Tips om met de korte termijn strategie het rendement te halen

We krijgen wel eens e-mails van klanten die aangeven dat men met de korte termijn strategie minder rendement dan verwacht heeft behaald. Men ziet dan op de website de verkooptransactie met het behaalde rendement en men zit daar dan zelf ongeveer 1% onder. Wat gaat hier fout?

Wel het zit meestal voor een klein deel in de aankoop en voor een groter deel in de verkoop. Reden om nog eens precies uit te leggen hoe men het rendement wel kan behalen.

Allereerst wil ik benadrukken dat de korte termijn strategie gebruik maakt van relatief kleine golfbewegingen. Zowel de bodemkoers als de topkoers kunnen er maar kortstondig zijn. Op het goede moment toeslaan is dus belangrijk. We beginnen met de aankoop.

Hoe voor de korte termijn strategie een ETF kopen

Ik heb het vermoeden dat een aantal klanten nadat men de koop transactie e-mail heeft ontvangen meteen zo snel mogelijk met een bestens order ook tot aankoop overgaat. Dat is niet de goede manier. De prijs kan op dat moment net wat zijn opgelopen.

Tevens koopt men met een bestens order op de laatkoers en dat kan zeker bij ETFs met wat minder handel door een hoge spread ongunstig uitpakken. Hoe moet het dan wel?

Om te beginnen is de beslissing om die bepaalde ETF te kopen geldig voor die gehele dag. Overhaast handelen is dus niet nodig. Allereerst moet u natuurlijk voor uzelf de beslissing nemen of u ook tot aankoop wilt overgaan.

Besluit u ook te kopen kijk dan eerst in de dag grafiek bij uw broker. U ziet dan wat voor die dag een goede en mindere prijs voor die ETF is. Bedenk wel dat niet iedere broker met hetzelfde platform werkt en dat tot stand gekomen koersen per platform wat kunnen verschillen.

Kijk dan naar de bied en laatkoersen van dat moment (die zijn per broker normaal wel redelijk hetzelfde). Bepaal nu zelf een goede aankoopprijs. Ga daarbij hoogstens tussen de bied en laatkoers inzitten. Ga eventueel op de biedkoers zitten maar bij voorkeur iets eronder.

De juiste lage aankoopprijs inschatten is een kunstje wat je moet leren. Maar na wat ervaring gaat het vanzelf en is het een leuk spelletje waarmee je geld kunt verdienen. Geef voor de gekozen aankoopprijs een limietorder op met looptijd van 1 dag.

Wil het op de gekozen aankoopprijs niet lukken verhoog die dan een beetje. Heb wel wat geduld soms kost het even wat tijd voordat de aankoop lukt.

Hoe voor de korte termijn strategie een ETF verkopen

Ik heb hier het vermoeden dat klanten de verkoop transactie e-mail afwachten en dan pas zelf verkopen. Dat kan slecht uitpakken. Verkopen voor de korte termijn strategie gaan automatisch met een limiet order.

Die verkoop e-mails komen pas veel later dan dat de verkoop tot stand is gekomen. Een beoogde verkoopkoers kan er maar heel even zijn geweest. Maar het is wel de bedoeling ook al is die koers er maar enkele seconden om dan met het verwachte rendement de verkoop te doen.

In de praktijk werkt dit als volgt. Nadat u een ETF heeft gekocht gaat u de verkoopprijs bepalen. Bij iedere kooptransactie staat het te verwachten rendement. Dit percentage telt u op bij uw aankoopkoers.

Stel u heeft voor 100 gekocht. Verwacht rendement 5% en daardoor een verkoopprijs van 105. Voor die koers van 105 geeft u meteen een doorlopende limiet verkooporder op. Komt een biedkoers dan een keer op dat bedrag dan volgt automatisch een verkoop.

Ik moet er wel bij vermelden dat niet bij alle brokers, met ieder brokercontract en op alle beurzen doorlopende verkooporders opgegeven kunnen worden. Het kan nodig zijn dat als u ziet dat de beoogde koers er aan zit te komen u een dag limiet order moet opgeven. 

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier