Beursverwachting komende week

Laatste update: 06-07-2025 19:23

Amerikaanse importtarieven en goedkope olie

Op 9 juli moet ieder land een handelsdeal met de VS hebben gemaakt of……. Tja, dat weten we niet. De hoge tarieven gaan direct in of er komt een nieuwe deadline.

Voor beleggers zit hier een korte en lange termijn element in. Wat president Trump deze week gaat beslissen (hoge tarieven invoeren of nieuwe deadline) is het korte termijn element.

Voor de langere termijn gaan er Amerikaanse importtarieven komen op vrijwel alle importen. Dat geld helpt de Amerikaanse staatsschuld een beetje in toom te houden.

Als importen duurder worden zal de inflatie echter ook stijgen. Kopen consumenten door die hogere prijzen minder spulletjes zal de economie een tik krijgen. Allemaal geen zaken die beurzen ondersteunen.

OPEC+ besloot gisteren om in augustus de productie met 548.000 vaten per dag op te voeren. Dat was veel meer dan verwacht. Het lijkt op een bewuste poging om de olieprijs te drukken.

De olieprijs zal dan onder de break-evenprijs van Amerikaanse schalie olie komen. Die producenten gaan het lastig krijgen. Een lagere olieprijs zal de inflatie drukken. Een lagere olieprijs is overigens goed nieuws voor goud- en zilvermijnen. Energie/olie is voor mijnen een grote kostenpost.

De goud- en zilverprijs

De goudprijs blijft nog een beetje onder de 3500 dollar hangen. Het blijft wachten op een nieuwe aanval op de 3500 dollar.

Zilver begint het beter te doen. Een aantal weken geleden zat de goud/zilverratio nog boven de 100. Afgelopen vrijdag was goud nog maar 90 keer duurder dan zilver.

Het is de laatste 50 jaar overigens nog maar een paar keer eerder voorgekomen dat die goudzilverratio boven de 100 zat. Het gemiddelde over die 50 jaar ligt rond de 60.

Het laagste niveau zat op 16 en in 2011 was goud even slechts 31 keer duurder dan zilver. Met nu 90 is zilver t.o.v. goud dus nog steeds spotgoedkoop.

Wat betreft het nieuwe zilveraandeel in mijn portefeuille heb ik mijn keuze gemaakt. Ik kies niet voor de 2 kansrijke zilverzoekers (u hoeft niet te vragen welke dat zijn want misschien stap ik er later nog wel in).

Ik zet bewust wederom in op een bedrijf waar binnen 1 jaar zeer zwaarwegende positieve dingen kunnen gaan gebeuren. Dat doe ik omdat ik binnen 1 tot misschien 2 jaar een forse euforiestijging van zilver verwacht.

Na die euforiestijging van zilver zal er dan een terugval komen. Zo ging het altijd en zal het ook nu gaan. Mijn verwachting blijft dat zilver tijdens een dergelijke euforiestijging naar 100 dollar zal gaan.

Is de euforie heel krachtig dan zijn zelfs kortstondige zilverprijzen van 150, 200 of zelfs 250 dollar mogelijk. Dat zegt de historie ons namelijk (begin jaren 80 en 2011).

Tijdens een terugval zal zilver dan naar 50 of 70 dollar gaan maar niet lager. Want het gebrek aan zilver is de komende 5 jaar en waarschijnlijk zelfs 10 jaar niet op te lossen.

Ik wil zwaarwegende positieve zaken van een zilverbedrijf zien plaatsvinden tijdens die euforiestijging van zilver. Want dan gaat dit elkaar versterken en zal het aandeel extreem hard gaan stijgen.

De 2 zilverzoekers die ik op het oog had kunnen de komende 2 jaar met hele aardige boorresultaten komen en dat zal een impuls aan de aandelenkoers geven. Maar ik zie ze alle 2 binnen 2 jaar nog niet genoeg zilver vinden voor een mijn.

Uiteraard gaan die aandelen wel stijgen als de zilverprijs hard stijgt. Maar dat effect gaan alle aandelen van zilverbedrijven krijgen. Ik zoek naar een meer extreme boost.

Dus kies ik ook deze keer weer voor een zilverbedrijf dat binnen 1 jaar een zilvermijn wil gaan opstarten. De afgelopen weken koos ik er ook al voor om 2 zilverbedrijven in mijn portefeuille op te nemen waar binnen niet al te lange tijd een zilvermijn opgestart gaat worden.

Bij alle 3 de bedrijven gaat het dan niet om een nieuwe zilvermijn. Het zijn bestaande zilvermijnen die jaren geleden zijn stilgelegd. Dat stilleggen had altijd te maken met een te lage zilverprijs waardoor men verlies begon te maken.

Nu met een hogere zilverprijs is winst maken wel mogelijk en dus worden ze weer opgestart. Het is een simpel rekensommetje. De oude berekeningen zijn bekend. De getalletjes van de kosten enz. aanpassen aan nu en de huidige zilverprijs invoeren en men ziet meteen of het winstgevend is.

Zo ja, worden die mijnen weer opgestart en gaat er geld binnen komen. Dat opstarten van die oude zilvermijnen is een businessmodel dat erg nieuw is. Dat werkte de afgelopen 10 jaar vanwege de te lage zilverprijs niet. Toen moesten ze juist vaak dicht.

Kijk ik naar de beurswaardes van die nu al 2 en straks dus 3 in mijn portefeuille dan hebben veel beleggers nog geen oog voor dit nieuwe gebeuren. Het zijn nu alle 3 onbekende relatief kleine zilverzoekers die nog onder de radar zitten.

In de loop van volgend jaar worden het dan plots winstgevende zilvermijnbedrijven en dat is andere koek. Daar horen aanzienlijk hogere beurswaardes bij. En ik zet er dus op in dat dit gaat gebeuren. En in hopelijk een periode waarin de zilverprijs hard stijgt.

Er zijn voor deze strategie wel 2 risico’s. Ten eerste dat het ze niet lukt de zilvermijn aan het draaien te krijgen. Ten tweede dat de zilverprijs onder de 30 dollar daalt.

Want ik verwacht dat ze alle 3 een zilverprijs van tussen de 25 tot 30 dollar nodig hebben om flink winst te maken. De huidige zilverprijs zal geen probleem zijn. Zie in dat opstarten van oude zilvermijnen overigens geen risico voor de zilverprijs.

De productie van alle al dan niet beursgenoteerde oude opnieuw opgestarte zilvermijnen zal ergens tussen de 10 tot 20 miljoen ounces zilver op jaarbasis gaan uitkomen.

Daar staat tegenover dat er ook ieder jaar mijnen sluiten omdat ze leeg zijn. Het gat tussen vraag en aanbod is al 5 jaar 200 miljoen ounce zilver op jaarbasis. Dus weinig effect op dat tekort.

Nu weer terug naar het nieuwe aandeel. Het is een vrijwel onbekend zilverbedrijf. Het winstgevend opstarten van de zilvermijn is uitgerekend op basis van een zilverprijs van 25 dollar. Dat moet dus wel gaan lukken.

De beurswaarde is heel laag. De omzet in het aandeel is ook laag. Koop dit aandeel dus niet overhaast tegen iedere prijs. Neem de tijd.

Die zilvermijn gaat volgend jaar pas in productie. Het kan dus nog ruim meer dan een jaar duren alvorens we weten of en wat voor winst ze maken. En pas dan zal de uiteindelijk veel hogere beurswaarde gerealiseerd gaan worden.

Alle klanten hebben gezien hoe het met de 2 aandelen ging die ik recent kocht. Eerst behoorlijk omhoog maar daarna toch deels een terugval.

Komt omdat er ook andere beleggers zijn dan alleen klanten. Die zien het aandeel plots stijgen zonder dat er nieuws is en nemen winst.

Dan is er nog iets. Een mijn opnieuw opstarten kost veel geld. De kans dat dit bedrijf de komende tijd nieuwe aandelen gaat uitgeven acht ik heel groot. Dat zullen ze bijna zeker gaan doen als ze plots een veel hogere beurskoers zien. Hou daar dus rekening mee.

Het kunnen de komende maanden nog wilde beurskoersritjes worden. Koop dit aandeel alleen als je bereid bent dit minstens 1 tot anderhalf jaar in portefeuille te houden. Want pas dan zullen we als alles goed verloopt een echt hoge beurswaarde gaan zien.

Koop dit aandeel altijd met een limietorder. Zet die limietorder tussen de vraag- en biedkoers en koop niet te duur. Als u bij uw broker geen grafiek of bied- en laatkoersen ziet doe dan het volgende: Ga naar Yahoo Finance en tik daar de naam van het bedrijf in.

Het aandeel dat ik deze week ga vervangen is Reyna Silver. Dat bedrijf kreeg een overnamebod en zit in de groepen C en D op de zilvermijnwebsite.

De weekverwachting voor de beurzen

Veel zal afhangen van hoe president Trump omgaat met die 9 juli importtarievendeadline. Dat kan nog alle kanten op. Heeft weinig zin om erover te gaan speculeren. Beurzen zullen er echter wel op gaan bewegen. Het cijferseizoen gaat ook weer beginnen. Dat kan de komende weken ook voor extra impulsen zorgen.

De weekverwachting voor de AEX

Sinds begin mei zien we topvorming. Sinds begin mei heeft de AEX binnen de nauwe bandbreedte 910 – 935 een zijwaartse beweging gemaakt. Die 935 gaat dan wel een lagere top worden.

Want die februari top bij 950 ligt hoger. Kijk ik naar de grafiek dan is het simpel. In april een forse daling en wat we nu zien is een dead cat bounce met een lagere top.

Wat er de komende weken/maanden daarna volgt zal een daling tot ver onder de bodem van april zijn. Een daling onder steun bij 890 zal dat in gang gaan zetten. Zo zou het met 90% kans vroeger zijn verlopen.

Maar de laatste 2 jaar heb ik zoveel gekke beursdingen gezien dat ik voorzichtig met verwachtingen maken ben geworden. Mijn verwachting van een bodem rond oktober blijf ik overigens handhaven.

Tevens blijf ik de komende 6 weken (het zal relatief snel moeten gebeuren) rekening houden (het is geen verwachting) met misschien eerst nog een euforiestijging tot boven de 950.

Blijf die yield op de Amerikaanse 10 jaars staatsobligatie goed in de gaten houden. Boven de 4,5% is slecht beursnieuws. Boven de 5% en het gaat een beursdrama worden.

De verwachtingen voor de 3 websites:

In volgorde van waar voor de komende weken de grootste kansen liggen.

Verwachting zilvermijnwebsite

Deze week ga ik 1 zilverzoeker in de groepen C en D op de zilvermijnwebsite vervangen voor een ander aandeel.

Verwachting goudmijnwebsite

Het blijft wachten op de doorbraak van de 3500 dollar. De aandelen van goudmijnen en goudzoekers zullen die stijging dan in overtreffende trap volgen. Ik verwacht de komende weken geen aandelen te wisselen.

Verwachting ETF website

Voor alle ETF groepen behalve J en K verwacht ik de komende weken geen aankooptransacties omdat ik later dit jaar aanzienlijk lagere beurzen verwacht. Ik blijf wachten op de beursbodem.

Voor de ETF groepen J en K ga ik de komende weken kijken of doelen al nagenoeg bereikt zijn. Zo ja, kunnen er verkopen volgen. Klanten krijgen dan een mail. Ik verwacht ook geen aankopen in de groepen J en K.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.