Met een ETF een goede risicospreiding

Een ETF heeft altijd automatisch al een goede risicospreiding. Dat is omdat er onder een ETF een groepje aandelen valt. Het risico is natuurlijk wel afhankelijk van wat voor soort aandelen er in de ETF zitten. Ik heb hieronder wat meer over risico’s bij ETF producten onder elkaar gezet.

Meer dan 1 ETF zorgt voor een nog betere risicospreiding

Door niet uitsluitend in slechts 1 ETF te beleggen maar bewust voor meerdere en echt verschillende ETFs te kiezen kun je het risico nog beter spreiden. Het voordeel bij ETF producten is dat er zoveel totaal verschillende zijn. En voor diverse markten zodat een erg brede spreiding heel goed te realiseren is.

Het risico spreiden door meerdere ETF aanbieders

Ik kies nooit voor slechts 1 ETF uitgever maar breng ook hier bewust een spreiding in aan. Je kunt nooit weten en ondanks dat de kans dat het fout gaat erg klein is wil ik niet alle eieren in slechts een mandje hebben.

Enkele tips om het risico bij het beleggen in ETF producten te verkleinen.

Er zijn 2 soorten ETF producten. De fysieke ETF waarbij de uitgever de aandelen ook echt koopt. Daarnaast is er de synthetische waarbij de ETF doormiddel van derivaten geboren wordt. Het mag duidelijk zijn dat de fysieke minder risico heeft.

Er is een beetje een wildgroei aan het ontstaan in ETF uitgevers. Tot grote catastrofes is het nog niet gekomen maar ik wil er toch voor waarschuwen. Te kleine uitgevers van ETFs, rare vestigingslanden en nieuwkomers. Ik blijf er verre van want het lijkt mij vaak linke soep.

Ook op dit gebied beperk ik het risico door te spreiden en uitsluitend gebruik te maken van meerdere grote ETF uitgevers.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier