Met een ETF in een sector beleggen

Ik krijg nog wel eens de vraag wat nu eigenlijk het grootste voordeel van een ETF is. Er zijn vele voordelen maar dat je met een ETF in een bepaalde sector kunt beleggen zie ik toch als grootste voordeel. Ik leg dat hieronder verder uit.

Maximaal rendement door met een ETF in een sector te beleggen

Ik zie vaak kansen komen voor een specifieke groep van bedrijven. Dit kan te maken hebben met nieuwe technologie, wet en regelgeving, economie enz. Ik kies er dan nooit voor om in 1 bedrijf te beleggen. Want dat individueel risico kan te groot zijn. Ik wil dan gewoon in de gehele sector ineens beleggen.

Met een ETF kan ik in een keer aandelen kopen van al die bedrijven in dezelfde branche. Ook als ze wereldwijd aan verschillende beurzen genoteerd zijn is dat met een ETF geen probleem. Ik geef 2 voorbeelden:

Ik verwacht voor de komende jaren heel veel van alternatieve energie die markt gaat echt booming worden. Omdat we nog aan het begin staan is nog niet precies te zeggen welk bedrijf het meest succesvol gaat worden. Ook is niet te voorspellen welk bedrijf door te fanatiek investeren het net niet gaat redden.

Maakt mij niet uit en daar hoef ik ook niet over na te denken want met een alternatieve energie ETF koop ik alle bedrijven in die branche. Die paar verliezers gaan wegvallen tegen de grote winnaars. 

Hetzelfde geldt voor zonnepanelen die zijn al wat langer populair maar in tegenstelling tot windmolens maakt men hier nog steeds forse stappen in de technologie en de toepassingen.

Geen verbetering bij windmolens en steeds meer weerstand bij de bevolking zal ervoor gaan zorgen dat de betere toepasbaarheid en voortschrijdende techniek van de zonnepanelen het gaat winnen. In winnaars wil ik graag investeren en dus is een ETF voor de zonnepanelen industrie heel interessant.

Met een ETF in een landen of regio sector beleggen

Je ziet vaak de economie van landen teruglopen of juist een enorme groei vertonen. Uiteraard gaan dan de beurzen van dergelijke landen ook hierop reageren. Het voordeel van het kijken naar de economie van een land is dat het vaak wat langzamere processen zijn.

Een soort 7 magere en 7 vette jaren verloop zoals we dat uit de bijbel kennen. Hierop is dus goed in te spelen met een ETF. Ook hier geef ik weer 2 voorbeelden.

Ondanks dat een aantal landen in Azië wel wat erg hard gegroeid zijn verwacht ik daar op langere termijn nog steeds groei. Een groot deel van de groei komt daar door de export en daarvoor heb je een “goedkoop” land nodig.

Een aantal landen zijn al wat duur aan het worden maar er zijn ook wat achterblijvers. Met een ETF in die landen beleggen kan wel eens leuk gaan uitpakken. Ik heb het dan over: Laos, Cambodja, Myanmar en al in iets mindere mate Vietnam.

Een tweede voorbeeld is Afrika. Ondanks dat daar in veel landen nog chaos en oorlog de boventoon voeren zijn er ook al economische wondertjes. Nog steeds is het risicovol investeren in Afrika. Ik zelf zit liever in Azië maar ik moet toegeven dat de mooiste kansen toch misschien wel in een aantal Afrikaanse landen liggen.

In iedere denkbare sector beleggen met een ETF

Er komen steeds meer uitgevers van ETF producten en ook het aantal beleggers in ETFs blijft maar toenemen. Dit zorgt ervoor dat er meer vraag en ook aanbod gaat komen van ETFs die in niche sectoren opereren.

Voordeel is dat als je een niche gevonden hebt waarin je wilt beleggen er meestal ook al wel een ETF voor is. Nadeel is wel dat door al die verschillende ETF uitgevers met steeds meer ETF producten het overzicht inmiddels wel een beetje zoek is.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier