Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS ETF

Ik heb deze hoog dividend ETF onder het hoofdstuk wereldwijde sectoren gezet maar dat klopt uiteraard niet helemaal. Hoog dividend is nu eenmaal geen sector. Maar omdat het zo’n mooie ETF is en ook nog met een notering in Amsterdam wilde ik hem er wel bij hebben.

Het gaat in ieder geval wel over wereldwijde beleggingen dus dat klopt dan weer wel. In de FTSE All World High Dividend Yield index zijn ongeveer  1100 bedrijven wereldwijd opgenomen.

Het mag duidelijk zijn dat alleen die bedrijven in aanmerking komen die een bovengemiddeld dividend uitbetalen. Aandelen van bedrijven die een hoog dividend uitbetalen hebben altijd 2 voordelen voor een belegger.

Het eerste is uiteraard dat er dividend verwacht mag worden. Maar het tweede voordeel wordt nog wel eens vergeten. Aandelen met een hoog dividend trekken een bepaald soort belegger aan.

Vooral lange termijn beleggers zijn dol op dividend. Onder die lange termijn beleggers zitten dan particulieren die bijvoorbeeld voor later aan het beleggen zijn. Maar ook professionals van Warren Buffett, beleggingsfondsen tot aan pensioenfondsen toe allen zijn dol op dividendaandelen.

Lange termijn beleggers handelen vaak heel weinig en dit zorgt voor in verhouding stabiele koersen ook als de markt tegenzit. Speculanten daarentegen blijven om die reden weer af van hoog dividend aandelen want er gebeurd te weinig met de koers om snel een winstje te pakken.

Deze ETF van Vanguard zegt dan wel wereldwijd te beleggen maar uiteraard zijn hoog dividend aandelen vooral in ontwikkelde economieën te vinden.

De VS is met bijna 40% het grootst. De nummer 2 is het Verenigd Koninkrijk met meer dan 10%. Opvallende derde is Zwitserland met meer dan 5%. Duitsland, Frankrijk, Japan en Australië volgen dan met ieder minder dan 5% in deze hoog dividend ETF. Er zijn dan nog enkele tientallen landen met kleine percentages.

Wat betreft de sectoren zijn de financiële waarden het grootst met bijna 25%. Allerlei andere sectoren zijn kleiner maar wel evenwichtig aanwezig.

De opvallende klappers zitten natuurlijk bij de afzonderlijke bedrijven. Het is een zeer breed gedragen hoog dividend ETF want er zitten ongeveer 1100 bedrijven in. En het zijn geen sukkelaars.

Om er eens een paar te noemen: Microsoft, Exxon Mobil, Nestle, Coca Cola, Toyota, Proctor & Gamble, Shell, Intel, Cisco Systems, Vodafone, Siemens en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Inderdaad de grootste en meest bekende bedrijven wereldwijd zitten in deze ETF. Het is ook nog eens een fysieke ETF dus Vanguard koopt de aandelen ook echt.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 Wereldwijde sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Vanguard

Ticker: VHYL

ISIN:  IE00B8GKDB10

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Amsterdam