Beursnieuws

Laatste update: 16-04-2024 19:26

Stijgende yields hebben de hoofdrol. Je leest vandaag vaak dat de spanningen in het Midden Oosten de beurzen lager zetten. Daar geloof ik niks van. Het had wel gekund en eigenlijk ook gemoeten.

Maar dat klopt om 3 redenen niet. Ten eerste waren beurzen dan maandag fors lager geopend. Dat deden ze niet en Amerikaanse beurzen begonnen gisteravond pas flink te dalen toen de yields opliepen.

Ten tweede had de olieprijs hard moeten stijgen. Die olieprijs komt echter nauwelijks van zijn plek en daalt zelfs een beetje. Ten derde, men vlucht niet in staatsobligaties want die yields stijgen.

Nee, ik zie niet dat beleggers zich al zorgen over het Midden Oosten maken. Het zijn de yields en met name die op de 10 jaars Amerikaanse staatsobligatie die de markt dirigeren.

De leenbehoefte van de Amerikaanse overheid is gewoon groter dan wat de markt aankan. Stijgt die yield verder richting de 5% dan kunnen er weer banken in de problemen komen.

De Fed heeft overigens een loket waar banken in de problemen kunnen aankloppen. Dus dat risico is deels onder controle.

In de VS zijn veel leningen waaronder hypotheken gekoppeld aan de yield van de 10 jaars. De Amerikaanse economie gaat dus wel een tik krijgen als yields verder oplopen. Het is de vraag tot welk niveau de yield kan/mag stijgen alvorens de Fed ingrijpt.

Oktober vorig jaar gebeurde dat bij 5%. Vandaag steeg die yield al even tot 4,69% (nog open). Met later dit jaar de presidentsverkiezing speelt dit ook een rol.

Stijgt de yield tot boven de 5% dan zal de Amerikaanse economie van de zomer gaan afkoelen en dat is niet goed voor Biden. De kans is dus groot dat men die yield weer gaat drukken. Dat zal dan op 2 manieren moeten gebeuren.

Renteverlagingen maar ook de geldpers weer aan. Want ik denk niet dat er voldoende geld in de markt zit om door obligatie aankopen van beleggers die yield voldoende te drukken. Wat centjes van de Fed zullen nodig zijn.  

De goud- en zilverprijs

De volatiliteit blijft hoog. Op het moment van schrijven staat goud na een stijging rond de 2400 dollar. Zilver staat nog in het rood maar is aan het herstellen.

De aandelen van goud/zilvermijnen en zoekers op enkele uitzonderingen na flink in het rood. Op dagen als vandaag is het belangrijk om het grotere plaatje in de gaten te houden.

Dit is pas het begin van een bullmarkt die 1 tot 2 jaar gaat duren. Het heeft dan geen zin om je door de waan van de dag gek te laten maken. Buy and hold met het oog op de horizon die 1 tot 2 jaar verder ligt is dan de strategie.

Daarnaast buy the dips. Er zijn ook vandaag weer prachtige koopjes te vinden. Want al die aandelen van mijnen en zoekers zijn nog ver achtergebleven bij de recente stijgingen van goud en zilver.

De AEX

De top staat. Maar er is een verdere daling nodig voor definitieve bevestiging van die top.

 

 

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier

Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.