Een short, long of inverse ETF

Net zoals met aandelen kun je met een ETF ook long of short gaan. Long gaan betekent dat je speculeert op een stijging. Door short te gaan met een ETF speculeer je op een daling.

Hieronder heb ik wat links staan naar meer informatie over dit onderwerp. De meeste beleggers weten wel hoe in een stijgende markt geld te verdienen is met een ETF maar vergeten dat ook in een dalende markt er dezelfde kansen liggen.

Het snel kunnen omschakelen tussen long en short gaan is een kunst die je moet leren. In de praktijk is het vaak zo dat bijna alle particulieren beleggers altijd long zitten met een ETF en ook knarsetandend blijven zitten als de markt daalt.

De verliezen lopen dan op, de irritatie stijgt met de dag, men raakt van streek en neemt daardoor dan ook nog eens vaak de verkeerde beslissingen.

Iemand die er geen probleem mee heeft de ene keer long te zitten met een ETF en de andere keer short kan veel beter omgaan met een dalende markt (want dat biedt nieuwe kansen). Men zal een veel evenwichtigere belegger zijn die niet snel in paniek raakt en juist daardoor verkeerde beslissingen kan voorkomen.

Zelf maak ik overigens geen gebruik van het short gaan met een ETF. Ik heb een andere strategie die u hier kunt lezen. 

Short ETF

Ik leg uit hoe ze gemaakt worden. De voordelen van een short ETF t.o.v. putopties en Speeders. Pas op met short ETFs met een hefboom. Hoe de professional en hoe de normale belegger short kan gaan met een ETF. Lees verder...

Long ETF

Waarom een long ETF niets heeft te maken met lange termijn beleggen. Waar je goed op moet letten wanneer je een long ETF koopt. Waarvoor je een long ETF kunt gebruiken. Lees verder...

Inverse ETF

De nadelen van een inverse ETF t.o.v. een long ETF. Waarom u nooit lang in een inverse ETF moet blijven zitten. Hoe je toch een mooi rendement kunt maken op korte termijn. Lees verder...

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier