Lyxor MSCI World Telecommunication Services TR UCITS ETF

Deze ETF van Lyxor volgt de MSCI Telecommunication Services TR index. In totaal zijn er 42 telecombedrijven wereldwijd in deze index opgenomen. Telecommunicatie heeft natuurlijk een gigantische groei doorgemaakt sinds de komst van het mobieltje.

De vraag is dan gaat deze groei doorzetten? In ontwikkelde landen zal de groei moeten komen van meer vraag naar steeds meer MB’s en snelheid. De grote verschuiving is dan uiteraard van mobiel telefoneren naar mobiele internet toepassingen die in volle gang is.

Mobiel internet is feitelijk de tweede golf die telecommunicatie bedrijven meemaken na het mobiel bellen. Best uniek overigens dat een bedrijfstak 2 maal zo relatief kort achter elkaar een mega boost krijgt. Dit uiteraard allemaal na ieder huis en bedrijf al van telefonie en internet te hebben voorzien via een kabeltje. 

De groei in mobiele internet toepassingen zal nog wel jaren aanhouden denk ik dus er is hier zeker nog groeipotentieel. Er zijn echter nog steeds heel veel consumenten in de wereld die nog niet of nog maar pas het mobiel telefoneren en internetten hebben ontdekt.

Ik heb het dan natuurlijk over de opkomende economieën waar overigens wel heel veel consumenten wonen. Hier is nog een enorme groei mogelijk.

Maar er is meer positiefs te melden. Bij de opkomst van mobiel bellen was er geen infrastructuur en waren er weinig klanten. Overal moesten masten komen en uiteraard waren de investeringen in die begin jaren enorm.

Die infrastructuur is er inmiddels wel. Uiteraard zijn er nog wel telkens nieuwe investeringen nodig voor meer en sneller. Maar de kosten worden dan wel meteen gedragen door alle klanten die men inmiddels al heeft.

De combinatie lagere kosten gedragen door steeds meer klanten gaan we terugzien als meer winst. In de begin jaren van het mobieltje was er wel wat wildgroei van telecomaanbieders. Inmiddels zijn er door overnames en het omvallen van niet levensvatbare bedrijven alleen nog voornamelijk grote telecomaanbieders overgebleven.

Ik heb het dan over de telecombedrijven die de infrastructuur in handen hebben. Wie de infrastructuur en techniek in handen heeft bepaald de markt en de prijs.

In veel landen zijn dat dan slechts enkele telecommunicatiebedrijven. Een deels monopolie positie in combinatie met een groeiende markt en lagere kosten per klant zullen gaan zorgen voor mooie bedrijfscijfers. Niet verkeerd dus om in telecommunicatie te gaan beleggen.

Met bijna 20% is AT&T het grootste bedrijf. Op de tweede plaats komt Verizon met ongeveer 17%. Plaats 3 is voor Vodafone met nog geen 9%.

Geografisch bezien is de VS het grootst met meer dan 40%. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijna 15% net als Japan. Dan volgen Duitsland en Spanje met iets meer dan 5%.

Het TR in de benaming staat voor total return wat betekend dat het een herbeleggingsindex is die dus geen dividend uitbetaald. Het dividend telt men bij de koers van de ETF op.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 7 Wereldwijde moderne sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Lyxor MSCI World Telecommunication Services TR UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Lyxor (Societe Generale)

Ticker: TELW

ISIN: LU0533034129

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Parijs