Beursverwachting komende week

Laatste update: 11-04-2021 17:48

Het cijferseizoen gaat beginnen

Beleggers hebben de afgelopen maanden al een voorschot genomen op het economisch herstel. Veel economische cijfers zoals de inkoopmanagersindices en het maandelijkse Amerikaanse banencijfer werden al beter.

Maar hoe goed gaat het nu werkelijk? Dat gaan we de komende weken zien. Bijna alle beurzen staan op all time highs. Daar horen dan ook all time high bedrijfswinsten bij.

Voor veel bedrijven door de lockdowns geen gemakkelijke opgave. Of eigenlijk voor veel bedrijven gewoon onmogelijk. De vraag is wel hoe beleggers gaan reageren op niet bij de hoge beursstanden passende bedrijfswinsten.

Want het is inmiddels wel duidelijk dat we met de beurzen (nog) niet in een alleen op fundamenten/economie gebaseerde periode zitten. Een enorme geldstroom en koersgokkers bepalen dit jaar tot op heden de beursstanden.

Dat is allemaal niet normaal

In mijn update van vrijdag had ik het al over dat enorme bedrag dat de afgelopen 5 maanden richting de beurzen is gegaan. Meer dan in totaal de 12 jaren ervoor. De verklaring ligt uiteraard bij de lockdowns waardoor men het geld niet voor consumptie kon gebruiken.

Een ander fenomeen is dat er veel kersverse beleggers zijn bijgekomen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken hoopt men in een hele korte tijd een heel hoog rendement te maken. Het zijn geen realistische verwachtingspatronen.

De nieuwe beleggers zijn meestal “fan” van bedrijven waarvan de koers recent al hard is gestegen. Ze jagen die koersen dan nog verder omhoog. Wat daarbij opvalt is dat men geen enkel oog heeft voor bedrijfsnieuws of het bedrijf zelf.

Beleggingsbeslissingen worden uitsluitend op basis van de koersbeweging genomen. Het mooiste voorbeeld is Gamestop. In januari wisten een groep beleggers de short zittende hegdefunds in problemen te brengen.

Met als gevolg een shortsqueeze en dikke winst. Tot dan toe viel het onder zeer slim op de beurs handelen. Maar als die shortsqueeze heeft plaatsgevonden is het spel gespeeld en voorbij.

Tot mijn grote verbazing zag ik echter dat het aandeel GameStop afgelopen maand bij DeGiro in bijna alle Europese landen het meest verhandelde aandeel was. Dat was het overigens ook al in februari.

Dat heeft helemaal niets meer met het bedrijf zelf te maken. Het is puur speculeren op koersbewegingen geworden. Je zou ook Pipo de Clown een beursnotering kunnen geven en dan op die koersen gaan gokken.

Beleggers met ervaring weten dat gekkigheid op de beurzen altijd maar van korte duur is. Hoe zotter des te eerder het ook weer voorbij is. Ik verwacht dat deze keer het ballonnetje zal leeglopen door het opdrogen van die enorme geldstroom.

Lockdowns voorbij en die grote geldstroom gaat haperingen vertonen. Het is daarom belangrijk om die Amerikaanse beurzen in de gaten te blijven houden.

In de VS is men het verst met vaccineren. Daar zal het leven het eerst terug naar normaal kunnen. Waardoor consumenten het geld weer gaan uitgeven en er niet meer mee gaan beleggen. Dat omslagpunt kan deze maand al komen.

De goud- en zilverprijs

Het kan een belangrijke week gaan worden. Want deze week worden er veel inflatiecijfers bekend gemaakt. Stijgt de inflatie dan zal er meteen weer gezeur over een hogere rente volgen.

Centrale banken zijn zeer duidelijk geweest. Zolang de economie en werkgelegenheid niet zijn hersteld zal de rente laag blijven.

Voor goud en zilver is het belangrijk dat de inflatie hoger is dan de rente. Hoe groter het gat tussen de inflatie en de rente des te beter is het voor goud en zilver. Dus laat u niet gek maken door die angst voor een stijgende rente.

Het is heel simpel. Inflatie hoger dan de rente en goud en zilver gaan stijgen. Rente hoger dan de inflatie en goud en zilver dalen. De periode voor 2018 hadden we vele jaren met een extreem lage inflatie. Dat waren daarom niet de beste jaren voor goud en zilver.

Maar die tijden zijn voorbij want de inflatie zal de komende tijd flink gaan stijgen. Misschien deze week al de eerste signalen.

De beursverwachting voor de beurzen

Het begin van het cijferseizoen is altijd spannend. De verwachtingen zijn hoog en volgens mij gewoon onrealistisch hoog. Zeker als ik naar de hoge beursstanden kijk.

Beleggers moeten ook afwegen of ze naar de cijfers van het eerste kwartaal kijken of de hoop houden dat de cijfers na de lockdowns in de volgende kwartalen aanzienlijk gaan verbeteren.

Dat zal dan weer afhangen van de verwachtingen die bedrijven over de rest van het jaar hebben. Het is wel gebruikelijk dat bedrijven hier nu iets over gaan zeggen.

Het belangrijkste zal toch blijven of die enorme geldstroom richting de beurzen nog even kan aanhouden of al op zijn laatste benen loopt.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Ik verwacht dat de AEX de komende weken een top zal gaan neerzetten. Hoe de Amerikaanse beurzen het gaan doen zal daarvoor bepalend worden. Ik verwacht niet dat die nog veel verder gaan doorstijgen. Komt er druk uit de VS dan zal de AEX niet verder omhoog kunnen.

Aan de vooravond van het cijferseizoen is het altijd lastig om getallen te noemen. Maar zoals ik het nu zie zal de top van de AEX op of net onder de 730 komen te liggen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier