Spreiding met indextrackers en ETF's

Bij iedere belegging is spreiding het toverwoord voor een stabiel hoog rendement en is het de manier om grote tegenvallers te voorkomen. Voor een optimale spreiding zijn tal van verschillenden soorten spreidingen nodig. Ik zet er hieronder een aantal op een rijtje.

Automatische spreiding bij een ETF en indextracker

Onder een ETF en indextracker vallen al een flink aantal verschillende aandelen. Er is dus al sprake van een automatische spreiding waardoor faillissementen of enorme zeperds bij individuele bedrijven weinig gevolgen hebben.

Bij een grondstoffen ETF (eigenlijk een ETC en geen ETF) valt er natuurlijk maar 1 grondstof onder.

Spreiden over verschillende indextrackers en ETF’s

Lijkt een inkoppertje maar er is wel wat uitleg nodig. Want het is niet de bedoeling om te spreiden over veel van hetzelfde. 4 verschillende indextrackers kopen op de BEL 20, de AEX, de CAC 40 en de DAX is wel een spreiding maar een hele slechte.

Al deze 4 indextrackers bewegen namelijk redelijk hetzelfde. Een combinatie van bekende indextrackers en landen ETF’s, sector ETF’s of grondstoffen ETF’s is een veel betere spreiding.

Het is niet noodzakelijk om alleen contrair te spreiden. Ik bedoel daarbij tegenover een indextracker op de AEX een ETF in goud zetten. De goudprijs zal namelijk stijgen als beurzen onderuit gaan.

Belangrijk bij spreiden is dat de lange termijn grafiek van 5 jaar niet bijna een kopie is van een andere 5 jaar grafiek. Voor een goede spreiding is het nodig dat grafieken van indextrackers en ETF’s op andere momenten toppen en bodems maken.

Spreiden in korte en lange termijn

Stel dat een ETF de eerste 6 maanden van het jaar met 30% stijgt. Daarna daalt de ETF 3 maanden met 40% om dan de laatste 3 maanden weer te stijgen met 25%. Met alleen lange termijn beleggen had u dat jaar niet zoveel winst gemaakt.

Maar door het te combineren met korte termijn beleggen had u de eerste 6 maanden van het jaar leuke rendementen kunnen behalen en de laatste 3 maanden van het jaar ook.

Een spreiding tussen telkens kleine winsten pakken en langer blijven zitten in de hoop op een hoger rendement. Het is mogelijk om met dezelfde ETF of indextracker een spreiding tussen korte en lange termijn te maken maar ook met totaal verschillende.

Een voorbeeld van verschillende indextrackers maar wel redelijk dezelfde is lange termijn op de BEL 20 want daar zijn de uitslagen op korte termijn nooit zo groot.

Maar korte termijn op de DAX want die is wat volatieler op korte termijn ondanks dat ze beiden op jaarbasis gezien ongeveer gelijk bewegen. Een ander voorbeeld is lange termijn met indextrackers en korte termijn op de meer beweeglijke sectoren of grondstoffen.

Spreiden in tijd

Het is belangrijk een beschikbaar budget niet in een korte tijd allemaal ineens te beleggen. Neem de tijd om kansen af te wachten. Haastige spoed is zelden goed en dat is zeker op de beurs zo. Het is beter om er enkele maanden over te doen om het gehele budget te beleggen.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier