ETFS Physical Gold ETF

Met deze ETF van ETF Securities is het mogelijk direct in fysiek goud te beleggen. Dit is dus geen ETF die door middel van swaps de koers van goud volgt.

Het goud waarin deze ETF belegt komt wel degelijk in een kluis te liggen. HSBC is de partij waar het goud opgeslagen ligt. Het is een keihard voordeel dat deze ETF het goud dus ook echt in bezit heeft. Zeker omdat een goudbelegging vaak tot doel heeft om zich te wapenen tegen een crash van de financiële sector.

Beleggen in goud kent vele aspecten die af en toe zeer positief kunnen uitpakken. Om het beter te begrijpen leg ik even uit waarvoor men goud allemaal gebruikt.

Goud als grondstof voor de industrie

Goud is een edelmetaal met bepaalde kenmerken. Daarom is het bijzonder geschikt om in elektronica toe te passen voor hoogwaardige schakelingen. Zo zijn er nog wat toepassingen. Maar de industrie zorgt zeker niet voor een grote vraag naar goud.

Goud om sieraden van te maken

Heel wat sieraden hebben als basis materiaal goud. De vraag naar goud om er sieraden van te maken is behoorlijk groot. Niet alleen in de westerse wereld. Ook de vraag naar gouden sieraden vanuit India en China is groot.

Een goede economie is nodig om de vraag te laten stijgen. Een zeer slechte economie zorgt ervoor dat mensen hun goud gaan verkopen en dit kan wat prijsdruk geven.

Goud als verzekering tegen onheil

De al dan niet terechte angst voor instortende beurzen, hyperinflatie, crash van het financieel systeem of een oorlog zorgen ervoor dat beleggers massaal in goud vluchten. Een grote ramp is niet altijd nodig. Maar telkens als de angst in de markt komt gaat goud stijgen.

Speculatie met goud

Om de zoveel jaar slaan speculanten hun slag met goudbeleggingen. Jarenlang kan goud niet veel doen of zelfs dalen. Maar dan ineens door vaak een samenloop van wat ik hierboven beschrijf gaat goud stijgen.

Er ontstaat dan een soort vliegwiel werking waarbij telkens meer beleggers op goud duiken. De historie leert ons dat zoiets jaren kan aanhouden waarbij goud minstens kan verdubbelen of zelfs verviervoudigen.

Waarom ik in goud beleg

Heel veel beleggingsexperts halen hun neus op als je over beleggen in goud gaat beginnen. Ik zie zelf beleggen in goud als een zeer solide belegging. Het bewijs kan ik heel simpel leveren. Waarin beleggen alle grote centrale banken? ………… inderdaad in goud.

Bekijk ook onze gespecialiseerde goudmijnenwebsite. Lees daarin alles over het beleggen in goudmijnaandelen: www.goudmijnen.beursman.nl 

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 grondstoffen en edelmetalen ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

ETFS Physical Gold ETF info:

 

Uitgever ETF: ETF Securities

Ticker: PHAU

ISIN: JE00B1VS3770

Valuta: Euro

Beurs: Euronext Amsterdam