ETF betekenis

ETF is een engelstalige afkorting die staat voor exchange traded fund vertaald naar het Nederlands is dat dus iets als een op de beurs verhandeld fonds. 

Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd en als er uitsluitend in een index gehandeld wordt een indextracker. De Nederlandse vertaling van tracker is volger en zegt eigenlijk veel meer over de betekenis van een ETF want een ETF volgt de koers van de onderliggende waarde.

Een ETF is dus een volger van onderliggende waarde en stijgt en daalt met hetzelfde percentage. Nu denkt u meteen waarom dan niet gewoon die onderliggende waarde kopen. Ik ga dat uitleggen met wat voorbeelden.

Wat een ETF voor u kan betekenen

Stel u wilt gaan beleggen in de gehele AEX index. Om alle aandelen in die index dan te kopen en ook nog volgens de weging zoals ze in de index zijn opgenomen is vanwege kosten en complexiteit niet interessant maar met een ETF op de AEX eenvoudig tegen lage kosten uit te voeren.

Snel overstappen van de AEX index naar de DAX index is dus ook eenvoudig ga dat maar eens doen als je alle aandelen in die indexen wilt gaan kopen en verkopen.

Ik zie u denken maar doet een gewoon beleggingsfonds dan niet hetzelfde als een ETF? Nee dus want een traditioneel beleggingsfonds volgt de onderliggende waarde niet maar tracht deze te verslaan. De resultaten kunnen dus hoger of lager liggen dan de onderliggende waarde en helaas in de praktijk nog al eens lager.

Voor mij betekent een ETF eenvoud en zekerheid

Met een ETF kunt u ook makkelijk beleggen in allerlei markten en producten die normaal onbereikbaar zijn. Ik noem er een paar: allerlei grondstoffen zoals olie, sojabonen, cacaobonen enz. Maar ook beurzen in verre landen waar het vaak moeilijk is om vanuit Nederland aandelen te kopen.

Ook de mogelijkheid om met een ETF tegen lage kosten ineens een groepje aandelen te kopen zoals bijvoorbeeld alle grote staalbedrijven wereldwijd is een sterk pluspunt.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier