ETFS Sugar

Dit is een hele zoete ETF. Deze ETF van ETF Securities volgt de Bloomberg Sugar Subindex. We kennen suiker uiteraard als een veel toegepaste zoetstof.

Maar vergeet niet dat men uit suiker ook ethanol maakt. In een aantal landen rijden veel auto’s op ethanol en in andere landen voegt men een percentage ethanol toe aan aardoliebrandstoffen.

De wereldwijde vraag naar suiker als zoetstof stijgt nog steeds wat. In westerse landen tracht men het gebruik van suiker terug te dringen. Maar in opkomende economieën stijgen uiteraard de verkopen van snoep, koekjes en frisdranken nog steeds.

Van steeds meer invloed is de olieprijs. Bij een lage olieprijs raakt ethanol minder in trek. Maar bij een torenhoge olieprijs trekt de vraag naar ethanol hard aan. In tegenstelling tot veel andere uit gewassen gewonnen grondstoffen heeft suiker dus veel meer last van een sterk wisselende vraag.

Suiker komt voort uit suikerbieten (Europa), suikerpalm (Azië) en suikerriet uit de rest van de wereld. Rietsuiker is goed voor meer dan 80%. Weersomstandigheden zijn van grote invloed op de suikeroogst. Ook kent suiker in heel veel landen importbeperkingen om op die manier de eigen boeren te beschermen.

Al die invloeden van het weer, de olieprijs en importrestricties zorgen voor grote schommelingen in de suiker prijs. Stijgingen en dalingen van 200 tot 300% op jaarbasis komen voor. Over meerdere jaren gezien zijn zelfs uitschieters van 400% mogelijk.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 grondstoffen en edelmetalen ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

ETFS Sugar info:

 

Uitgever ETF: ETF Securities

Ticker: SUGA

ISIN: GB00B15KY658

Valuta: Euro

Beurs: Borsa Italiana