Benodigd budget

Hoeveel budget er nodig is om te beleggen in indextrackers en ETF’s? Beleggen in indextrackers en ETF’s kan met ieder budget. Maar om goed te kunnen spreiden is een hoger budget wel beter.

Zonder goede spreiding vertonen de resultaten grotere schommelingen op jaarbasis. Om een idee te krijgen hoe er met ieder budget te beleggen is in indextrackers en ETF’s heb ik hieronder wat voorbeelden gezet.

Dit mag niet gezien worden als persoonlijk advies want het hangt van meerdere factoren af.

Budget lager dan € 5.000

Het budget kan in partjes van € 500 maar beter van minimaal € 1.000 verdeeld worden. Omdat er maar een paar posities ingenomen kunnen worden is het heel belangrijk er goed op te letten dat deze niet teveel hetzelfde zijn.

Dus niet zowel in een indextracker op de AEX en de DAX beleggen want die bewegen ongeveer gelijk. Een indextracker op de AEX in combinatie met een grondstoffen ETF is een betere spreiding.

De korte termijn strategie kan gebruikt worden maar door de relatief lage rendementen is het rendement in absoluut bedrag dan heel laag. Het heeft de voorkeur voornamelijk gebruik te maken van de lange termijn strategie.

Het is dan natuurlijk niet nodig te blijven wachten tot het maximale rendement is behaald. Wat eerder verkopen als het rendement 10% of meer is kan een goed alternatief zijn. Om kosten te beperken is het verstandig alleen in indextrackers en ETF’s met een notering in Euro’s te beleggen.

Ook de beurs waar de indextracker of ETF een notering heeft is belangrijk. De meeste beurzen hebben hogere kosten dan Euronext (Amsterdam, Brussel en Parijs).

Er kan volstaan worden met het volgen van 2 groepen. Bijvoorbeeld groep A in combinatie met groep J of K. Of groep F in combinatie met J of K.

Budget € 5.000 tot € 20.000

Het budget kan in partjes van € 1.000 tot € 2.000 verdeeld worden. Het beste is minimaal 10 partjes te hebben zodat er gespreid kan worden over minstens 10 verschillende ETF’s en indextrackers.

Nog steeds heeft de lange termijn strategie de voorkeur maar een combinatie met enkele posities volgens de korte termijn strategie zijn wel mogelijk.

Bij de korte termijn strategie zijn o.a. grondstoffen en de grondstoffen sector heel geschikt vanwege de kans op een relatief hoog rendement in korte tijd.

Een zo goed mogelijke spreiding over van elkaar verschillende indextrackers en ETF’s blijft noodzakelijk. 

Het volgen van 3 tot 5 groepen is voldoende. In de prijslijst ziet u onder iedere groep geschikte combinaties met korting.

Budget € 20.000 tot € 50.000

Het budget kan in partjes van € 2.000 tot € 2.500 verdeeld worden. Het is nodig het budget te verdelen over 10 tot 20 partjes om een zo goed mogelijke spreiding te krijgen.

Zowel beleggen via de korte termijn strategie als de lange termijn strategie is mogelijk en uiteraard ook een combinatie van beiden. 

Het volgen van 5 groepen is voldoende. In de prijslijst ziet u onderaan bij iedere groep combinaties met korting.

Budget hoger dan € 50.000

Het budget kan het beste verdeeld worden over meer dan 20 partjes. Schrik er niet voor terug om dit over meer dan 50 partjes te verdelen als het budget groot genoeg is. Zowel de korte als lange termijn strategie zijn geschikt alsmede een combinatie van beiden uiteraard.

Om na een dip een indextracker of ETF bij te kopen waarin u al een positie heeft kan heel goed werken.

Het volgen van minimaal 5 groepen is nodig maar alle 12 is uiteraard beter. In de prijslijst ziet u onderaan de pagina een aanbieding met hoge korting om alle 12 groepen te volgen.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier