Combinatie korte/lange termijn beleggen

Zowel mijn korte als lange termijn transacties staan op de website. Dat maakt het dus mogelijk om een combinatie te maken tussen korte en lange termijn beleggen.

Het mooie daarbij is dat die beslissing bij aankoop nog niet gemaakt hoeft te worden. Ik koop namelijk op het zelfde moment voor de korte en de lange termijn.

Op het moment dat ik voor de korte termijn verkoop kan een belegger die mij volgt beslissen om de korte termijn winst te pakken of door te gaan voor de lange termijn.

Dit geeft een belegger dus tal van mogelijkheden om combinaties met korte en lange termijn beleggingen te maken. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden.

Voor een aantal voorbeelden is het nodig om bij korte termijn beleggen niet na aankoop al meteen een automatische verkooporder te geven maar dit handmatig te doen nadat ik verkocht heb.

Een mix van korte en lange termijn beleggen

Dit is een vaak toegepaste manier van beleggen. Een deel van het budget gaat naar lange termijn beleggingen. Een ander deel gaat ingezet worden om op korte termijn een relatief hoog rendement te maken.

Voor de lange termijn beleggingen kan dan bijvoorbeeld gekozen worden voor de bekende indextrackers uit groep A. Landen en sector ETF’s kunnen zowel voor korte als lange termijn beleggen ingezet worden want die rendementen liggen over het algemeen wat hoger dan bij de bekende indextrackers.

Meer speculatief maar ook met kans op een hoog rendement in korte tijd zijn de grondstoffen en de grondstofsector. De desbetreffende groepen J en K kunnen dan gebruikt worden om op korte termijn te trachten een relatief hoog rendement te maken.

Op die manier ontstaat een mix van een leuk rendement op lange termijn in combinatie met speculatief hoog rendement beleggen op korte termijn.

Zeker de edelmetalen en goud en zilvermijnen uit de groepen J en K kunnen ook nog eens voor een mooi tegenwicht zorgen voor het geval dat beurzen in correctie gaan. Want dan stijgen goud en zilver meestal fors.

Snel bereiken korte termijn doel

Het komt in de praktijk vaak voor dat een korte termijn rendement van 6 of 7% al binnen 2 weken bereikt gaat worden. De vraag is dan verkopen en pakken die winst of doorgaan voor meer? Dat is meer een rekensommetje dan een gevoelskwestie.

Stel dat het verwachte jaarrendement op 55% staat. 6% in 2 weken is 3% per week. Het gaat dan nog 50 weken duren om die laatste 49% binnen te halen en dat is dus minder dan 1% per week.

De vraag is dan zijn er mogelijkheden om meer rendement dan 1% per week te maken? Ik volg niet voor niks zoveel indextrackers en ETF’s. Want binnen een paar dagen kan ik alweer een andere aankoop doen.

Stel wederom met een korte termijn verwacht rendement van 6% en een lange termijn rendement van 55%. Door de eerste belegging met een rendement van 6% te verkopen.

Daarna de volgende te kopen met wederom kans op 6% binnen korte termijn en 55% op lange termijn is het uiteindelijke rendement hoger (meer dan 1% per dag + die 6% van de eerste verkoop) dan voor de lange termijn te blijven zitten in de eerste aankoop.

Korte en lange termijn beleggen in dezelfde indextracker of ETF

Dit is een door professionele partijen veel toegepaste strategie. Stel je wilt als belegger veel gaan beleggen in een indextracker op de AEX. Als je dan op 1 dag het gehele daarvoor bestemde budget uitgeeft kan dat een tegenvaller zijn als er toch nog een daling volgt.

Het is dus beter in stappen aan te kopen, uiteraard na een eventuele daling. Maar extra rendement kan ook gemaakt worden door na een stijging deels voor de korte termijn weer uit te stappen.

Je stapt dan niet volledig uit maar slechts deels op basis van een korte termijn rendement. Met uiteraard de bedoeling om mocht er even een dip komen weer in te stappen. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van tijdelijke bodems en toppen.

Zijn er nieuwe kansen?

De afweging nu voor het korte termijn rendement verkopen of blijven zitten en wachten op meer kun je ook laten afhangen van de alternatieven die er op dat moment zijn.

Dat is puur afhankelijk van hoe de beurzen er op dat moment bijstaan. Zijn de kansen bij andere indextrackers of ETF’s schaars dan is blijven zitten voor het lange termijn rendement zeker een optie.

Maar liggen de kansen op rendement voor het opscheppen dan kan overstappen naar een andere indextracker of ETF zeker lonen.

Het tegenwicht niet verkopen

Stel je hebt een indextracker op de AEX voor de lange termijn en een goudmijn ETF voor de korte termijn. De AEX komt in een forse correctie terecht. De goudprijs vliegt daardoor omhoog.

De goudmijn ETF bereikt meteen het korte termijn doel. Verkopen die goudmijn ETF? Nee, in dit geval niet. Want die goudmijn ETF zorgt ervoor dat de verliezen op de AEX indextracker gecompenseerd worden.

In dit geval is het beter eerst even af te wachten tot welk niveau de AEX daalt en een bodem maakt. Op de bodem kan dan de goudmijn ETF (met enorme winst) verkocht worden.

Nog even wachten kan ook want zolang de AEX niet aan de volgende grote stijging gaat beginnen blijft de goudmijn ETF op een hoge koers staan.

Het nog even aankijken

Stel je hebt een mooie combinatie van lange en korte termijn indextrackers en ETF’s. Je ziet dat ik er een aantal verkoop omdat mijn korte termijn doelen zijn bereikt. Dan hoef je mij zeker niet te volgen door ook te verkopen.

Je kunt met een of meerdere ook gewoon even wachten als je de verwachting hebt dat het nog wel even hoger kan gaan. Daarmee bedoel ik niet dat het meteen een lange termijn belegging van een jaar hoeft te worden.

Maar ik heb wel een lange termijn rendement verwachting afgegeven. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om te verkopen als de helft van het rendement binnen is. Je krijgt dan 3 trappen in de portefeuille. Ongeveer 1 maand, 6 maanden en 1 jaar.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier