Vanguard Energy ETF

De Amerikaanse olie en gas ETF. Naast alle grote Amerikaanse oliemaatschappijen zitten er ook toeleveranciers in deze ETF van Vanguard.

Omdat er vroeger veel traditionele olie gevonden werd in de VS heeft men aldaar een grote olie sector. De laatste jaren is men met het moderne schalie gebeuren uiteraard weer aan een heel nieuw hoofdstuk begonnen.

Het hoeft weinig uitleg dat de gehele sector en dus ook deze ETF zeer afhankelijk is van de olieprijs. Lage olieprijzen zorgen altijd voor mooie instapmomenten. Olie kent altijd langere periodes van alsmaar stijgend prijzen. Maar ook periodes van langdurige dalingen komen voor.

Uiteraard reageren de aandelen van alle bedrijven in de oliesector op deze prijswisselingen. Bij dalingen van de olieprijs reageren aandelen meestal wat trager. Maar als er maar een gerucht is dat de olieprijzen gaan stijgen dan kunnen aandelen hierop een voorsprong nemen.

Er zitten ongeveer 150 verschillende aandelen van olie en olie gerelateerde bedrijven in deze ETF. Het grootste bedrijf is Exxon Mobil Corporation met 21%. Dan komt Chevron met 10%. Op de derde plaats toeleverancier Schlumberger.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 18 Amerikaanse sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Vanguard Energy ETF info:

 

Uitgever ETF: Vanguard

Ticker: VDE

ISIN: US92204A3068

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca