CAC 40 index tracker

Een index tracker op de CAC 40 is in Nederland wat minder populair maar dat is naar mijn mening echt ten onrechte. Wij houden nu eenmaal meer van de Amerikaanse en Duitse manier van zaken doen.

Ook denken we bij Frankrijk meteen aan socialisme, stakingen en allerlei ander links gedachtegoed. We vergeten daarbij dat Frankrijk heel wat prachtige toonaangevende bedrijven kent die op hun vakgebied zelfs de Duitse concurrentie aan kunnen of zelfs overtroeven.

In de CAC 40 index zijn de 40 toonaangevende bedrijven van Frankrijk opgenomen en veel van die bedrijven horen tot de top in de wereld. De CAC 40 doet echt niet veel onder voor de Duitse DAX als je puur naar de bedrijven kijkt die in de index zijn opgenomen. Het is meer het imago probleem van Frankrijk dat de CAC 40 wat parten speelt.

Waarom ik graag met een index tracker op de CAC 40 beleg

Zoals ik hierboven al aangeef zitten er in die CAC 40 gewoon heel veel prachtige topbedrijven en daar in beleggen via een index tracker is op zich natuurlijk al een goed idee. In de CAC zijn 40 bedrijven opgenomen en daardoor is de spreiding beter dan bij de DAX en Dow Jones waarin slechts 30 bedrijven zijn opgenomen.

Maar waar het mij uiteraard het meest om gaat is kan ik er wat mee verdienen? Juist hierin blinkt de CAC 40 uit, veel fijner dan de AEX en vaak zelfs nog net wat beter dan de DAX. Waarom is dat? Wel allereerst moet een index de juiste reacties geven op berichten en de markt.

Heel leuk hoor dat de AEX ook op slecht nieuws nog wel eens wil stijgen maar de CAC 40 en overigens ook de DAX kennen dit gedrag gelukkig veel minder. Vergelijk maar eens de dagelijkse bewegingen tussen de diverse beurzen. Dan blijken de CAC 40 en DAX vaak toch hetzelfde patroon te hebben maar de AEX wijkt hiervan af.

Ik beleg het liefste op een beurs die reageert zoals je mag verwachten. Met andere woorden, berichtgevingen en allerlei onverwachte gebeurtenissen mogen mij verrassen maar de daarop volgende koersbeweging van een index niet die moet in lijn liggen met het nieuws goed of slecht. De CAC 40 voldoet goed aan deze eis.

Veel turbulentie met een index tracker op de CAC 40

De CAC 40 kan nogal eens wat overdrijven in de koersbewegingen. De koers uitslagen van de CAC 40 zijn dan ook vaak net wat groter dan bij Duitse broer DAX. Nu houden veel beleggers niet zo van al die wilde bewegingen maar ik wel.

Als je met index trackers gaat beleggen moet je vooraf goed weten wat de karakter eigenschappen van een index zijn. Want alleen dan kun je mooie rendementen behalen zonder wakker te liggen of nog erger in paniek iets doms doen.

Bij dalingen wil de CAC 40 nogal eens wat overdrijven heb je dan een long positie gewoon rustig blijven. Als er na een tijdje een stijging komt zal ook die weer wat overdrijven zodat het snel goed kan komen.

Voor de actieve belegger zijn die vaak wat scherpe dalingen natuurlijk prachtkansen om met korting nog eens wat index trackers bij te kopen. Na herstel van de markt kun je dan al snel wat rendement maken. Maar als de markt goed blijft kun je ook nog even wachten want ook dan kan de CAC 40 even wat verder naar boven doorschieten.

Rustig blijven en op tijd kansen zien en benutten is de manier om met een index tracker de CAC 40 te bespelen. In Europa hoort de CAC 40 index zeker tot een van mijn favorieten.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier