Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles and Parts UCITS ETF

De aandelen van Europese autofabrikanten en toeleveranciers voor de auto industrie zitten in deze ETF. Deze ETF volgt de STOXX Europe 600 Automobiles & Parts (Net Return) index. In totaal zijn er aandelen van 15 verschillende bedrijven opgenomen.

Autofabrikanten zijn uiteraard voor een groot deel afhankelijk van de stand van de economie. Toch speelt de levensduur van auto’s ook een grote rol. Een auto die intensief in gebruik is heeft niet zo’n hele lange levensduur.

Bij een mindere economie gaan klanten langer met hun bestaande auto doorrijden. Of men kiest eerder voor een goedkopere tweedehands auto. De autobranche krijgt dan een paar jaar forse omzetdalingen.

Maar als het dan na een paar jaar weer beter gaat zitten veel auto’s ook ineens aan het einde van hun levensduur. Omzetten van nieuwe auto’s kunnen dan binnen een of twee jaar flink stijgen. Rennen of stilstaan dus en daar moet je als belegger rekening mee houden.

In deze ETF zitten uiteraard alleen Europese fabrikanten. Vroeger was de afzet van deze merken in Europa en vaak zelfs voornamelijk in eigen land. Maar die tijden zijn allang voorbij. Europese merken en dan zeker de Duitse merken zijn enorm afhankelijk geworden van de export naar buiten Europa.

Deze export zorgt voor gigantische omzetten maar daardoor is men wel erg afhankelijk geworden van o.a. valutaschommelingen, importheffingen en economieën zoals die in China.

Het grootste bedrijf in deze ETF is Daimler met meer dan 30%. Op de tweede plaats komen BMW en Volkswagen met 11% ieder. Bandenfabrikanten zoals Continental en Michelin hebben ook een behoorlijk aandeel in deze ETF.

Het zal geen verbazing zijn dat Duitsland bij de landen de eerste plaats inneemt met bijna 70%. Het tweede land is Frankrijk met 20%. De nummer drie is Italië met 7%.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 17 Europese sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Lyxor STOXX Europe 600 Automobiles and Parts UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Lyxor (Societe Generale)

Ticker: AUT

ISIN: FR0010344630

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Parijs