Inverse ETF

Met een inverse ETF speel je in op een daling van de onderliggende waarden. Een inverse ETF en een short ETF zijn in dat opzicht dus gewoon hetzelfde.

Een inverse ETF heeft hogere kosten

Om een inverse ETF te fabriceren kun je niet de onderliggende waarden kopen. Men moet dus aan de slag met short selling of derivaten en dat brengt kosten met zich mee. De kosten structuur van een normale long ETF en een inverse ETF zijn dus nogal verschillend.

Wanneer een inverse ETF gebruiken

Ten eerste uiteraard als je verwacht dat de markt gaat dalen. Maar er zijn een aantal duidelijke redenen waarom je maar beperkt gebruik moet maken van een inverse ETF. In principe kun je een inverse ETF alleen gebruiken bij de verwachting van een forse daling op relatief korte termijn.

Ik heb er geen problemen mee om voor langere tijd een long ETF aan te houden maar met een inverse ETF wil je dat niet. De kosten van een inverse ETF hakken er nogal in en hoe langer je een inverse ETF in bezit hebt hoe nadeliger het is.

Een inverse ETF heeft nog een probleem en dat is een stuk ingewikkelder om uit te leggen. Ik zal het simpel houden: Doordat een inverse ETF meestal gemaakt is met derivaten ontstaat er bij telkens wat stijgen en dalen een soort lekkage.

Een daling zet de ETF hoger maar als daarna weer een kleine stijging volgt kan er een hoger verlies optreden. Blijft de markt op en neer hobbelen dan pakt dat dus niet goed uit. Door hogere kosten en koerslekkage zijn inverse ETFs beperkt inzetbaar.

Er is wel 1 ding wat ten voordelen van een inverse ETF spreekt. Dat is dat als een markt echt gaat dalen het heel hard kan gaan en je dus in korte tijd een mooi rendement kunt halen. Precies op het juiste moment een inverse ETF kopen is de truc.

En wat je zeker niet moet vergeten is ook om snel winst te nemen want als de markt daarna weer gaat stijgen kan dat heel slecht uitpakken.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier