Hoog dividend ETF

Om maar meteen met de deur in huis te vallen ik heb niet zoveel met dividend. Dividend is geen zekerheid want het moet iedere keer door het bedrijf besloten worden of ze wel of niet dividend uitbetalen en hoeveel.

Vooraf een ETF kopen vanwege hoge dividend betalingen in het verleden geeft dus geen enkele garantie over de hoogte van het dividend in de toekomst. Hieronder ga ik wat verder in op hoge dividend uitbetalingen in combinatie met een ETF.

Hoog dividend zegt niets over de waarde van de ETF

Een hoog dividend krijgen is natuurlijk altijd mooi meegenomen maar dividend is slechts 1 factor. Stel dat een ETF waarin je belegt in een jaar 5% dividend uitkeert maar de waarde van de aandelen in die ETF dat jaar door diverse oorzaken 15% dalen. Dan heb je dus ondanks een hoog dividend toch gewoon verlies in dat jaar.

In hoog dividend gespecialiseerde ETF producten

Er zijn diverse ETFs die zich puur richten op hoog dividend aandelen. Een dergelijke ETF is opgebouwd met uitsluitend aandelen waarvan de verwachting is dat er een hoog dividend uitgekeerd gaat worden.

Voor een lange termijn belegger kan een dergelijke ETF zeker een goede keuze zijn. Maar heb er niet al te hoge verwachtingen van want ook de koers van het ETF zal wat moeten stijgen om een mooi rendement te behalen.

Het gevaar bij een hoog dividend ETF

Hoog dividend aandelen worden vaak gezien als de meest solide belegging maar ik plaats daar wel wat kanttekeningen bij. Er zit namelijk een hele gevaarlijke keerzijde aan hoog dividend betalende bedrijven.

Als het met een dergelijk bedrijf door welke omstandigheden dan ook een keer wat minder gaat zie je meestal eerst de koers wat dalen. De koers daalt omdat de professionele beleggers de bui al zien hangen en uitstappen.

Als dan het bedrijf naar aanleiding van mindere cijfers moet besluiten het dividend te verlagen of helemaal geen dividend meer kan betalen dan zijn de rapen pas echt gaar en stort de koers de diepte in. De gevolgen zie je dan uiteraard ook terug in de koers van het ETF.

Waarom ik niks heb met een hoog dividend ETF

Allereerst ik ben geen lange termijn belegger maar stap in op lage koersen en verkoop op hogere en dit liefst in stappen meerdere keren per jaar. Ik doe dit omdat dan mijn jaarrendement hoger is dan dat van een lange termijn belegger die altijd maar blijft zitten.

Door vaker in en uitstappen kan ik dus veel dividend uitbetalingen van een ETF gewoon mislopen omdat ik op dat moment net geen positie had. Er is nog een reden; dividend is vaak maar een paar procent per jaar en met meer dan 5% op jaarbasis mag je echt al van geluk spreken.

Een ETF daarentegen kan makkelijk 10 tot 20% per jaar stijgen (dalen ook natuurlijk) en door op het juiste tijdstip bij dips te kopen en bij toppen te verkopen kan ik het rendement nog verder verhogen.

Simpel gezegd mijn rendement moet uit de koers van het ETF komen en niet uit die paar procenten dividend.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier