PowerShares Shipping ETF

Deze ETF van PowerShares volgt de Dow Jones Global Shipping Index. Maak niet de fout te denken dat dit dus Dow Jones en in de VS genoteerde bedrijven zijn. De Dow Jones zoals beleggers die kennen is slechts een van de vele indexen die Dow Jones maakt.

In deze ETF van PowerShares en de Shipping Index zitten bedrijven uit allerlei landen wereldwijd die meestal niet eens een notering in de VS hebben.

Om in de Shipping index en ETF opgenomen te worden moeten het scheepvaart bedrijven zijn die en goederen vervoeren en een hoog dividend uitbetalen. Rederijen die voornamelijk passagiers vervoeren zijn uitgesloten.

Omdat het dus voornamelijk om vracht gaat is deze ETF uiteraard heel gevoelig voor de wereldeconomie. Aan de andere kant is dat natuurlijk goed voor de voorspelbaarheid van deze ETF.

In totaal zitten er slechts 25 aandelen in deze ETF. Dat komt omdat er door de Dow Jones hele strenge eisen zijn opgesteld om in de Global Shipping Index opgenomen te worden. Deze eisen zorgen ervoor dat echt de beste 25 rederijen ter wereld deel uitmaken van de index.

Het grootste bedrijf met bijna 20% is AP Moeller Maersk A/S. De nummer 2 is Nippon Yusen met nog geen 10%. De nummer  3 en 4 zijn Cosco Pacific en Kawasaki Kisen Kaisha met ieder ongeveer 5%.

Wat betreft de landen is de VS met bijna 30% het grootst. Dan komt Denemarken (door Maersk) met net geen 20%. Japan is goed voor meer dan 10% en Griekenland voor net wat minder dan 10%.

Rederijen hebben vaak last van overcapaciteit of hoge olieprijzen die winsten doen verdampen. Gaat er echter krapte ontstaan aan beschikbare schepen en is de kostenpost olie niet te hoog dan kunnen de winsten fors stijgen en ook de resultaten van deze ETF.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 Wereldwijde sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

PowerShares Shipping ETF info:

 

Uitgever ETF: PowerShares

Ticker: SEA

ISIN: US73936Q5797

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca VS