Beursverwachting komende week

Laatste update: 16-09-2023 19:58

De week van de Fed

Beurzen bleven ook vorige week in een soort kwakkelstand hangen. Eind juli zijn de toppen gezet. In augustus volgden dalingen en in september voornamelijk zijwaarts. Het is wachten op nieuwe impulsen.

Wat gaat de Fed doen?

Op woensdag krijgen we de Fed met persconferentie. De algemene verwachting en ook die van mij is dat de Fed de rente niet gaat verhogen. Doen ze het toch dan zal dat markten zeer onaangenaam verrassen.

Dat weten ze zelf uiteraard ook en ook dat is een reden om geen renteverhoging te verwachten. Het nieuws zal dus van de toelichting en persconferentie moeten komen.

Ik verwacht niet dat de Fed al gaat aangegeven dat ze klaar zijn met renteverhogingen. Dat zal Jerome Powell nog open willen laten.

Interessanter zal zijn hoe de Fed de Amerikaanse economie ziet. Tijdens de vorige meeting gaf de Fed aan geen recessie meer te verwachten. Nu denk ik niet dat ze een recessie gaan aankondigen.

Maar de grote vraag is of ze economische verwachtingen naar boven of juist naar beneden gaan bijstellen. Omhoog en de renteverhogingsangst zal wat toenemen. Omlaag en de recessie angst gaat weer opspelen.

Dat laatste zou het zwaarste wegen want Amerikaanse beleggers houden geen rekening meer met een economische krimp of recessie.

Bedrijven in de problemen

Recent hebben we in Nederland een aantal retailketens zoals o.a. Big Bazar, Shoeby en BCC in de problemen zien komen. In de VS kwam recent een van de grootste transporteurs Yellow in de problemen.

Yellow had tegen de 30.000 werknemers en 12.000 vrachtwagens. Het zijn natuurlijk alleen de grotere bedrijven die de krantenkoppen halen. Maar ook veel kleinere zaken hebben het vaak lastig.

Stijgende kosten waaronder loonkosten en door een stagnerende of krimpende economie minder vraag. Het is ook lastiger en duurder om een financiering rond te krijgen.

Bedrijven die er al een beetje verzwakt voorstonden trekken het vaak niet meer. Dat er steeds meer bedrijven in de problemen komen geeft natuurlijk aan dat het niet goed gaat met de economie. Beurzen hebben er nog weinig last van. Maar dat gaat nog komen.

Want dat al verzwakte en vaak kleinere tot middelgrote bedrijven nu in de problemen komen is de kanarie in de kolenmijn. Je kunt het als belegger negeren. Maar het is denk ik beter om het als een signaal te zien dat er mindere tijden aan zitten te komen.

De goud- en zilverprijs

Het zal deze week van de Fed afhangen. Wat we nodig hebben is dat de Fed de rente niet gaat verhogen en wat somberder over de economie is geworden.

De kers op de taart in de vorm van de aankondiging dat er geen renteverhogingen meer komen verwacht ik nog niet. Dat zal nog data afhankelijk blijven.

De weekverwachting voor de beurzen

De Fed zal het belangrijkst zijn. Maar er zijn meer problemen. De olieprijs stijgt te hard en dat is niet goed voor de economie en de inflatie.

Dat yields maar blijven doorstijgen is niet goed voor de beurzen. Hoe hoger die yields des te groter de aantrekkingskracht. Waardoor steeds meer geld van de beurzen richting die obligaties zal gaan.

Blijven yields stijgen en dat verwacht ik gezien de leenhonger van overheden wel dan kan dat zelfs een beurscrash veroorzaken. Dat zal gebeuren als yields in zeer korte tijd plots heel hard stijgen.

Het is belangrijk om hiervoor de yield op de Amerikaanse 10 jaars staatsobligatie te volgen. Die steeg afgelopen vrijdag al tot 4,33%. Zoals ik eerder aangaf kregen beurzen er met die yield boven de 4% last van.

Dat gebeurde in augustus al toen begin augustus die yield tot boven de 4% steeg en dus beurzen vanaf die tijd gingen dalen. Boven de 4,5% en de problemen voor de beurzen zullen aanzienlijk groter worden. Boven de 5% en zeker als dat in korte tijd gehaald gaat worden gaat het echt mis.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

De weekverwachting voor de AEX

De AEX zit al vanaf half augustus in de bandbreedte 730-750. Zowel die 730 als die 750 zijn al meermalen getest. Maar van een definitieve doorbraak is het nooit gekomen. Dan gaat het binnenkort wel gebeuren.

Want beurzen blijven zelden voor langere tijd binnen een nauwe bandbreedte. Aangezien zowel die 730 als die 750 al meermalen zijn getest en dit nu al een maand duurt zal een definitieve doorbraak heftig en krachtig verlopen.

Het zal het begin van een nieuwe trend zijn. Mijn verwachting blijft dat de AEX door de 730 gaat zakken. Met een weer stijgende inflatie, hogere olieprijzen, laag en dalend consumentenvertrouwen, stijgende yields, minder budget en minder wordende economische cijfers is er geen ruimte voor een ander scenario.

 

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.