VanEck Vectors Semiconductor ETF

Semiconductors zijn halfgeleiders. Omdat halfgeleiders gebruikt worden om chips te maken kunnen we dit ook een chip ETF noemen. VanEck Vectors heeft een eigen semiconductor index samengesteld.

In totaal zijn er 25 semiconductorbedrijven opgenomen. Het zijn wereldwijd gevestigde bedrijven maar VanEck Vectors neemt ze alleen op in de index als ze ook een notering in de VS hebben. Beetje rare manier om een index samen te stellen.

Voor beleggers niet verkeerd want bedrijven die op meerdere beurzen een notering hebben trekken altijd meer investeerders aan. Meer handel zorgt voor stabielere koersen en lagere spreads. Uiteraard kunnen alleen de echt grote bedrijven zich veroorloven om op meerdere beurzen een notering te hebben.

Kijk ik naar de semiconductors als product dan zal het duidelijk zijn dat hier nog steeds veel groei te verwachten is. Steeds meer toepassingen vragen naar nog sterkere chips. Maar ook het aantal producten waar die chips voor nodig zijn stijgen.

Uiteraard kunnen door de productie op grote schaal de prijzen van semiconductors wel dalen. Maar zolang de vraag naar meer en betere chips maar doorgaat zullen marges goed blijven.

De kans op overnames is ook groot in deze branche. Maar de kans dat er nieuwkomers komen is klein want research en productie van semiconductors is heel prijzig.

Ik verwacht dat de markt steeds meer in handen komt (en deels al is) van slechts een paar grote spelers die zelf hun prijs kunnen bepalen.

Het zal geen verrassing zijn dat Intel met ongeveer 20% het grootste bedrijf is. Op de tweede plaats komt met 15% Taiwan Semiconductor Manufactoring. En met trots kan ik melden dat op nummer drie ons eigen ASML staat met 6%. Nog net voor Texas Instruments met 5%.

Op de zevende plaats overigens al weer een Nederlands bedrijf; NXP Semiconductor met meer dan 4%. Zowel NXP als ASML zijn “geboren” bij Philips.

Geografisch is de VS uiteraard het grootst met 70%. Dan komt Taiwan met 15%. Nederland staat hier op de derde plaats met 10%. De VanEck Vectors Semiconductor ETF is een fysieke ETF dus de aandelen worden gekocht. Jaarlijks is er een dividend uitbetaling.

Over het algemeen zijn beleggers bij semiconductor bedrijven ver vooruit gelopen op toekomstige resultaten waardoor koers winst verhoudingen hoog zijn. Dit zorgt soms voor forse correcties die dan weer goede instapmomenten opleveren.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 7 Wereldwijde moderne sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Semiconductor ETF info:

 

Uitgever ETF: VanEck Vectors ( Van Eck Global)

Ticker: SMH

ISIN: US92189F6768

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca