Hoe handelen in ETFS

Voordat ik ga uitleggen hoe ik in ETFs handel wil ik het eerst hebben over de soort belegger die kan handelen in ETFs. Een ETF is zowel geschikt voor de lange termijn belegger als voor de snelle jongens zoals daytraders en alles wat daar tussen zit.

Daytraders kunnen heel goed handelen in ETFs want een ETF kun je tenslotte net als een aandeel constant kopen en verkopen. Er zijn zelfs ETFs die met een hefboom werken en dus uitermate geschikt zijn voor daytraders.

Handelen in ETF producten wordt door iedereen gedaan van huismoeder tot multimiljonair en van centrale banken (Japan) tot aan pensioenfondsen toe. Maar hoe er in ETFs gehandeld wordt is natuurlijk wel afhankelijk van wat voor soort belegger je bent.

De reden dat ik in ETFs handel

Naast alle andere voordelen die ETFs hebben en die ik in andere hoofdstukken uitleg ben ik er na meer dan 30 jaar achtergekomen dat ETFs het beste passen bij mijn manier van handelen op de beurs. Dat is dus de reden dat ik uitsluitend nog in ETFs handel.

Ik ben voor eigen rekening geen lange termijn belegger die meerdere jaren in een positie blijft zitten en ook geen daytrader maar iets ertussen in.

Als ik ergens instap wil ik er best enkele weken of zelfs een jaar inzitten maar met voldoende winst stap ik ook weer snel uit. Na een daling stap ik dan weer in en op die manier tracht ik een hoger rendement te halen dan mogelijk was door te blijven zitten.

Ik ben dus een zeer actieve belegger die dagelijks de beurs volgt. Alleen door actief te handelen en risico's te mijden is het mogelijk mijn doel van 35 tot 50% rendement op jaarbasis te halen.

Hoe ik in ETFs handel

De golven die je in een grafiek ziet gebruik ik om te handelen in ETFs. Ik kijk overigens niet alleen naar die golven want het is zeker geen regel dat alles wat daalt daarna weer stijgt. Ik handel overigens nooit puur op de grafiek.

Hoe handel ik dan wel? Ik volg constant al het economische nieuws om te kijken waar we heen gaan en nog belangrijker wat ik verwacht van grondstoffen, indexen, sectoren enz. Ben ik ergens positief of juist negatief over geworden dan ga ik kijken of ik er wat mee kan.

Ik handel in ETFs en indextrackers op basis van een zelf ontwikkelde variabel gewogen kansberekening. Daarmee bepaal ik of een ETF koopwaardig is, wat het te verwachten rendement is en hoe groot de kans dit rendement te behalen.

Ik stap nooit ineens vol in maar bouw in stappen een positie op. Precies op een dieptepunt kopen lukt nooit en dat moet je ook niet proberen. Daalt een ETF verder dan koop ik nog wat bij en bij stijgen koop ik even niet.

Dat bijkopen is voor de meeste financiële producten zoals aandelen of opties een onjuiste strategie. Bij ETFs werkt het beter omdat die een redelijk betrouwbare gemiddelde koers hebben.

Ik handel in ETFs zonder vangnet

Klinkt heel dom maar ik leg het uit. Alle normale ETF producten vallen nooit terug naar 0 want indexen, grondstoffen en groepjes aandelen kunnen wel flink in waarde dalen maar gaan niet failliet.

De kans om al je geld kwijt te raken is verwaarloosbaar klein en het grootste negatieve scenario is dat je heel lang moet wachten om weer op eigen geld terug te komen of een beperkt verlies moet accepteren.

Ik zorg altijd voor een hele goede spreiding door met meerdere ETFs op veel totaal verschillende markten te handelen waardoor ik mijn risico’s beperk. Bij twijfel stap ik nooit in een markt. Dat hoeft ook niet want je kunt met een ETF in zoveel verschillende markten en producten handelen dat er zich altijd wel meerdere goede kansen aandienen.

Handelen in ETFs zonder stop loss

Het is niet zo dat ik het gebruik van een stop loss wil gaan afraden maar ik heb er slechte ervaringen mee. Zet je de stop loss te kort zeg op een verlies van 2% dan wordt deze bijna altijd wel een keer aangetikt en heb je dus 2% verlies op jouw ETF.

Zet je deze te ver laten we zeggen op 10% dan wordt deze niet zo makkelijk aangetikt maar gebeurd het wel dan is het vaak een spike waarop snel herstel kan volgen tot een verlies van zeg rond de 5%. Maar door de stop loss heb je die 10% verlies op de ETF wel te pakken.

Het engste bij het handelen met een stop loss is echter dat het geen vaste stops zijn en dat kan wel eens voor een hele negatieve verrassing zorgen. Door flitshandel zie je tegenwoordig wel eens van die zeer korte uitschieters en stel dat je een stop loss bij 5% verlies hebt staat. 

De ETF duikt voor een paar seconden naar min 15% om daarna weer snel te herstellen. De stop is dan aangetikt en heeft een bestens verkooporder gegeven. De kans is dan groot dat er pas bij min 15% kopers zijn gevonden.

En dat is meteen de reden dat ik niet met een stop loss handel want de zekerheid die je denkt te krijgen is er gewoon niet in de praktijk. Dat komt omdat het bij een stop loss niet om een limiet order gaat maar het een bestens order is met alle onzekerheid wat de koers gaat worden.

Waarom ik geen put opties gebruik als ik in ETFs handel

Ik hoor het zo vaak: bij een onzekere markt moet je posities beschermen door put opties te kopen. Ik stap meteen uit een markt als ik het niet vertrouw en verkoop meteen de desbetreffende ETFs.

Met put opties kun je wel het verlies op ETFs beperken of zelfs voorkomen maar bij een stijgende markt beperk je ook de winst. Vaak moet je een paar keer achter elkaar puts kopen omdat ze afgelopen zijn en dan sta je al snel op een niet meer goed te maken verlies.

Iedereen met veel beleggerservaring weet overigens ook dat succesvol handelen met opties echt een vak apart is wat maar weinigen beheersen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier