Een ETF vergelijken met futures

Futures zijn alleen geschikt voor de zeer ervaren belegger die dan ook nog eens over flink wat kapitaal moet beschikken. Niet voor niks dat in de future handel toch veelal profs en grote partijen de dienst uitmaken.

Toch ga ik futures vergelijken met een ETF want er zijn eigenlijk toch wel een paar verrassende overeenkomsten. Om te beginnen ook een future is een derivaat maar wel eentje die net als een ETF als opdracht heeft de onderliggende waarde te volgen of te weerspiegelen.

Daardoor lijken ze erg veel op elkaar. Ook bij futures heb je net als met een ETF een long en short variant maar wel met dit verschil dat futures altijd een long en short variant hebben en er niet van iedere long ETF ook een short mogelijkheid beschikbaar is.

Toch zijn er ook grote verschillen als ik een ETF met een future vergelijk. Een ETF kan met een hefboom werken maar een normale ETF heeft die niet. Een future heeft altijd een enorme hefboom.

Je betaald bij een future feitelijk alleen voor het topje van de ijsberg en je moet goed beseffen dat je in feite met veel meer handelt dan waarvoor je de centjes had. Echt kopen doe je een future overigens niet want je gaat een contract aan en betaald of koopt dus niet.

Om het contract aan te gaan moet je wel over een waarborg beschikken ook wel margin genoemd en die moet je vooraf storten. Voor 1 FTI future op de AEX heb je een margin nodig van nog geen 10.000 Euro.

De waarde van het future contract is echter 200 maal de waarde van de AEX en bij een stand van 500 dus 100.000 Euro. Kleine bewegingen in de AEX zorgen dan meteen voor grote winsten of verliezen in verhouding tot het marge bedrag.

Er zit nog een nadeel aan die margin en hefboom want als de verliezen gaan oplopen ben je verplicht margin bij te storten. Doe je het niet dan wordt de future meteen verkocht en zit je met een fors verlies.

Het uit geld gebrek gedwongen worden een positie met verlies van al het geld te moeten sluiten komt bij een future nogal eens voor en hierin zit dan ook het grote gevaar want een future kan in korte tijd door de hefboom meer verlies maken dan je zo snel kunt aanvullen.

Een ETF daarentegen koop je en betaal je direct volledig. Daarna kan de ETF gaan stijgen of dalen maar niemand heeft het recht de stekker eruit te trekken. Je blijft de ETF behouden tot je zelf besluit deze te gaan verkopen.

Natuurlijk is het mogelijk met futures door de hefboom grote bedragen te verdienen in korte tijd maar net zo goed ook grote bedragen te verliezen in korte tijd.

Dat maakt een future contract eigenlijk alleen geschikt voor de zeer ervaren belegger die ook nog voldoende kapitaal heeft om indien nodig de margin snel aan te kunnen vullen.

Met een ETF verdien je minder maar zal je als het kwartje de andere kant opvalt ook veel en veel minder verliezen en de kans al het geld kwijt te raken bij een future is groot vergeleken met een ETF waar dit heel klein is.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier