Tracking verschil ETF

Er zijn heel wat redenen waardoor er een tracking verschil kan ontstaan bij een ETF. Helaas pakt een tracking verschil bijna altijd negatief uit voor een belegger.

Voor een belegger is een tracking verschil van een ETF dus een verliespost en dat is de reden dat ik hieronder wat verder in ga op dit verschijnsel.

Wat is een tracking verschil bij een ETF?

Een tracking verschil betekend dat de ETF de onderliggende waarden niet helemaal precies volgt. In de loop der tijd ga je een steeds wat groter verschil zien. Maar blijf gerust meestal valt dit enorm mee en is er zeker mee te leven.

Tracking verschil bij een ETF door dividend

De ex dividend datum en de daadwerkelijke uitbetaling kan een verschil van maanden geven en dit is terug te zien in een tijdelijk tracking verschil. Voor een deel komt dit dus weer goed en is er slechts sprake van een achterstand.

Indien het dividend in veel verschillende landen betaald wordt kan er ook een tracking verschil ontstaan door het inhouden van dividendbelasting. Met veel landen is dit goed geregeld maar er zijn ook landen waar je de ingehouden dividendbelasting als verloren moet zien.

Tracking verschil bij een ETF door beperkte opname onderliggende waarden

Indien er heel veel verschillende aandelen onder een ETF vallen kan men ervoor kiezen slechts de grootste en belangrijkste daadwerkelijk in de ETF op te nemen.

Zo ontstaat er altijd een klein tracking verschil veroorzaakt door die paar kleine aandelen die niet daadwerkelijk zijn opgenomen. Het positieve hiervan is dat dit tracking verschil ook in de plus kan uitpakken.

Tracking verschil bij een ETF door allerlei kosten

Iedere beurs hanteert zijn eigen kosten en regeltjes. Hierdoor kunnen er wat kosten ontstaan voor de uitgever van een ETF en deze zal die kosten ten lasten brengen aan die ETF waardoor er dus een tracking verschil kan ontstaan.

Tracking verschil door onderliggende futures

Sommige synthetische ETFs hebben onderliggend futurecontracten. Je ziet dat vaak bij grondstoffen. Na verloop van tijd moeten die futures doorgerolt gaan worden en hierbij treedt er altijd wat verlies op. Dat is dan terug te zien in een grotere tracking error.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier