ETF beleggen

Het beleggen in een ETF is uitermate geschikt voor de lange termijn belegger. Maar ook voor diegene die wat sneller willen in en uitstappen is een ETF een prima tool want de kosten zijn laag.

Waarom ik uitsluitend in ETFs beleg

Er zijn heel veel manieren om te beleggen van opties tot aandelen enz. Mijn ervaring is dat een belegger alleen succesvol kan worden als er in producten belegt wordt die het best bij zijn beleggers profiel passen. Dan heb ik het dus over wat voor soort persoon je bent en niet hoe groot het budget is.

Een mooi voorbeeld is het handelen in opties. Door de lage investering trekken opties veel beginnende beleggers. Maar over een wat langere tijd winstgevend handelen in opties is maar voor weinigen weggelegd want het is veel complexer dan het lijkt. Ook de kans met lege handen te eindigen is voor velen uiteindelijk een hoofdpijn veroorzaker.  

Ik beleg zelf uitsluitend nog in ETFs omdat uit mijn lange ervaring is gebleken dat deze het beste aansluiten bij wat voor soort belegger ik ben. Ik ben er heilig van overtuigd dat veel beleggers niet succesvol zijn of worden omdat ze simpelweg in beleggingsproducten beleggen die niet bij ze passen.

Voor wie het beleggen in ETFs geschikt is.

Een belegger die met een alles of niks mentaliteit enorme rendementen op korte termijn wil gaan behalen kan maar beter niet in ETFs gaan beleggen. Een belegger die weet dat mega rendementen op korte termijn een sprookje zijn maar die toch een leuk jaarrendement wil gaan halen zonder te veel risico zal het beleggen in ETFs omarmen.  

Er zijn inmiddels heel wat ETF varianten gekomen maar ik wil mij even beperken tot het beleggen in de klassieke ETFs die als onderliggende waarde een groepje aandelen, een index of grondstoffen hebben. Deze ETFs zijn heel geschikt voor de beginnende belegger maar ook voor de profs.

Een ETF daalt en stijgt uiteraard met de onderliggende waarde mee maar niet zo heftig zoals dat bijvoorbeeld met een individueel aandeel gebeurd. Een bedrijf kan in grote problemen komen en zelfs failliet gaan waardoor enorme verliezen op het individuele aandeel kunnen optreden. Dergelijke verliezen komen bij ETFs niet voor want al die bedrijven in een index gaan natuurlijk nooit allemaal failliet.

De voordelen van ETF beleggen

Bij een ETF is het koersverloop veel rustiger. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep bedrijven vallende onder 1 ETF het loodje legt is ook klein. Uiteraard is er een klein risico dat als het heel slecht gaat de waarde van een ETF flink daalt.

De meeste ETFs bewegen relatief traag. Stijgen en dalen kan wel met schokjes gebeuren maar de grote bewegingen duren weken, maanden of jaren. Nu komen we bij een heel belangrijk punt. ETFs maken net als een index en de prijzen van grondstoffen een soort golfbewegingen als je dit in een grafiek bekijkt. Hier goed op inspelen is de kern van ETF beleggen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier