Tijdens die beursdalingen zijn er uiteraard ook altijd kortstondige oplevingen mogelijk.

Maar in het grotere plaatje blijven we in een versnellende dalende trend zitten. Het goede nieuws dat die trend zou moeten draaien zie ik gewoon niet. Zou niet weten waar dat vandaag moet komen.

De weekverwachting voor de AEX

Mijn verwachting blijft dat de AEX door de steun bij 630 zal zakken een daarna versneld verder zal dalen. Maar niet getreurd mijn verwachting die ik al lang heb blijft dat de AEX in oktober/november de definitieve bodem zal bereiken.

Vanaf die bodem kan de AEX dan weer aan een langdurige stijging beginnen. Voor die bodem richt ik mij in eerste instantie op de 530.

Echter pas na een verdere daling en het verloop daarvan en het beursnieuws dat we dan krijgen kan ik op dat moment pas goed vaststellen of we al op de bodem zijn aangeland en waar die gaat komen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier