iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (dist)

De Engelse beurs of misschien beter gezegd de beurs in Londen is uiteraard een van de bekendste beurzen in de wereld. Alvorens een ETF te kiezen heb ik eerst moeten afwegen welke index van de Engelse beurs ik wilde gaan volgen.

Er is namelijk ook een FTSE 250 en zelfs een FTSE 350 en ook nog de FTSE All Shares variant. De FTSE 100 met “slechts” 100 opgenomen bedrijven is echter de bekendste en omdat deze index ongeveer 80% van de totale marktkapitalisatie vertegenwoordigd ook voldoende in staat de markt goed weer te geven.

Met 100 bedrijven is deze index dus een stuk groter op basis van aantal opgenomen bedrijven dan de DAX, CAC of onze AEX. Het voordeel van 100 bedrijven is natuurlijk dat er een veel betere spreiding ontstaat.

In het geval van de FTSE 100 zit de spreiding dan niet alleen over een groot aantal sectoren maar is ook geografisch. Naast heel veel multinationals die wereldwijd actief zijn heeft de FTSE 100 ook redelijk wat bedrijven die meer afhankelijk zijn van de Engelse markt.

Uiteraard bepalen de giganten ook hier deze naar o.a. marktkapitalisatie gewogen index het meest. Natuurlijk veel bekende namen zoals; Shell, HSBC, Unilever, BP en Vodafone. Maar ook opvallend veel bedrijven waar de gemiddelde belegger in Nederland waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord zoals; Mondi, Sage Group, Hikma, Weir Group en GKN.

Bij het kiezen van een geschikte ETF heb ik bewust gekeken naar een ETF in Euro’s en niet in Ponden omdat ik slecht in 2 valuta’s (Dollar en Euro) wil beleggen en niet ook nog een Ponden  portefeuille wil aanhouden.

De iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (dist) heeft gewoon ook een notering in Amsterdam en dus in Euro’s. Het is een fysieke ETF dus alle aandelen zijn daadwerkelijk in bezit. In Amsterdam heeft deze ETF weinig omzet maar de spreads zijn toch laag omdat deze ETF op andere beurzen wel veel verhandeld wordt.

Het “dist” achter de ETF benaming geeft aan dat dividend niet herbelegd maar uitbetaald wordt en wel per kwartaal.

Wilt u weten wanneer ik deze iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (dist) koop en verkoop?

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 indextrackers: Klik hier

Volledige prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (dist) info:

 

Uitgever ETF: iShares (BlackRock)

Ticker: ISFA

ISIN: IE0005042456

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Amsterdam