Beursverwachting komende week

Laatste update: 21-04-2024 19:33

Cijfers van techbedrijven

Het cijferseizoen verloopt tot op heden niet zo best. Veel bedrijven kunnen niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Het is wachten op de cijfers van een aantal grote Amerikaanse techbedrijven.

Zorgen over de hoog blijvende inflatie deden beurzen ook geen goed. Yields op staatsobligaties stijgen weer en geeft aan dat beleggers zich beginnen te realiseren dat ze er met al die renteverlagingsverwachtingen tot zelfs 6 toe compleet naast zaten.

De goud- en zilverprijs

Goud zit in een krachtige bullmarkt. Afgelopen week las ik vaak dat dit te maken zou hebben met de aanvallen in het Midden Oosten. Ik ben het daar maar een beetje mee eens.

Uiteraard stijgt goud op de dag dat er met een grote aanval een escalatie is. Maar van dit soort incidenten moet goud het voor de langere termijn niet hebben. Wat zeker wel helpt is dat beleggers spanningen steeds verder zien toenemen.

Tussen de VS en China, in het Midden Oosten en in Oekraïne. Het gevoel dat we richting een derde wereldoorlog sukkelen zal er wel voor zorgen dat men in goud gaat vluchten.

Met name de huidige situatie in Oekraïne is een nieuwe steunpilaar onder goud. Tot op heden was daar een oorlog gaande en kreeg Oekraïne wat steun uit het westen. Na veel twijfel hebben de Amerikanen er inmiddels toe besloten om Oekraïne een enorm militair steunpakket te bieden.

Het woord vredesonderhandelingen is nog nooit gevallen en het is duidelijk dat het westen nu kiest voor een krachtigere voortzetting van de oorlog.

Met name in de EU valt het woord oorlogsindustrie vaak. Grote militaire oefeningen en uitbreiden van de strijdkrachten versterken het beeld dat er in Europa sprake is van een oorlogsdreiging.

Dat toenemende oorlogsgevoel zal voor een vlucht in goud zorgen. Deze vlucht in goud is nog maar net een beetje begonnen. Maar zal de komende maanden steeds meer in kracht gaan winnen.

Een andere vlucht in goud is al langer gaande. Ook hier ligt de oorsprong in Oekraïne. Na de inval in Oekraïne heeft men Rusland uit het internationaal betaalsysteem geknikkerd en hun buitenlandse tegoeden bevroren.

Rusland kon niks meer met de dollar wereldmunt. Andere landen (waaronder China) die een wat moeizame relatie met de VS hebben zagen dit ook. Reden voor die landen om minder dollars aan te houden en dit te vervangen door goud.

Centrale banken van die landen kochten de afgelopen jaren voor records aan goud. Inmiddels heeft men vergevorderde plannen voor een eigen BRICS goud gedekte nieuwe wereldmunt.

Zolang er geen zicht op wereldvrede is en het steeds verder lijkt de escaleren zal dat goud steeds hoger en hoger zetten. De weer stijgende inflatie en veel sterk dalende valuta zijn ook krachten die goud en zilver ondersteunen.

De zilverprijs zal de goudprijs in overtreffende trap volgen. Maar bij zilver speelt veel meer. We zagen deze week dat er al 3 jaar meer vraag naar zilver is dan productie. De verwachting is dat het ook dit jaar zo zal zijn.

Toch doet zilver nog niet veel. Het all time high met 50 dollar is van begin jaren 80. Beleggers vergeten tot op dit moment zilver. Voor de energietransitie was eerst lithium hot en inmiddels is dat koper.

Ook bij koper ligt de productie wat lager dan de vraag. Maar er zijn grote verschillen met zilver. Er worden al jaren grote investeringen gedaan in nieuwe kopermijnen waardoor de productie stijgt en de komende jaren nog verder zal stijgen. Bij zilver zien we dat niet.

Net als zilver is koper ook nodig voor de energietransitie. Maar koper is veel meer afhankelijk van economische groei. De bouw en elektro industrie gebruiken veel koper en in die sectoren gaat het matig tot slecht.

Zilver moet het meer hebben van de elektronica (een blijvende groeimarkt) en de energietransitie (o.a. zonnepanelen en elektrische auto’s).

Ik denk dat veel beleggers zilver nog steeds zien als het goedkopere broertje van goud. Dat was vroeger toen men zowel goud als zilver (nog niet zo heel lang geleden zilveren gulden muntstukken) meer als betaalmiddel zag zeker zo.

Maar nu zit zilver meer tussen goud en koffie in. Goud en zilver als belegging of betaalmiddel gooi je niet weg en het blijft altijd verhandelbaar. Koffie drinken we op en dan is het weg.

Mislukt een koffiebonenoogst dan is er schaarste en prijzen vliegen omhoog. Een groot deel van het door de industrie gebruikte zilver zien we nooit meer terug. Net als met koffiebonen kan er dan een schaarste ontstaan.

Dat speelde begin jaren 80 toen zilver tot 50 dollar steeg nog niet. Toen heel weinig elektronica en geen zonnepanelen of elektrische auto’s en zilver was meer net als goud een belegging en edelmetaal voor sieraden.

De huidige belegger is zich er niet voldoende van bewust dat er een schaarste van zilver aanstaande is. Met de aandelen van mijnen en zoekers is het nog een beetje geduld hebben.

Die aandelen zijn de afgelopen weken gemiddeld al hard gestegen. Maar het zijn nog steeds achterblijvers. Er zijn al westerse beleggers en speculanten actief geworden maar er zijn er meer nodig om die aandelen krachtig te laten doorstijgen.

Om te zien of die westerse belegger wakker gaat worden kijk ik naar de zilverprijs. Als die blijvend de 30 dollar weerstand doorbreekt zijn die westerse beleggers wat massaler aan het terugkeren en gaan er veel en veel meer volgen.

De weekverwachting voor de beurzen

Het cijferseizoen, de yield op staatsobligaties, donderdag het Amerikaans groeicijfer en vrijdag een Amerikaans inflatiecijfer gaan deze week bepalen. Een Russische reactie op dat Amerikaans steunpakket voor de Oekraïne of een incident in het Midden Oosten kunnen indien zwaarwegend voor een schrikeffect zorgen.

De weekverwachting voor de AEX

Er staat een top in de grafiek en de AEX is verzwakt. Maar er is nog geen sprake van een correctie. Die moet nog komen. Stijgende yields en tegenvallende cijfers/vooruitzichten van de 4 grote Amerikaanse techbedrijven die deze week met cijfers komen kunnen voor een verdere tik omlaag zorgen.

Maar een grotere beweging omlaag zal pas komen als beleggers zich gaan realiseren dat de inflatie niet daalt maar hardnekkig hoog blijft en dat het grote aantal renteverlagingen waar men op hoopte nog lang niet gaat komen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.