Think AEX UCITS ETF

Think is een Nederlandse aanbieder van ETFs en heeft ook deze indextracker op de AEX in het programma. De AEX is de Nederlandse index van 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie die op de Amsterdamse Euronext effectenbeurs zijn genoteerd.

De AEX is een gewogen index en dat betekent dat niet alle aandelen even zwaar meetellen. Hoe groter de marktkapitalisatie des te zwaarder een aandeel meetelt in de AEX. Shell en Unilever nemen ieder al ongeveer 15% voor hun rekening.

ING is goed voor ongeveer 10%. Philips en ASML maken de top 5 vol met ieder ongeveer 7%. Deze 5 bedrijven bepalen dus al meer dan 50% van de totale AEX. De andere 20 tellen dus wel mee maar bepalen slechts voor minder dan 50% de AEX.

Een flinke stijging of daling bij een van de top 5 bedrijven heeft er al vaak voor gezorgd dat de AEX een wat afwijkend koersverloop heeft dan andere beurzen op dezelfde dag. Aan de andere kant is het ook een geruststellende gedachte dat de AEX grotendeels gedragen wordt door 5 prachtbedrijven.

Er zijn meerdere aanbieders van indextrackers op de AEX maar ik heb voor die van de kleine aanbieder Think gekozen. De reden is dat ik altijd zoveel mogelijk spreiding in ETF aanbieders wil. En Think volledig Nederlands is en dus alle ingehouden dividendbelasting is terug te vragen.

De Think AEX is een fysieke ETF wat betekend dat men alle AEX aandelen ook daadwerkelijk koopt. 

Wilt u weten wanneer ik deze Think AEX ETF koop en verkoop?

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 indextrackers: Klik hier

Volledige prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Think AEX UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Think

Ticker: TDT

ISIN: NL0009272749

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Amsterdam