Beursnieuws

Laatste update: 23-07-2019 19:26

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Van twee walletjes eten. Europese beurzen hadden vandaag een uitstekende dag. Bedrijfscijfers vallen erg mee en het consumentenvertrouwen in de eurozone is in juli licht gestegen.

Het IMF verlaagde vandaag de groei van de wereldeconomie met 0,1%. Het IMF verwacht nu voor dit jaar een groei van 3,2% en voor volgend jaar 3,5%.

Meevallende bedrijfscijfers, stijgend consumentenvertrouwen, groeiende wereldeconomie en een werkloosheid in de VS die nog nooit zo laag was. Dan gaat het goed genoeg om in aandelen te beleggen.

Beurzen staan echter op all time highs of hebben zojuist oude toppen doorbroken omdat beleggers de verwachting hebben dat centrale banken vanaf nu fors gaan stimuleren. Dan klopt er iets niet.

Economische cijfers geven aan dat er nog lang geen recessie op komst is. Beleggers verwachten echter dat centrale banken gaan stimuleren alsof we al tot over onze oren in een recessie zitten. Ben dan ook heel benieuwd hoe centrale banken hiermee omgaan.

De ECB komt donderdag bij elkaar. De ECB heeft weinig verwachting gewekt dus die kan het zich veroorloven om met niks te komen. Het gaat wel interessant worden hoe de ECB de huidige situatie ziet. Slechter, beter of gelijkblijvend.

De FED heeft wel de verwachting gewekt dat men met een renteverlaging gaat komen. De FED zit klem en zal moeten leveren. Maar wat voor verhaal gaat men daarbij afsteken? Een kommer en kwel verhaal past niet bij de huidige economische cijfers.

Voor beleggers blijft het deze en komende week oppassen. Er zit veel meer stimulatieverwachting in de koers dan centrale banken op basis van huidige economische cijfers kunnen bevestigen of waarmaken.

Boris Johnson is de nieuwe Britse premier. Het is de man die de Britten met fantastische beloftes voor een brexit liet kiezen. Hij zal ook de komende tijd veel brexit kabaal gaan maken. Daar kunnen beurzen gevoelig voor blijken.

De goud- en zilverprijs

De goudprijs staat wat onder druk. De zilverprijs doet het een stuk beter. Die lagere goudprijs heeft te maken met een sterkere dollar. Die dollar is gestegen omdat het Amerikaanse schuldenplafond voor de komende 2 jaar hoger is gezet.

Een sluiting van de Amerikaanse overheid is zo voorkomen. Normaal zou je denken dat als de al zo hoge Amerikaanse staatsschuld nog verder oploopt de dollar gaat dalen. Op lange termijn is dat ook zo.

Valutaspeculanten zien dat echter op korte termijn anders. Men gaat meer Amerikaanse staatsobligaties uitgeven. Als buitenlandse partijen die kopen moet men eerst naar dollars wisselen is de gedachte. Daardoor denkt men dat de vraag naar dollars zal stijgen.

Dat is het verhaal achter de stijgende dollar van vandaag. Morgen zal dit effect grotendeels alweer voorbij zijn. De goudmijn- en zilvermijnaandelen waar ik in beleg hebben vandaag last van winstnemingen. Het is nu wachten op de centrale banken.

De AEX

Het is de AEX gelukt. De oude top bij 577 is doorbroken. Toch blijf ik voorzichtig. Eerst maar eens kijken of de ECB en de FED de hoge verwachtingen gaan waarmaken. Gaan die inderdaad zo fors stimuleren als verwacht dan staat de AEX heel binnenkort op 600.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier