iShares MSCI Korea UCITS ETF (Dist)

Uiteraard gaat het hier om Zuid Korea. Al heel wat jaren heeft Korea een gezonde economie met heel veel groei. Maar de echt grote groei is er wel een beetje uit. Ik vergelijk Korea altijd een beetje met Japan. Beiden zijn vanuit het niks jarenlang blijven doorgroeien.

De groeimotor was de export van allerlei elektronica en technische producten van machines tot auto’s. Er is wel een groot verschil en dat is dat Japan eerder gestart is met economische groei en dus ook eerder de top heeft bereikt.

Bij Japan is de groei er echt uit maar de economie van Korea kan nog wel even verder groeien. Een echte groeitijger kun je Korea echter niet meer noemen. Korea is niet meer goedkoop want de lonen en andere kosten zijn gestegen.

Men zal moeten trachten met telkens betere en innovatievere producten de export te laten groeien. Maar andere landen in Azië zitten niet stil en zorgen naast een afzetmarkt te zijn ook voor goedkope concurrentie.

Korea heeft een paar hele grote multinationals zoals Samsung en Hyundai. Aan de ene kant zorgen die wereldmerken voor een goede basis. Maar aan de andere kant is Korea wel heel afhankelijk van slechts een paar hele grote bedrijven met name van Samsung.

Beleggen in Korea acht ik nog steeds zinvol hoewel ik op langere termijn wel problemen verwacht. In de Korea ETF van iShares zitten meer dan 110 bedrijven. Samsung is met meer dan 20% wel heel nadrukkelijk aanwezig.

Dat is ook de reden dat de IT sector goed is voor bijna 35%. Luxe consumenten goederen zijn met 15% groter dan basis consumenten goederen met nog geen 10%. Financiële waarden zijn niet zo groot met nog geen 15%. De industrie is maar iets meer dan 10%.

IT en ook Samsung zijn bepalend en dat had ik liever anders gezien. Het is een fysieke ETF dus de aandelen zijn gekocht en ieder half jaar is er een dividenduitkering.

Wilt u weten wanneer ik deze iShares MSCI Korea UCITS ETF (Dist) koop en verkoop?

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 10 Aziatische landen ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

iShares MSCI Korea UCITS ETF (Dist) info:

 

Uitgever ETF: iShares (BlackRock)

Ticker: IKRA

ISIN: IE00B0M63391

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Amsterdam