Beursnieuws

Laatste update: 18-09-2019 22:30

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

De FED loopt achter de feiten aan. Vandaag heeft de FED zoals verwacht de rente met 0,25% lager gezet. Volgens de FED lopen de export en de bedrijfsinvesteringen wat terug. De consumentenuitgaven blijven echter toenemen.

Wat zorgen bij bedrijven en consumenten die de economie op gang houden. Dat is het economische plaatje. Er lijkt weinig aan de hand. Eind vorige week gaf ik in een update al aan dat ik vreemde dingen in de markt zag. Ik kwam zelfs met de waarschuwing oppassen.

Ook in mijn weekverwachting had ik het over tegenstrijdigheden in de markt. Ik zag vreemde dingen maar kon het niet plaatsen. Inmiddels weet ik wat er aan de hand is. Er zijn grote problemen bij de Amerikaanse repo markt.

Om het simpel uit te leggen werkt die markt als volgt. Een bank die (meestal voor 1 dag/nacht) wat extra cash nodig heeft verkoopt wat van zijn staatsobligaties met de verplichting die (de dag erop) inclusief vergoeding terug te kopen. Die vergoeding verviervoudigde deze week.

Een teken dat er te weinig cash voorhanden was. Dat eventjes de staatsobligaties inruilen voor cash is voor banken de manier om de boel draaiende te houden. Werkt dat systeem niet goed dan kunnen banken niet meer functioneren.

De afgelopen dagen liep dat systeem echter bijna vast. Om het simpel te zeggen het geld was op. Dat is natuurlijk een zeer ernstige zaak. Waarom was het geld op? Het had met verschillende zaken te maken.

Bedrijven die begin deze week hun belasting moesten betalen waardoor hun bankrekening ging dalen. Maar het belangrijkste was de Amerikaanse staat die vorige week voor 78 miljard aan nieuwe staatsobligaties heeft uitgegeven. De Amerikaanse banken die ze kochten moesten ze uiteraard ook betalen.

Banken waren daar vorige week al geld voor aan het bij elkaar schrapen. Daarvoor moest men hier en daar wat beleggingen verkopen. Dat waren de vreemde zaken die ik vorige week zag.

Begin deze week probeerden de banken via repo aan de rest van het geld te komen. Dat liep vast. De FED moest snel met noodoplossingen komen. Gisteren en vandaag heeft de FED 125 miljard dollar in die repo markt gepompt. Een soort QE 2.0.

Hiermee heeft de FED een Amerikaanse cash crash voorkomen. We hoeven overigens geen angst te hebben voor een cash crash. Die zal er nooit komen want de FED zal net als deze week meteen ingrijpen. Maar het repo probleem maakt wel een ding duidelijk.

Amerikaanse banken hebben moeite om alle nieuw uitgegeven Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Niet zo vreemd want die staatsschuld neemt hard toe en grote kopers als Rusland en de China doen niet meer mee.

Deze week heeft de FED er nog voor gekozen om via de repo markt geld te verstrekken om de staatschuld op te kopen. Maar nu bij Amerikaanse banken de rek eruit lijkt is een nieuwe QE de volgende stap.

Powell gaf overigens tijdens de persconferentie aan dat een nieuwe QE een mogelijkheid is. Op 30 oktober komt de FED wederom bij elkaar. De kans is groot dat een nieuwe QE dan noodzakelijk is geworden.

Echter gezien de problemen op de repo markt had men nu al met een QE moeten komen. Nog meer repo noodgrepen kunnen we niet gebruiken.

De goud- en zilverprijs

De goud- en zilverprijs zijn na het FED besluit wat gaan dalen. Beleggers en speculanten hebben de focus teveel op die renteverlaging van slechts 0,25%. Men had liever 0,5% gezien.

Ik zie vandaag echter de bevestiging dat de goud- en zilverprijs de komende maanden/jaren keihard gaan stijgen. Ik heb daar meerdere redenen voor.

De FED heeft in korte tijd de rente 2 maal lager gezet. De trend van steeds meer stimulatie is een feit.

De Amerikaanse repo markt liep vast. De FED moest met een zeer ongebruikelijke noodgreep erger voorkomen.

De Amerikaanse staatsschuld is bijna niet meer te financieren. Een nieuwe QE is noodzakelijk.

Jerome Powell geeft aan dat een nieuwe QE een kans maakt.

Goud- en zilverbeleggers keken vandaag alleen naar dat 0,25% getalletje en ze waren wat teleurgesteld. Hadden ze naar het totaalplaatje gekeken dan waren goud en zilver vandaag hard gestegen.

Het is een kwestie van tijd en dan zal de focus van de rente naar de repo, staatsschuld en nieuwe QE verschuiven. De zilvermijn- en goudmijnaandelen waar ik in beleg vandaag gemiddeld wat naar beneden. Het zijn koopkansen. Want fundamenteel is er in de VS heel wat gaande.

De AEX

Vandaag een klein plusje. Maar dat was voor het FED besluit. Amerikaanse beurzen deden vandaag niet veel. Toch zal er een moment komen dat beurzen richting gaan kiezen.

Dat gaat deze week echter niet meer gebeuren. Vrijdag lopen de opties af. Dan zijn de belangen te groot. Ik verwacht daarom de komende dagen een zijwaarts bewegende AEX.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier