Exchange Traded Funds

Exchange traded funds zijn beter bekend onder hun afkorting ETF. De Nederlandse vertaling is een op de beurs verhandelbaar fonds en eigenlijk dekt dit de lading heel goed. Met een ETF tracht men niet de onderliggende waarden te verslaan iets wat een traditioneel beleggingsfonds wel hoort te doen.

De positieve keerzijde van een ETF is dat het ook niet lager komt dan de onderliggende waarden. De onderliggende waarden precies volgen dat is de taak van een exchange traded fund.

Waarom exchange traded funds als het alleen maar volgers van onderliggende waarden zijn?

Het voordeel van een ETF is dat het hiermee mogelijk is om in markten te handelen die anders moeilijk bereikbaar zijn. Hieronder enkele voorbeelden:

Index beleggen met exchange traded funds

Dit noemt men ook wel een indextracker weer een andere benaming voor een exchange traded fund. Als je in een gehele index wilt beleggen dan kan dit natuurlijk door alle aandelen in die index te kopen met in acht name van de weging waarmee de aandelen in de index zijn opgenomen.

Ondoenlijk voor een particuliere belegger en ook voor de profs niet handig. Met een ETF op bijvoorbeeld de AEX is dit wel simpel te realiseren.

In een sector beleggen met exchange traded funds

Stel je wilt beleggen in alle grote staalfabrikanten over de gehele wereld. Deze staalfabrikanten zijn uiteraard op verschillende beurzen en in diverse valuta genoteerd.

Niet handig om hier even snel in of uit te stappen als je alle aandelen individueel wilt kopen en dan uiteraard ook nog in een verhouding die rekening houdt met de grote van de bedrijven. Met een exchange traded fund is dit dus wel heel makkelijk te realiseren.

In een grondstof beleggen met exchange traded funds

In goud beleggen kan nog door fysiek goud te kopen. Olie is al wat lastiger want je kunt maar moeilijk een vat olie in de tuin zetten. Met exchange traded funds is het wel kip eenvoudig om een positie in grondstoffen in te nemen.

Handelen in ontoegankelijke markten met exchange traded funds

In ver van ons bed landen liggen vaak mooie kansen voor beleggers maar er is wel 1 probleem. De meeste brokers bieden geen aandelen aan voor deze landen. Zeker voor particulieren zijn deze markten dan dus bijna niet bereikbaar maar met een exchange traded fund is dit eenvoudig op te lossen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier