Transactiekosten bij een ETF en indextracker

De kosten die een broker u in rekening brengt snoepen natuurlijk een stukje rendement weg. Vooral voor de korte termijn strategie met veel handelen zijn lage transactiekosten noodzakelijk.

De goedkoopste broker in Nederland is op dit moment De Giro. Een groot aantal ETF’s en indextrackers kennen geen transactiekosten (onder voorwaarden, zie website De Giro).

Normaal rekent een broker voor ETF’s en indextrackers als transactiekosten net als bij aandelen een percentage van het te beleggen bedrag. Bij een klein bedrag in percentage dus evenveel als bij een groot bedrag.

In kleinere partjes beleggen is dan dus in procenten niet duurder. Maar pas op! Sommige brokers hebben minimale transactiekosten en dat kan bij kleine bedragen ongunstig uitpakken.

De transactiekosten zijn ook afhankelijk van de beurs waarop de ETF of indextracker een notering heeft. Over het algemeen hebben de Euronext beurzen (Amsterdam, Brussel en Parijs) de laagste kosten.

Transactiekosten kunnen ook afhankelijk zijn van het soort contract dat u bij een broker heeft. Alvorens u voor een broker kiest is het aan te raden goed te kijken hoe hoog de transactiekosten gaan uitvallen. De verschillen kunnen enorm groot zijn.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier