Beursverwachting komende week

Laatste update: 15-05-2022 20:53

Focus verschuift richting economische krimp

We hebben vorige week op allerlei terreinen flinke dalingen gezien. Een deel van die dalingen was logisch. Een ander deel zeker niet. Ik heb vorige week in een update aangegeven waar de dalingen logisch en onlogisch waren.

Met name op de beurzen zag ik nog steeds geen paniek. Afgelopen vrijdag waren ook de koopjesjagers weer flink actief.

Zolang ik op de beurzen nog geen paniekverkopen heb gezien en men nog steeds enthousiast op koopjesjacht gaat verwacht ik dat het ergste nog moet komen.

Pas nadat er paniekverkopen (forse dalingen in zeer korte tijd) zijn geweest en koopjesjagers niet meer durven zullen beurzen in de buurt van hun bodem zijn aangekomen.

Ken de begrippen

De woorden stagflatie en recessie worden tegenwoordig heel vaak gebruikt. Meestal overigens met de opmerking dat men dat niet verwacht. En dat is niet juist. Om te beginnen wat is stagflatie?

De stag staat voor een stagnerende economische groei. Dat hoeft dus geen krimp te zijn maar gewoon geen verdere groei. De flatie staat voor een hoge inflatie.

Lange tijd zijn economen ervanuit gegaan dat de inflatie (prijsstijgingen) alleen kon stijgen als de economische groei zo hoog was dat de aanbodkant het niet kon bijbenen.

Een stagnerende of krimpende economie in combinatie met een hogere inflatie hield men voor onmogelijk. Toch gebeurde dat in de jaren 70.

Volgens de regels van stagflatie hebben zowel de Amerikaanse economie (economische krimp eerste kwartaal) als de economie van de eurozone (stagnerende groei) gezien de hoge en stijgende inflatie al te maken met stagflatie.

Die veel gehoorde discussie of er wel of geen stagflatie gaat komen snap ik dan ook niet.

Een recessie geeft aan dat een economie 2 kwartalen achter elkaar is gekrompen. In de eurozone was er in het eerste kwartaal nog een beetje groei.

Daar zou pas op zijn vroegst na krimp in en het tweede en het derde kwartaal sprake van een recessie kunnen zijn. In de VS is het een ander verhaal. Daar kromp de economie al in het eerste kwartaal.

Ook een krimp in dit kwartaal en die Amerikaanse recessie is een feit. Dan moet die krimp er uiteraard wel eerst komen. Het is echter wat ik vaak lees onjuist om te denken dat de kans dat de Amerikaanse economie in een recessie komt erg klein is.

Die kans is behoorlijk groot en het is met nog 7 weken te gaan ook actueel. Dan kom ik meteen bij de instinker van die goede Amerikaanse arbeidsmarkt.

Het is waar dat het Amerikaans bedrijfsleven veel openstaande vacatures heeft en veel mensen aanneemt. Maar dat heeft niks met economische groei te maken. Kijk je naar het aantal vacatures dan moet je altijd rekening houden met de productiviteit.

Productiviteit is wat een werknemer per arbeidsuur gezien presteert. Die Amerikaanse productiviteit is dit jaar met 7,5% gedaald. Een dergelijke daling is sinds 1947 niet meer voorgekomen.

Amerikaanse bedrijven hebben dus 7,5% meer werknemers nodig om hetzelfde aantal producten en diensten te kunnen leveren. Dat en niet een sterke economie is het verhaal achter al die extra banen in de VS.

De reden dat ik al die begrippen nog eens uitleg is dat ik mij stoor aan al die onzin en onwaarheden die ik over deze onderwerpen lees. Beleggers worden hierdoor (onkunde of bewust) telkens op het verkeerde been gezet.

De goud- en zilverprijs

De fundamenten voor goud en zilver worden nog steeds beter. Desondanks vorige week dalingen. Het was zoals ik vorige week tijdens een update aangaf niet het enige dat volledig onlogisch bewoog.

We zitten gewoon in een overgangsperiode. Alle financiële markten zijn zich aan die nieuwe situatie van hoge inflatie, zich terugtrekkende centrale banken en afnemende/krimpende economie aan het aanpassen.

Je kunt het vergelijken met kaarten die opnieuw geschud worden. De ervaren belegger die naar de fundamenten kijkt weet al waar het heengaat. De (het kan toch alleen omhoog) nieuwkomers van de afgelopen 2 jaar weten niet wat hun overkomt.

Dat zorgt ervoor dat die nog vaak het verkeerde omdat het even daalt verkopen (goud, zilver, mijnaandelen) en het verkeerde na een dip kopen (o.a. techaandelen).

Klakkeloos anderen volgen werkt niet in deze markt. Je moet het waarom (de fundamenten voor nu en de toekomst) weten.

Al het budget dat nu door allerlei beursverkopen (o.a. tech) vrijkomt zal binnenkort weer opnieuw ingezet gaan worden.

In tijden van hoge inflatie, stagflatie en een stagnerende of krimpende economie kom je dan automatisch bij goud, zilver en de aandelen van mijnen en zoekers uit.

De beursverwachting voor deze week

Vorige week maakte Powell de opmerking dat hij geen zachte landing van de Amerikaanse economie kan garanderen. Tot dan toe gaf hij altijd aan dat de Amerikaanse economie sterk genoeg was en renteverhogingen aankon.

Door Powell zijn draai zijn de zorgen over de Amerikaanse economie nu heel actueel geworden. Daar gaan beurzen last van houden. Deze week ook het inflatiecijfer van de eurozone.

Gezien de lage euro waardoor importen aanzienlijk duurder zijn geworden kan dat inflatiecijfer wel eens behoorlijk zijn gestegen.

Mocht dat zo uitpakken dan kunnen beleggers meer renteverhogingen van de ECB gaan verwachten waardoor de euro zal stijgen.

De weekverwachting voor de AEX

Vorige week is voorkomen dat de AEX door de steun rond 655 is gezakt. Toch zal er dat een keer van gaan komen. Alle beurzen en ook de AEX zitten inmiddels in een sterk dalende trend of zelfs een officiële beermarkt.

Kortstondige en felle oplevingen zijn dan zeker mogelijk. Maar in het grotere plaatje gezien zullen beurzen blijven dalen. Want beurzen hebben nog niet alles verwerkt. De hoge inflatie al wel.

Maar nog niet dat die nog verder zal stijgen en veel langer dan verwacht hoog zal blijven. Renteverhogingen hebben beurzen al verwerkt maar dat de FED ook de balans gaat verkleinen (geld uit de markt trekken) nog niet.

Dat zowel de Amerikaanse economie als economie in de eurozone met een flinke krimp te maken gaan krijgen zit nog niet in de beurzen verwerkt.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier