iShares Asia Property Yield UCITS ETF

De Aziatische onroerend goed ETF. Aziatische economieën groeien snel en ook de vastgoedsector profiteert daar uiteraard van. Als een economie gaat groeien ontstaat er niet alleen meer vraag naar vastgoed. Ook de prijzen van bestaand vastgoed knallen omhoog. Die 2 versterken elkaar.

Daar komt dan nog bij dat een nieuw gebouw er niet zomaar eventjes weggezet kan worden. Van plannen en aankoop grond tot oplevering duurt meerdere jaren. Er ontstaat eerst een schaarste met steeds hogere prijzen. Uiteraard duiken de projectontwikkelaars hier dan massaal op. Overal is men dan ineens aan het bouwen.

Uiteindelijk bouwt men dan altijd meer dan de markt aan kan. Gevolg leegstaande gebouwen en instortende prijzen. Een dergelijke cyclus kan zich om de 5 tot 10 jaar herhalen bij vastgoed in opkomende economieën.

Ook in Azië zien we dit verschijnsel. Economische tegenwind kan dit effect uiteraard nog versterken. Nu zijn tijdelijke prijsdalingen nog niet zo’n groot probleem mits het gebouw verhuurd is. Leegstaande gebouwen zijn natuurlijk een kostenpost.

Grote financieringen kenmerkend voor vastgoed hangen dan als een molensteen om de nek van vastgoedbedrijven. Ik ben positief over de kansen in Aziatisch vastgoed maar risico’s zijn er zeker ook. Op tijd in en uitstappen dus.

Deze ETF van iShares volgt de FTSE EPRA/NAREIT Asia Dividend+ Index. In totaal zijn er ongeveer 80 aandelen (van vastgoedbedrijven) en REIT’s opgenomen. Een REIT is een Real Estate Investment Trust. Met een REIT die beursgenoteerd is beleg je ineens in vastgoed en niet in een bedrijf. Een soort vastgoedbeleggingsfonds dus.

Bij de landen is Hong Kong het grootst met 38%. Op de tweede plaats komt Australië met 25%. Het derde land is Japan met 24%. De focus bij deze ETF ligt op dividend en dit wordt per kwartaal uitbetaald. Het is een fysieke ETF dus iShares koopt de aandelen en REIT’s.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 13 Aziatische sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

iShares Asia Property Yield UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: iShares (BlackRock)

Ticker: IASP

ISIN: IE00B1FZS244

Valuta: Euro

Beurs: Amsterdam