Beursnieuws

Laatste update: 27-01-2021 23:14

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Nog lang geen renteverhoging of afbouw van stimulering. De FED gaf vandaag aan dat ze nog steeds zorgen hebben over de economie en dat stimulering nog steeds hard nodig is.

Jerome Powell wilde nog niet praten over een renteverhoging of afbouw van stimulatie. Veel te vroeg en niet aan de orde gaf hij aan. Hij gaf tevens aan dat de FED zeer vroegtijdig een waarschuwing zou afgeven mocht men een afbouw van stimulering overwegen.

Gaat dus nog een hele lange tijd duren alvorens die stimulering afgebouwd gaat worden. Analisten die de verwachting hadden dat er op afzienbare termijn een renteverhoging aan zit te komen kregen ongelijk.

Terwijl Powell niet zo lang geleden nog aangaf dat de FED genoeg instrumenten had om een hogere inflatie tegen te gaan mocht die er komen schoot hij nu door naar de andere kant.

Hij gaf aan een hogere inflatie als zeer wenselijk te zien ook als die een tijdje boven de 2% zou uitkomen. Om er helaas (voor goud en zilver) aan toe te voegen dat hij nog geen hogere inflatie verwacht. Hij gaf zelfs aan dat de inflatie misschien wel zou dalen.

Ik verwacht dat Powell met deze uitspraak nog geen rekening heeft gehouden met het aanstaande steunplan van de Amerikaanse overheid. Voor dit steunplan is nog geen goedkeuring en ook de hoogte van het bedrag is nog niet overeengekomen.

Het is voor de FED gebruikelijk om af te gaan op feiten en niet op wat de politiek nog moet goedkeuren. Komt dat grote Amerikaanse steunplan er dan zal de Amerikaanse inflatie sterk gaan toenemen.

Beurzen hadden vandaag een hele slechte dag. Lockdowns en grote vertragingen bij het vaccineren beginnen hun tol te eisen. In de VS maakt men zich daarnaast zorgen over bubbel signalen.

Kleine beleggers die via online chatrooms elkaar gek maken en bepaalde aandelen gigantisch laten stijgen. Waardoor hedgefunds die vaak short zitten in dezelfde aandelen in de problemen komen.

De bewegingen in die aandelen zoals GameStop en AMC hebben niets meer met de waarderingen van die bedrijven te maken. Het is een soort zeer speculatief aandelengokspelletje geworden. Volgens oude rotten een teken dat we te maken hebben met een bubbel die op barsten staat.

De goud- en zilverprijs

De FED opmerking dat de inflatie nog een tijdlang laag zal blijven deden goud en zilver geen goed. Het is nu wachten op inflatiecijfers en het rondkomen van het steunpakket van de Amerikaanse overheid.

Lichtpuntje is wel dat de yield op de Amerikaanse tienjaars staatsobligatie weer richting de 1% gaat. Eronder en dat zal goed nieuws voor goud en zilver zijn.

De mijnaandelen vandaag behoorlijk omlaag. Uiteraard door de iets lagere goud- en zilverprijs. Het grootste effect was echter dat deze aandelen ook in de algemene beursindex zitten. De index omlaag en daarom gingen de mijnaandelen ook mee omlaag.

Voor de mijnaandelen geeft dit altijd maar een tijdelijk effect. Stijgen goud en zilver dan gaan die mijnaandelen vanzelf weer omhoog.

Bij een goudzoeker die in de groepen A, B en C zit heb ik een update geplaatst. Ik leg uit waarom er een kans op een overname door de buurman is.

De AEX

Een behoorlijke daling. Kijk ik naar de Amerikaanse beurzen dan is de kans groot dat die daling gaat doorzetten. Voor de AEX is de steun bij 630 nu belangrijk geworden. Daaronder zal de daling versnellen.

We gaan binnenkort met een instinker te maken krijgen. Na een daling zal er al snel een moment komen dat met name nieuwe beleggers koopkansen zien. Ze zullen te vroeg weer in de markt stappen.

Hierdoor zal de eerste daling opgevangen worden en er een kleine stijging volgen. Pas daarna zal de tweede en forsere daling komen. Met de ETF website blijf ik de koopkansen geduldig afwachten. Ik kocht vandaag wel 1 ETF in de groep J.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier