Lyxor DAX (DR) UCITS ETF

De Duitse DAX index is een van de populairste indexen in Europa. Niet zo gek natuurlijk want Duitsland is al jaren de best presterende economie in Europa en zelfs in de wereld. Ondanks dat Duitsland een grote economie is met ook heel veel grote bedrijven zijn er toch maar 30 bedrijven in de DAX opgenomen en dat is een beetje jammer.

Het zijn dan wel natuurlijk de 40 grootste gemeten volgens de regels van de DAX. Die regels om als bedrijf in de DAX opgenomen te worden zijn nogal complex en die ga ik hier dan ook niet uitleggen.

Toch had ik liever wat meer dan 40 bedrijven in de DAX gehad want nu zijn bepaalde sectoren ten opzichte van andere indexen wat over vertegenwoordigd.

Vooral chemie, industrie en autofabrikanten bepalen een groot deel van de DAX en dat zorgt ervoor dat de DAX nogal afhankelijk is van het economisch klimaat en dat met economische tegenwind de DAX het snel moeilijk krijgt en uiteraard meer dan bovengemiddeld kan presteren als het economisch meezit.

De DAX is ook nog afwijkend op een ander vlak. Bij de meeste indexen wordt uitbetaald dividend niet in de index meegenomen. Maar de DAX doet dit wel. Hierdoor stijgt de DAX dus sneller dan onze AEX waar het uitbetaalde dividend niet in de index wordt meegeteld.

Gaan indexen dalen dan daalt de DAX minder snel want het uitbetalen van dividend zorgt dan voor een afremming. Eigenlijk geeft de DAX dus een beter totaaloverzicht van wat je als belegger als rendement maakt.

Er zijn meerdere indextrackers te vinden die de DAX volgen maar ik heb voor die van Lyxor gekozen gezien de lage kosten en de hoge omzetten. Lyxor heeft bij deze indextracker gekozen voor fysieke replicatie waardoor men dus de onderliggende aandelen ook daadwerkelijk in bezit heeft en ook dit zie ik als een voordeel.

Wilt u weten wanneer ik deze Lyxor DAX (DR) UCITS ETF koop en verkoop?

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 indextrackers: Klik hier

Volledige prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Lyxor DAX (DR) UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Lyxor (Societe Generale Group)

Ticker: DAX

ISIN: LU0252633754

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Parijs