Beursverwachting komende week

Laatste update: 25-09-2021 23:52

Hoofdzaken en bijzaken

Dagelijks volg ik al het nieuws dat op welke manier dan ook van invloed op de beurzen is. Nieuws kan positief of negatief zijn. Dat onderscheid maken is meestal niet zo moeilijk. Lastiger is het om goed in te schatten hoe zwaarwegend het is.

Aangezien ik dat alle vele jaren doe lukt het mij meestal vrij aardig om de effecten van een nieuwsbericht goed in te schatten. Vorige week keek ik echter met verbazing naar de effecten van nieuwsberichten. Hieronder staan ze alle 3.

Evergrande

De grootste projectontwikkelaar van China zit in zwaar weer en men vreest een faillissement. Hier hadden Europese en Amerikaanse beurzen veel last van. Beleggers begonnen zelfs het vergelijk met Lehman Brothers te maken.

Een projectontwikkelaar hoe groot dan ook kun je niet met een bank vergelijken. In een bank gaat veel meer geld om en van een bank zijn veel meer consumenten en bedrijven afhankelijk dan van een projectontwikkelaar.

Evergrande is een Chinees probleem met bijna geen blootstelling naar Europa of de VS. Niet goed voor de Chinese onroerendgoedsector en met wat negatieve gevolgen voor de Chinese economie.

Maar geen enkele reden voor Europese en Amerikaanse beurzen om vanwege Evergrande te gaan dalen. Desondanks moest ik met verbazing vaststellen dat Evergrande vorige week een hoofdrol kreeg.

Het Amerikaans schuldenplafond

Hier was geen enkele aandacht voor. In Europa is het zelfs geen nieuws item. Zonder verhoging zal de VS ergens in oktober voor het eerst in de geschiedenis niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Dat zijn de woorden van Janet Yellen de Amerikaanse minister van financiën. Die situatie is dan vergelijkbaar met Evergrande maar in dit geval hebben we het over de VS.

Uiteraard heb ik de 100% overtuiging dat de Amerikanen uiteindelijk wel met een oplossing gaan komen. Maar de politieke strijd die daar aan voorafgaat daar maak ik mij zorgen over. Maandag gaat de senaat stemmen over het schuldenplafond.

Er is een 60% meerderheid nodig en de republikeinen gaan dat zeer waarschijnlijk tegenhouden. Het gevolg zal zijn dat delen van de Amerikaanse overheid uit geldgebrek vrijdag al sluiten.

Het kan een keiharde politieke strijd gaan worden. In de kern komt het hierop neer. De democraten willen er enorme stimuleringspakketten doordrukken. Om die te financieren moet het schuldenplafond fors omhoog. Dat willen de republikeinen niet.

Want als ze de democraten de mogelijkheid geven om met veel geld iedereen blij te maken gaan ze de komende jaren alle verkiezingen verliezen. Een harde politieke strijd kan de komende weken van grote invloed zijn op de yields, de dollar, beurzen en goud.

Centrale banken trekken zich terug

De afgelopen jaren hadden de beurzen door de stimulering van centrale banken de wind in de rug. Don’t fight the FED was een bekend gezegde. Vorige week gaf de FED aan om binnenkort met taperen te beginnen.

Het gevolg was een beursfeestje en de AEX zette zelfs net boven de 800 een all time high. Ik denk dat bizar het juiste woord is. Nu 20 jaar later hebben we het nog steeds over de dotcom bubbel.

Ik denk dat we het in 2040 nog steeds zullen hebben over het met gejuich en met een all time high reageren op een taperen aankondiging.

Ik heb ook het idee dat beleggers niet goed weten wat taperen is. Met minder obligaties aankopen de inflatie bestrijden. Inderdaad bijna goed. Maar dat is niet het gehele verhaal.

Dat is door minder obligaties op te kopen de economische groei afremmen waardoor de inflatie minder hard zal toenemen. Er is namelijk geen direct verband tussen obligaties opkopen en de inflatie.

Met obligaties wel of niet opkopen stuur je de economie. En neemt de economische groei af dan heeft dat een negatief effect op de inflatie. Taperen heeft voor de beurzen dus een tweetal negatieve effecten.

Afremmen van de economische groei waardoor bedrijfswinsten afnemen. Hier verwacht ik overigens niet zoveel van. Want ik denk niet dat de FED het lef heeft of van plan is om de economische groei de soep in te draaien. Alleen beperkt taperen is mogelijk.

Door het taperen zal er wel minder geld richting financiële markten gaan waardoor beurzen minder brandstof hebben om verder te stijgen. Dat effect zal het grootst zijn.

Centrale banken (de ECB koopt al minder obligaties op) die van jaren van steeds meer stimulatie naar minder draaien is extreem slecht nieuws voor de beurzen.

De goud- en zilverprijs

Goud en zilver doen het dit jaar nog steeds niet lekker. In het iets grotere plaatje stijgen goud en zilver wel. Net voor eind 2018 zat de goudprijs nog rond de 1200 dollar. Eind 2019 doorbrak goud de 1500 dollar. Eind 2020 zat goud rond de 1900 dollar.

Voor zilver ongeveer hetzelfde verhaal. Eind 2018 op 17 dollar, eind 2019 op 18 dollar en eind 2020 op 26 dollar. Zowel goud en zilver zitten in een krachtig stijgende bullmarkt.

Een bullmarkt van goud en zilver kent in grote lijnen 2 soorten van verloop. Tijdens een minder krachtige bullmarkt blijven goud en zilver doorstijgen. Het laatste deel van de stijging verloopt het meest krachtigst.

Het andere verloop is dat goud en zilver steeds harder stijgen en dan een kleine terugval van ongeveer een jaar meemaken. Pas na die kleine terugval komt het krachtigste deel van de bullmarkt.

De eerste stijging is een angst reactie op een gebeurtenis. Die reactie (angst) op een gebeurtenis ebt daarna weg waardoor er een rustperiode (lichte daling) volgt. Daarna een zeer krachtige stijging niet vanwege angst maar vanwege de fundamentele gevolgen.

Een voorbeeld is de kredietcrisis. Kijk hiervoor in de 15 of 20 jaar grafiek van goud en/of zilver. In 2008 toen die kredietcrisis begon stegen goud en zilver vanwege angst.

Echte angst is altijd een tijdelijk effect en daarom in 2009 een terugval van ongeveer een jaar. Daarna kwam pas op basis van de fundamenten (economische gevolgen) het krachtigste deel van de bullmarkt en die liep tot 2012.

De situatie is vergelijkbaar met nu. In 2020 een corona angst stijging. Dit jaar afgenomen angst en daarom tot op heden een kleine terugval. En nu is het wachten op de stijging op basis van de fundamenten en dan heb ik het uiteraard over de inflatie.

Een hoge inflatie die centrale banken niet voldoende kunnen bestrijden omdat anders de economie naar de haaien gaat. Dat is echter nog niet alles.

Goud en zilver zijn ook afhankelijk van de vraag uit de markt. Goud heeft veel last gehad van het door de lockdowns minder kopen van gouden sieraden. Die markt is aan het herstellen.

India importeerde voor de sieradenmarkt in augustus 121 ton goud. Dat is het dubbele van een jaar geleden. Centrale banken zijn nog steeds goud aan het inkopen.

Zilver is een totaal ander verhaal. Zilver is vooral afhankelijk van de vraag uit de elektro/elektronica industrie. Zilver zit in allerlei elektrische toepassingen en ook in bijvoorbeeld zonnepanelen.

Je kunt zilver een klimaatmetaal noemen. Om klimaatdoelen te behalen zal de wereld (denk aan o.a. auto’s) steeds meer elektrisch worden. En daarvoor is zilver onmisbaar. Zonder voldoende zilver kan men de komende jaren de klimaatdoelen niet verwezenlijken.

Het opmerkelijke is dat allerlei grondstoffen voor bijvoorbeeld het maken van accu’s voor elektrische auto’s al een hype en gigantische prijsstijging hebben meegemaakt. Zilver is men tot op heden nog vergeten.

Er is nog iets vreemds met zilver. Al jaren delft men minder zilver dan de vraag uit de markt. Dat zal de komende jaren zo blijven. De bovengrondse voorraad zilver is nog steeds groot genoeg om aan de alsmaar stijgende vraag te voldoen.

Het vreemde is dat niemand weet hoe groot die voorraad zilver is. Van goud zijn betrouwbare schattingen. Maar niet van zilver. China zal gezien zijn grote elektronica industrie zeker grote voorraden hebben. Maar hoe groot?

Gezien de belangen van de industrie en waar het met de klimaatdoelstellingen heengaat zal echter geen land of bedrijf zijn strategische voorraden zilver verkopen.

Gezien alle klimaatplannen is het niet ondenkbaar dat er net als nu met chips gebrek aan zilver ontstaat. Dat hoeft maar ergens te gebeuren en de zilverprijs staat zo boven de 100 dollar.

Puur op basis van een hoge en stijgende inflatie verwacht ik een goudprijs van 2700 dollar en een zilverprijs van 50 dollar. Bij gebrek aan zilver naar de 100 dollar.

Komt er net als altijd speculatie in het laatste deel van de bullmarkt dan kan goud richting de 5000 dollar en zilver richting de 250 dollar. Dat soort prijzen zullen er dan maar heel tijdelijk en op de piek van de bullmarkt zijn.

Overdreven hoge prijzen? Bedenk goed dat zilver in 1980 door eerst een hoge inflatie en daarna speculatie al op 50 dollar heeft gestaan. Voor die dollar van toen kon je veel meer broden dan nu kopen. En van klimaatplannen hadden ze toen nog nooit gehoord.

Mijn verwachting is dat het gezien de al hoge inflatie niet meer zo lang gaat duren voordat goud en zilver aan het tweede krachtigste deel van de bullmarkt gaan beginnen. Zeer waarschijnlijk nog dit jaar. De top van de bullmarkt kan dan over ongeveer 3 jaar bereikt worden.

De weekverwachting voor de beurzen

Ik verwacht dat het Amerikaans schuldenplafond een hoofdrol gaat krijgen. Misschien dat beleggers ook nog tot inzicht komen dat taperen niet zo goed voor de beurzen is. Uiteraard deze week ook nog economische cijfers. Maar geen die beurzen fors in beweging gaan zetten. De focus zal langzaam richting het aanstaande cijferseizoen gaan.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De weekverwachting voor de AEX

Veel zal afhangen van de politieke situatie rond het Amerikaans schuldenplafond. Zeker als het maandag in de senaat geen 60% meerderheid gaat halen en vrijdag de Amerikaanse overheid deels moet sluiten. Mijn verwachting blijft een zware correctie.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier