De beste ETF

Ik ga uitleggen hoe ik de beste ETF voor mijn beleggingen kies. Allereerst wil ik uitleggen hoe ik een ETF niet kies. Met name beginnende beleggers willen nog al eens de onderstaande fout maken als men een beleggingsproduct kiest.

Bij beleggingsfondsen maakten velen altijd die fout al en nu men massaal overstapt naar de betere en goedkopere ETFs neemt men helaas die oude fout mee.

Er zijn altijd van die lijstjes beschikbaar waar dan trots bovenaan de ETF met het beste rendement over de afgelopen jaren staat. Heel verleidelijk om dan gelokt door het betere rendement uit het verleden meteen mee te springen.

Maar juist dat is natuurlijk heel link want achter een hoge berg ligt altijd het ravijn. Een aantal jaren van hoog rendement is voor mij juist reden om voorzichtig te zijn.

Ik wantrouw de beste ETF in een lijst

Beleggingsfondsen speelden handig in op de aantrekkingskracht van die lijstjes met het beste resultaat. Gewoon een kwestie van 10 kleine fondsen starten en veel risico nemen. De meesten zullen een flink verlies maken en worden gestopt maar die 1 of 2 die wat geluk hadden komen hoog in de lijsten en dan is het natuurlijk kassa.

Ik zie de beste ETF lijstjes nu ook steeds populairder worden. Opvallend is dat vaak complexe ETFs met hoog risicoprofiel tot de ETFs met het beste rendement behoren. Ik staar mij niet blind en blijf er vanaf.

Voordat ik de beste ETF kies

Ik begin helemaal niet bij de ETF zelf. Ik volg constant de financiële markten en alles wat met de beurs te maken heeft. Ik speur alles af op zoek naar de beste beleggingsmogelijkheden. Zie ik een kansje ontstaan dan ga ik mij eerst wat meer verdiepen in de achtergronden.

Laat ik een voorbeeld geven stel dat ik positief ben geworden over de wereldwijde staalindustrie. Dan begin ik een research wat er allereerst op gericht is om mijn vermoeden dat er kansen liggen te bevestigen. Daarna ga ik kijken welke bedrijven het meest gaan profiteren.

Dat kan dus in de staalindustrie zelf zijn maar kunnen ook ijzerertsmijnen zijn of juist een combinatie. Ook toeleveringsbedrijven kunnen dan interessant zijn. Als ik het plaatje compleet heb dan ga ik op zoek naar een ETF die het beste past bij de kansen die ik zie.

Hoe ik de beste ETF heb gevonden

Als ik weet waarin ik wil investeren moet ik natuurlijk op zoek naar een ETF die het beste hiervoor geschikt is. Ik heb een aantal ETF aanbieders die mijn voorkeur hebben en ik ga dan kijken op hun websites of ze een geschikte ETF hebben.

Ik vergelijk dan de ETF producten van de verschillende aanbieders en zoek er de beste uit. In de afgelopen jaren heb ik zo de beste en meest geschikte 137 ETFs en indextrackers kunnen selecteren die ik nu standaard gebruik.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier