Indextrackers kopen

Een indextracker is feitelijk een simpel beleggingsproduct waar je in tegenstelling tot bijvoorbeeld met opties of derivaten je geen grote buil aan kunt vallen.

Het kopen en verkopen gaat eenvoudig maar er zijn wel een aantal specifieke zaken waar je goed op moet letten. Ik zoek altijd heel goed uit welke indextracker ik koop. Ik ga dan uit van onderstaande criteria.

Van welke index een indextracker kopen

Dat is natuurlijk waar het allemaal mee begint. Ik bepaal eerst met welke index er kansen op stijging zijn. Dat is een proces op zich door het bestuderen van economische cijfers, grafieken enz.

Waar indextrackers kopen

Indextrackers van de verschillende aanbieders zijn gewoon beursgenoteerd maar rechtstreeks van de beurs kun je als particulier uiteraard niet kopen dus heb je een broker nodig. Nu zijn er nog steeds veel particulieren die via hun eigen bank op de beurs handelen maar dit is meestal een erg dure oplossing.

Goedkoper is het met gespecialiseerde brokers te werken zoals in Nederland Binckbank en Degiro. Er zijn overigens ook een aantal hele goede buitenlandse brokers actief in Nederland. Ik werk zelf altijd met minstens 2 brokers vanwege aanbod, kosten en spreiding.

De juiste indextracker zoeken

Er zijn inmiddels heel wat uitgevers van indextrackers en het is een hele klus om te bepalen welke uiteindelijk te kiezen. Ik kijk hiervoor bij minstens 2 brokers om te zien waaruit ik allemaal kan kiezen. Ik maak nu een eerste selectie van meestal 2 of 3.

Ik heb een duidelijke voorkeur voor de bekende grote uitgevers van indextrackers en zal niet snel een buitenbeentje kiezen. Helaas geven de meeste brokers slechts hele karige info over indextrackers, in ieder geval niet genoeg voor mij.

Alvorens ik een indextracker koop op de site van de uitgever kijken

Op de site van de uitgever van indextrackers kun je wel alle info vinden. Ik let dan op de volgende zaken:

De valuta. Het liefst heb ik een indextracker in Euro’s want anders loop je ook nog een valuta risico. De wisselkosten krijg je in ieder geval voor jouw rekening.

Land van vestiging. Dit is in verband met het dividend en de te betalen en terug te vorderen belasting hierop. Een Nederlandse vestiging heeft mijn voorkeur maar is helaas niet vaak mogelijk.

De kosten. Heel belangrijk want te hogen kosten kunnen een grote hap uit het rendement halen. Overigens hanteren de meeste uitgevers van indextrackers wel ongeveer dezelfde kosten voor veel voorkomende indextrackers.

De omzet. Indextrackers met een lage omzet hebben een hoge spread. Door een hoge spread kan een stukje rendement verloren gaan.

Het kopen van indextrackers in stappen

Ik stap nooit vol in maar verdeel mijn aankopen over een periode. Ineens alles op het laagste punt kopen lukt niemand en dus ook mij niet. Bij dalen koop ik weer een partje bij en na een stijging wacht ik weer even af.

Zolang ik een verdere stijging voorzie koop ik tot maxiamaal 4 keer bij. Verkopen doe ik afhankelijk van de situatie ook in partjes of alles ineens.

Tijdstippen waarop je een indextracker kunt kopen

Dat is afhankelijk van op welke beurs de indextracker is genoteerd. Zolang de beurs open is kun je een indextracker kopen en verkopen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier