Beursnieuws

Laatste update: 22-03-2019 15:38

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

Zwaar tegenvallende Duitse industrie. Recente economische cijfers gaven aan dat de economische groei in Europa zeer matig maar wel stabiel is. Dat beeld is vandaag veranderd. Het lijkt weer de verkeerde kant op te gaan.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone ging in maart van 51,9 naar 51,3 (boven de 50 is groei). Dat valt nog mee omdat de dienstensector het nog redelijk doet. Het grote probleem zit bij de industrie.

Die index ging in maart van 49,3 naar slechts 47,6 de laagste stand in bijna 6 jaar. Dat is niet best. Het grootste probleem zit in Duitsland. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie ging in maart van 47,6 naar 44,7. De Duitse industrie is dus hard aan het krimpen.

Bij een economische teruggang is dat altijd het eerst bij de industrie merkbaar. De dienstensector volgt pas een half jaar tot een jaar later. Daarnaast is Duitsland natuurlijk het Europese industrieland. De cijfers uit Frankrijk waren overigens niet veel beter.

Op basis van de cijfers van vandaag moet ik vaststellen dat de economische groei in de Eurozone van stabiel naar afzwakkend is gegaan. Het is zelfs de vraag of er in de eurozone in het eerste kwartaal nog wel economische groei is geweest.

Het gevolg van de slechte cijfers waren dalende Europese beurzen en een dalende euro. Amerikaanse beleggers zien in die slechte Europese cijfers het bewijs dat het slechter gaat met de wereldeconomie. Vandaar ook dalende Amerikaanse beurzen.

De EU heeft de Britten gisteren beperkt uitstel gegeven. Echter onder voorwaarde dat ze wel instemmen met de huidige deal. De Britse politici hebben zich klem laten zetten. Ze moeten nu volgende week voor de softe brexit deal stemmen. Anders volgt een no deal brexit.

Dan lijken er 2 smaakjes. Het valt mij echter op dat de Britten het wel heel onhandig hebben aangepakt. Dat kan een opzettelijk gemaakt rookgordijn blijken. Een paar weken geleden heeft de Britse regering al besloten dat een no deal brexit geen optie is.

Dat is dus al van tafel gehaald. Als er dan ook geen meerderheid voor een softe brexit is dan blijft nog een optie over. Intrekken van het brexit verzoek. De Britse bevolking is al brexit dolgedraaid. De meerderheid lijkt ook bij de EU te willen blijven.

Op het laatste moment toch bij de EU blijven zou een sterk staaltje gepeupel piepelen zijn. Maar ik sluit het niet uit. Ik ga er echter ook niet op speculeren.

De goudprijs

Dalende beurzen en economische zorgen zijn goed voor de goudprijs. De goudprijs stijgt ondanks de t.o.v. de euro hogere dollar. Vandaag wint de angst het van de gestegen dollar. De 7 goudmijnaandelen waar ik in beleg vandaag gemiddeld in de plus.

De AEX

Een redelijke daling. Erger is dat er nu een top in de grafiek staat. Sluiten we deze week (en dat lijkt niet te voorkomen) onder die top dan is die top bekrachtigd. We zijn nu afhankelijk van de brexit. Daar moet volgende week een besluit over vallen.

Alsnog een goedkeuring voor de softe brexit zal al voor heel veel opluchting en sterk stijgende beurzen zorgen. Mochten de Britten echter totaal onverwacht toch in de EU blijven dan kan het heel erg hard omhoog.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Toegang tot recente transacties + meteen een e-mail als ik een transactie heb gedaan prijslijst