Beursnieuws

Laatste update: 24-01-2020 19:30

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Zag ik het helemaal verkeerd? Gezien alles wat er boven de markt hangt was mijn verwachting van de afgelopen dagen dat beurzen gingen dalen. Toen ik vanochtend de krachtige stijgingen van de Europese beurzen zag kon ik het bijna niet geloven.

Zat ik er echt zover naast? Uiteraard komen niet altijd al mijn verwachtingen uit. Maar een correctie verwachten en Europese beurzen die met 1,5% omhoog vliegen zijn wel pijnlijke uitersten.

Dus maar eens goed analyseren want hier aan de hand is. De beurs in Shanghai dook vanochtend 2,75% in het rood. Dat viel binnen mijn verwachting. Maar waarom stegen Europese beurzen zo hard?

Gisteravond gaf de WHO aan dat het coronavirus nog geen internationale ramp is. Ik denk dat beleggers daaruit te snel de conclusie trokken dat het met een sisser gaat aflopen. Kijk ik naar de situatie in China dan is die ernstig te noemen.

Inmiddels 10 steden (33 miljoen mensen) van de buitenwereld afgesloten. De Chinezen bouwen een groot noodhospitaal en nemen allerlei andere ingrijpende maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Met name Chinese groepsreizen heeft men verboden. Hiervan zal de wereldwijde toeristenindustrie behoorlijk last krijgen. Als ik zie wat voor grote maatregelen de Chinezen nemen mag ik aannemen dat het ergste nog moet komen. Hoe het met het corona virus verder gaat verlopen is nog niet in te schatten.

Maar dat er een behoorlijke economische schade zal zijn is al wel duidelijk. Op basis van het corona virus denk ik dat Europese beleggers vandaag veel te voorbarig hebben gekocht.

Er was nog een reden waarom Europese beleggers vandaag zo positief waren. De Duitse inkoopmanagersindex kwam deze maand uit op 45,2 tegen 43,7 in december. Onder de 50 is krimp. Dus nog steeds een forse krimp maar wel iets minder.

Ook de Duitse dienstensector deed het deze maand een stuk beter. Europese beleggers trokken daaruit de conclusie dat de Duitse economie nu uit het dal komt. Erg voorbarig.

Ten eerste kun je dit nooit op basis van slechts een maand al concluderen. Ten tweede hebben de Chinezen zojuist een overeenkomst met de VS gemaakt waarin staat dat ze meer in de VS gaan bestellen. Dan gaan ze wat minder in Duitsland bestellen.

Ten derde komt er of een handelsdeal tussen de EU en de VS of er komen importtarieven waardoor de Duitse auto industrie hard getroffen gaat worden. Met handelsdeal gaan de Amerikanen een groter deel van de taart opeisen en dat gaat ook ten kosten van Duitsland.

Ik snap dus helemaal niks van die juichstemming vanwege een iets betere Duitse inkoopmanagersindex. Europese beleggers trokken vandaag voorbarige conclusies en keken volledig weg bij alle grote risico’s (corona virus en handelsoorlog EU/VS) die boven de markt hangen.

Amerikaanse beurzen doken vanavond ineens wel behoorlijk in het rood. Dat kwam na de mededeling dat er in de VS inmiddels een tweede patiënt het corona virus heeft. Neemt het aantal patiënten in landen buiten China toe dan gaan beurzen daar steeds heftiger op reageren. Zeker als ook het dodental gaat stijgen.

De goud- en zilverprijs

Na bekendmaking van de tweede corona zieke in de VS vlogen de goud- en zilverprijs omhoog. Uit de ingrijpende maatregelen die de Chinese overheid neemt mag ik concluderen dat men de situatie als zeer ernstig ziet.

We weten van de afgelopen dagen dat beleggers bij verdere escalatie in goud en zilver vluchten. De goudmijn- en zilvermijnaandelen waar ik in beleg vandaag gemiddeld met de beurzen nog open dik in de plus.

De AEX

Een forse stijging waardoor de weerstand bij 617 weer in zicht is gekomen. In mijn ogen hebben Europese beleggers vandaag een enorme inschattingsfout gemaakt. Als ik met de beurzen nog open kijk naar de standen van de Amerikaanse beurzen dan lijkt dat ook te kloppen.

Als ik kijk hoe snel het nu per dag met het coronavirus gaat dan kan er dit weekend weer heel wat gaan gebeuren. Ik zal dat nieuws goed blijven volgen en pas zondagavond de weekverwachting schrijven.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier