De Nasdaq index tracker

Met een index tracker op de Nasdaq zijn hele mooie rendementen mogelijk maar wel met de waarschuwing dat na een prachtige stijging ook een flink ravijn achter de stijgende toppen kan liggen.

De Nasdaq kan behoorlijk wispelturig zijn en wijkt dan ook flink af van de Dow Jones en S&P. Wat opvalt is dat de Nasdaq index echt zijn eigen gang gaat en wel vaak meestijgt of daalt met andere beurzen maar ook net zo vaak een opvallend lange tijd geheel tegengesteld kan bewegen.

Ik heb hieronder wat meer info staan over het handelen met een index tracker op de Nasdaq.

Nooit index trackers kopen van de Nasdaq op basis van dezelfde reden waarmee de Dow Jones wel gekocht kan worden

Natuurlijk zijn economische ontwikkelingen of FED besluiten ook van invloed op de Nasdaq index maar de invloed is veel minder krachtig dan bij de S&P of Dow Jones. Dat heeft alles te maken met de bedrijven die in de Nasdaq index zijn opgenomen.

De Nasdaq omarmt alles wat met nieuwe technologie te maken heeft. De Nasdaq heeft ook als kenmerk dat het enorm op verwachte koersstijgingen kan vooruit lopen door nu al fors te stijgen. Maar de keerzijde is natuurlijk ook dat een index dan ook scherp kan reageren op wat tegenvallend nieuws.

Wat koop je met een index tracker op de Nasdaq?

De negatief ingestelden zullen zeggen heel veel hoop. Ik ben het daar niet mee eens. Door al die nieuwe technologie bedrijven die in de Nasdaq zijn opgenomen is dit toch eigenlijk de index van de toekomst.

Probleem is wel dat beleggers ongeduldig zijn en te snel resultaat willen. Kijk ik naar de oude economie dan had je net als Warren Buffet een jaar of 40 geleden flink wat aandelen Coca Cola moeten kopen of wat andere van die huidige marktleiders in de oude economie. We roemen Warren om zijn keuzes toen en zijn eindeloos geduld dat telkens beloond is.

Is het dan voor de hand liggend dat we nu een winnaar kiezen maar wel nog dit jaar flinke winst willen zien? Nee toch. De toekomst zit in internet (ja nog steeds) biotechnologie, 3D printen en nog heel veel van die technieken die we nu nog niet kennen maar die de komende jaren wel ons leven gaan bepalen. Met de Nasdaq koop je de toekomst.

De Nasdaq zit vol met bedrijven die groter kunnen worden dan Coca Cola. De juiste uitpikken is overigens niet makkelijk maar dat hoeft ook niet met een index tracker op de Nasdaq. En ja, ik geef meteen toe dat er ook heel veel het niet gaan halen. Maar die gaan in het niet vallen bij de winnaars van de komende 50 jaar want die zitten nu al verborgen tussen die lange lijst van bedrijven die aan de Nasdaq zijn genoteerd.

De kans op overnames die veel bedrijven binnen de Nasdaq hebben of zeker nog eens gaan krijgen zal ook positief voor de koers gaan uitpakken. De dividend kansen zullen gaan toenemen als bedrijven meer volwassen worden en hoge winsten gaan maken nadat de enorme investeringen wat zijn terugverdiend.

Ik zie een enorm potentieel voor de Nasdaq maar je moet dan wel wat geduld hebben.

Hoe je kunt handelen met een index tracker op de Nasdaq

Gezien het bovenstaande verwacht ik een mooie toekomst voor de Nasdaq. Echt de beurs voor de lange termijn belegger die met index trackers heel slim gebruik makend van forse dips die er zeker gaan komen een positie gaat opbouwen.

Maar ook voor de actieve belegger die wat vaker in en uitstapt is de Nasdaq heel geschikt. Ik ga er tenslotte vanuit dat de Nasdaq uiteindelijk steeds verder gaat stijgen. Kopen op dips en deels of volledig uitstappen met winst om daarna het spelletje te herhalen kan nog vele jaren.

Je moet wel over sterke zenuwen beschikken want flinke correcties zijn zeker niet uit te sluiten. Ik zie die correcties als koopkansen met lekkere korting. Het enige nadeel is wel dat dalingen altijd wat onverwacht komen en slecht voorspelbaar of in te schatten zijn, tja beleggen blijft lastig.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier