Synthetische ETF

Een synthetische ETF heeft de onderliggende waarde niet in bezit. Bij een synthetische ETF maakt de uitgever van de ETF gebruik van een tegenpartij die via meestal een swap overeenkomst hem de ETF koers levert.

Op het eerste gezicht lijkt dit voor een belegger een wat risicovolle situatie. Toch ziet het er aan de buitenkant wat negatiever uit dan het in werkelijkheid is. Ik ga er hieronder wat verder op in.

Geen andere mogelijkheid dan een synthetische ETF

In sommige gevallen is het gewoon niet mogelijk om de onderliggende waarde in bezit te hebben. Een synthetische ETF is dan de oplossing. Ik maak in die gevallen zonder mij enige zorgen te maken gebruik van een synthetische ETF.

Het tegenpartij risico bij een synthetische ETF

De swap tegenpartij belooft dus te leveren maar er blijft  altijd een risico dat dit niet gaat gebeuren. Dit is dan ook meteen het grootste risico bij een synthetische ETF. Toch lijkt dit risico groter dan het is.

Een uitgever van een ETF is er uiteraard niet bij gebaat dat het fout afloopt want dan heeft hij zijn klanten heel wat uit te leggen. Er is dus een hele strenge selectie en men zal zeker niet met de eerste de beste in zee gaan.

Landen hebben ook strenge regels en toezicht op alles wat met beleggen te maken heeft dus ook dit helpt problemen te voorkomen. Aanbieders van swaps zijn altijd bekende en kapitaalkrachtige partijen.

Het spreiden van het risico door met meerdere partijen in zee te gaan is standaard bij uitgevers van synthetische ETFs. Al met al valt het risico dus enorm mee maar het is wel wat groter dan bij een fysieke ETF.

De voordelen van een synthetische ETF

Ja, een synthetische ETF heeft zeker ook wel wat voordelen. Ten eerste de kosten die zijn vaak toch wel wat lager dan bij een fysieke ETF. De reden is dat men niet al die onderliggende aandelen of andere waarden hoeft te kopen met spread en andere aan en verkoopkosten.

De tracking error is het tweede voordeel wat ten gunste van de synthetische ETF uitvalt. Door de swap overeenkomst met een tegenpartij heeft de uitgever van de ETF dit feitelijk dus afgedekt. Een kleine tracking error is nog wel mogelijk door de kosten voor de swap.

Toch voor een synthetische ETF kiezen?

In veel gevallen ja. Toch heeft een fysieke ETF mijn lichte voorkeur maar in veel gevallen is een synthetische het enige alternatief. Ik heb dus beiden en dus ook hier weer die o zo belangrijke spreiding. Het enige verschil is dat ik met een synthetische ETF nog kritischer kijk naar wie de uitgever is, uitsluitend topkwaliteit dus.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier