ETF trends

Een van de laatste trends in ETF beleggen is dat er steeds meer gecompliceerde ETF producten op de markt komen. Een ETF was altijd een simpel product omdat het de onderliggende waarde volgt. Er kon dus ook niet mee geknoeid worden want het resultaat van de ETF was eenvoudig te vergelijken met de werkelijke waarde. Dit was dus ook altijd een van de grote voordelen van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds.

Omdat een fondsmanager in een beleggingsfonds actief gaat gehandelen is het dus mogelijk dat de markt waarin het fonds aan het beleggen is een stijging heeft laten zien maar dat het resultaat toch slechter is. Als het dan ook nog wat vaag blijft waarin men aan het beleggen is en wanneer men handelt dan is niet meer goed te controleren of dat u pech heeft of ze u belazeren.

Bij een eenvoudige ETF kunt u de waarde van ETF en onderliggende waarde eenvoudig controleren en is er geen kans op vuil spel of “onkunde”. Door al die negatieve “verrassingen” hebben veel beleggingsfondsen klanten verloren aan ETF aanbieders.

De trend gaat richting te complexe ETF producten

Ik zie nu dat helaas de nieuwste trends bij ETF beleggen ook richting de complexe producten gaat. Laat ik hier heel duidelijk over zijn ik zie dit als een negatieve trend. Ik heb dan ook een belangrijke voorwaarde als ik in een ETF beleg en dat is dat ik eenvoudig moet kunnen zien of het resultaat klopt.

We gaan met ETFs de kant op van veel beleggingsfondsen: een exotische naam, “bewezen” gigantisch resultaat over de afgelopen jaren, ingewikkeld verhaal over waar men precies in aan het beleggen is en dan maar hopen dat de belegger puur uit winstbejag zonder het te begrijpen zijn geld doneert.

Ik heb het dan over ETFs die bijvoorbeeld voor een deel in obligaties zitten en voor een ander deel in aandelen en dan ook nog verspreidt over diverse ver van ons bed landen. Probeer dan maar eens te controleren of het behaalde resultaat volgend jaar wel klopt.

Ik ga niet mee met de nieuwe trend

Ik doe het heel simpel; wil ik in obligaties dan koop ik een obligatie ETF. Wil ik op een bepaalde beurs dan koop ik de ETF voor die beurs. Kortom ik kies voor eenvoud en ik wil het overzichtelijk houden.

Wat voor mij nog veel belangrijker is ik ben een actieve belegger en stap dus met reden in en uit een bepaalde sector. Met een gecombineerde ETF lukt dat niet. Want door de combinatie waarin de ETF belegt kun je nooit goed inspelen op veranderde marktomstandigheden in slechts een van de onderliggende waarden.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier