iShares MSCI Global Silver Miners ETF

Wereldwijd beleggen in zilvermijnen. Deze ETF van iShares is behoorlijk speculatief. De prijs van zilver beweegt meestal in dezelfde richting als goud. Maar als de prijs van goud daalt dan daalt de zilverprijs altijd harder. Stijgt de prijs van goud dan stijgt de prijs van zilver nog harder.

De aandelen van mijnen volgen uiteraard ook de prijzen van de grondstoffen die ze delven. Maar de aandelen van mijnen stijgen en dalen normaal harder dan de grondstoffen zelf. Komt de zilverprijs onder het break even van een mijn dan gaat deze mijn verlies maken.

Al het zilver dat dan nog in de grond zit is niks meer waard want er moet geld bij om het uit de grond te halen. Maar als de zilverprijs stijgt en een zilvermijn winst gaat maken dan is al dat zilver in de grond ineens wel heel veel waard geworden.

De waarde van de mijn stijgt dan gigantisch en daarmee uiteraard ook de aandelen van die zilvermijn. Het feit dat het hier om mijnen gaat en ook nog om zilvermijnen die al grotere koersbewegingen kennen dan goudmijnen zorgt voor grote koersuitslagen.

Rendementen van 500% in een paar jaar zijn zeker mogelijk. Maar het muntje kan ook de verkeerde kant opvallen en voor enorme verliezen zorgen. Nog geen groot probleem want om de zoveel jaren gaat de zilverprijs toch weer stijgen.

Deze ETF van iShares volgt de MSCI ACWI Select Silver Miners Investable Market Index. In totaal zijn er ongeveer 30 zilvermijnen in opgenomen.

De meeste mijnen zijn te vinden in Canada dat goed is voor 60%. Op de tweede plaats komen mijnen die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk 13%. Mijnen uit de VS hebben een weging van 10%. Over het algemeen dus gewoon degelijke westerse mijnbouwbedrijven.

Voor onze gespecialiseerde zilvermijnenwebsite: klik hier

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 grondstoffen sector ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

iShares MSCI Global Silver Miners ETF info:

 

Uitgever ETF: iShares (BlackRock)

Ticker: SLVP

ISIN: US4642863272

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca