Een ETF vergelijken met aandelen

Het is heel zinvol om het beleggen in aandelen eens te vergelijken met het beleggen in een ETF. Ik wil daarbij ook antwoord geven op de vraag waarom er steeds meer beleggers de overstap maken van aandelen naar een ETF.

In eerste instantie lijkt het veel beter om zelf aandelen van een bedrijf te kopen want dan heb je tenslotte echt het bezit in handen. Maar wat blijkt aandelen bezit waard als het bedrijf wat tegenslagen kent? Helaas niet veel.

Er zijn meerdere redenen waarom beleggers uit aandelen vluchten en overstappen naar ETF beleggen. Negatieve verrassingen waarmee bedrijven vaak komen en die de aandelenkoers doen instorten is denk ik een van de belangrijkste redenen want de angst al het geld te verliezen wordt dan groot.

Ik wil 2 voorbeelden noemen. Allereerst Imtech, een aantal jaren geleden een pracht bedrijf met veel deskundig personeel en enorme groeikansen. Leek een heel goed aandeel om te hebben met veel opwaarts potentieel.

Maar helaas de cijfertjes bleken gelogen en door fraude tot stand gekomen. Dat kun je als belegger niet weten alleen de “daders” weten dat. De beleggers die bleven zitten in het aandeel zagen na een aantal jaren dat de koers tot enkele centen verdampte. Een nog mooier bedrijf was Fugro.

Uniek in de wereld door alle kennis en kunde. Maar de bestuurders namen telkens verkeerde beslissingen hadden constant ruzie, de markt zat effe tegen en een oud bestuurder kwam telkens in het nieuws als hij zijn aandelen in het bedrijf aan het dumpen was.

Gevolg de koers ging in duikvlucht en daar zit je dan als belegger in dat pracht bedrijf maar wel met een verlies van 80% van de inleg. Het zijn 2 voorbeelden maar er zijn er veel meer te noemen en als je dat als belegger een keer meemaakt krijg je vanzelf beleggingsangst.

Hieronder ga ik wat dieper in op de vergelijking tussen het beleggen in aandelen of in een ETF.

Als ik een aandeel ga vergelijken met een ETF valt het anders moeten denken meteen op

Ik begin bij de ETF. Onder een ETF vallen meestal een groepje aandelen. Die aandelen zijn nooit willekeurig gekozen maar er is bij een ETF op basis van een thema bewust een groep gevormd.

Dat kan zijn een geografisch bepaalde groep aandelen zoals Azië of opkomende markten. Dat kan een ETF zijn waar een gehele index onder valt, een dergelijke ETF noemen we ook wel een indextracker.

Ook kan er gekozen worden op grond van bepaalde kenmerken van een bedrijf zoals alle hoog dividend aandelen. Ook de ETFs waaronder een gehele sector valt al dan niet ook nog in combinatie met een geografische keuze zijn heel populair.

Kort samengevat; met een ETF beleg je in een groep bedrijven die bewust zo is samengesteld dat ze om 1 of meerdere redenen bij elkaar horen.

Hoe moet je hier dan mee omgaan als belegger? Wel stel dat je verwacht dat de economie in Azië het wel goed gaat doen de komende jaren en je daardoor ook stijgende aandelenkoersen verwacht.

Je gaat dan op zoek naar een ETF die uitsluitend in Azië belegt. Dat zijn er meerdere dus je kunt dan ook nog kiezen welke het beste bij jouw verwachting past. Alleen de sector waarin je gaat beleggen is belangrijk en dit is als je het gaat vergelijken met een individueel aandeel meteen het grote verschil.

Naar die grote groep bedrijven die onder een ETF vallen kijk je dan nauwelijks want dat is onbelangrijk het gaat om het totaalplaatje. Er kunnen bedrijven in die ETF zitten die omvallen maar ook andere die door een overname ineens het dubbele waard blijken.

Het doet er niet toe want alle plussen en minnen bij elkaar bepalen het resultaat van een ETF en als het goed gaat met de sector waarin je belegt met een ETF dan zal de koers van de ETF gewoon stijgen.

Het economisch nieuws blijven volgen voor die sector is dan voldoende om de vinger aan de pols te houden. Hoe anders is dat bij een individueel aandeel. Uiteraard moet je ook hier het nieuws volgen over de sector waarin dit bedrijf actief is.

Maar je moet in vergelijking met een ETF hier veel meer werk doen want je moet ook nog alle sores van het bedrijf zelf gaan volgen. Alle nieuws over het bedrijf moet je tot je nemen van bestuur wissels tot aan het doorspitten van al die kwartaalcijfers toe.

Veel beleggers komen gewoon niet toe aan al dat huiswerk en dat is de reden dat de professionele partijen hier vaker beter presteren. Het probleem wat zich hier ook voordoet is dat als je alles over een bedrijf uit de krant of van een website moet krijgen je altijd achter de feiten aanloopt.

Als er nieuws naar buiten komt over een bedrijf dan weten professionele partijen dit vaak meteen. Een particuliere belegger moet wachten tot een journalist het heeft opgeschreven en dan is het ook nog de vraag wanneer het stuk uiteindelijk gelezen gaat worden of door andere bezigheden zelfs compleet gemist wordt.

Dan is er ook nog het probleem van voorkennis. Banken die een bedrijf als klant hebben zitten op de eerste rij wat betreft informatievoorziening en ook hebben bedrijven vaak lijntjes uitstaan met grote investeerders.

Handelen met voorkennis is verboden maar er is wel een enorm groot grijs gebied waardoor de je als kleine belegger wel meestal achter de feiten aanloopt. Door met een ETF in een sector te beleggen heb je al die toestanden niet je bent veel meer afhankelijk van de economie zelf en de gevolgen van economische bewegingen zijn veel beter voorspelbaar en niet afhankelijk van bestuurders die de kolder in hun kop krijgen.

Kort samengevat; met een ETF moet je de sector in de gaten houden en bij een aandeel van een individueel bedrijf de sector waarin men actief is en alles wat met het bedrijf zelf te maken heeft.

De spreiding vergelijken tussen een ETF en een aandeel

Spreiding is belangrijk bij beleggen om het risico te beperken. Nu is dat bij een ETF niet zo moeilijk want daar vallen vaak tientallen tot honderden aandelen onder 1 ETF.

Ondanks dat een ETF al een automatische spreiding geeft is het ook hier aan te raden er meerdere te nemen en op die manier een zo goed mogelijke spreiding te verkrijgen. Uiteraard kun je ook meerdere aandelen nemen om zodoende een betere spreiding te verkrijgen.

Het probleem wat zich dan meestal voordoet is dat de meeste beleggers maar een beperkt budget hebben om mee te beleggen en om dan niet stuk te gaan aan de broker kosten kan men niet 25 verschillende aandelen kopen maar slechts een handvol.

Heb je er dan een Imtechje tussen zitten dan ben je wel gespreid aan het beleggen maar ga je toch nog flink nat. Een handvol met ETF beleggingen is dan een veel betere spreiding en zelfs als een paar van al die honderden bedrijven die onder de ETFs vallen dan op hun bek gaan kan er ondanks dat toch nog een mooi rendement gehaald worden.

Een ETF is de grote winnaar in vergelijking tot een aandeel

Ik heb hierboven een goed vergelijk trachten te maken tussen de voordelen van het beleggen in aandelen of het beleggen in een ETF.

Voor mij is de ETF de grote winnaar niet alleen door wat ik hierboven heb opgeschreven maar vooral door de jarenlange ervaring die ik heb met het beleggen in aandelen. Hoe vaak ben ik niet ziek geweest van bestuurders die vrolijk kwamen vertellen dat ze hun winst beloftes weer niet konden nakomen.

Hoe vaak heb ik mij niet belazerd gevoelt als bleek dat een bedrijf alle beleggers gewoon voor de gek had gehouden. Uiteraard was er ook wel eens een positieve verrassing door een onverwachte koerssprong bij een overname. Maar ik wil niet verrast worden niet positief en niet negatief.

Ik wil op basis van een goede overweging ergens in beleggen, ik moet het geheel kunnen overzien en niet telkens een spook tegenkomen. Voor mij dus geen individuele aandelen meer maar uitsluitend nog ETF beleggingen en indextrackers want ik blijk dan het verloop veel beter te kunnen voorspellen en daardoor ook een hoger rendement te halen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier