Beursnieuws

Laatste update: 05-06-2020 19:39

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

2 records maar beleggers zien er maar 1. Vandaag was de dag van het Amerikaanse banenrapport. Er bleken in mei maar liefst 2,5 miljoen banen te zijn bijgekomen. Voor 1 maand is dat een record.

Het cijfer was veel beter dan verwacht en zorgde voor fors stijgende beurzen. In april verloren nog meer dan 20 miljoen Amerikanen hun baan. In maart was het banenverlies 1,4 miljoen.

Ik ben eens wat dieper in de cijfers gedoken. Om die goed te kunnen interpreteren is het belangrijk om te weten dat de Amerikaanse banenmarkt totaal anders werkt dan die in Europa. Bij ons is het veel lastiger om mensen te ontslaan en daarom komen ontslagen altijd maar langzaam opgang.

Datzelfde maakt bedrijven ook voorzichtig met het aannemen van nieuwe mensen. Vandaar dat er in die werkgelegenheidscijfers in Europa altijd veel vertraging zit. In de VS werkt het totaal anders.

Geen werk is meteen ontslag en als er na een paar weken weer wel werk is kun je ook weer meteen aan de slag. Daardoor reageren die Amerikaanse werkgelegenheidscijfers altijd zeer direct op economische omstandigheden. Nu eens naar die cijfers zelf kijken.

1,4 miljoen van die 2,5 miljoen nieuwe banen zijn horecabanen. Begrijpelijk als men lockdowns opheft en de horeca weer open mag. Alleen al in april verloren meer dan 7 miljoen mensen hun baan in de horeca.

Meer dan 5 miljoen mocht na het opheffen van de lockdowns dus niet meer terugkomen. De cijfers bij de bouw zijn beter. Daar mocht de helft van wie in april zijn ontslag kreeg weer aan het werk. Bij winkelbedrijven kregen 368.000 mensen hun baan terug van de 2,3 miljoen die in april ontslag kregen.

Ik snap dat beleggers vandaag opgelucht zijn dat het banenverlies is gestopt en dat er weer mensen aangenomen worden. Dat na het opheffen van de lockdowns slechts 2,5 miljoen van de meer dan 21 miljoen banen terugkomen is echter heel zorgelijk.

Het kan komen omdat we in mei nog in een overgangsfase zaten. Het versoepelen van de lockdowns was nog maar net begonnen. Het banencijfer over juni zal een beter beeld geven.

Nu ik het over het versoepelen van de lockdowns heb. Er was gisteren nog een record. Wereldwijd waren er 130.000 nieuwe coronagevallen en dat is een dag record. Voor de beurzen is met name de situatie in de VS zorgelijk.

Op 11 mei had men die dag 18.196 nieuwe coronagevallen. Tot vandaag blijft het dagelijkse getal rond de 20.000 hangen. Terwijl de VS de lockdowns aan het afbouwen zijn lukt het daar al bijna een maand niet om het aantal nieuwe coronagevallen te doen afnemen.

Het COVID-19 verloop is in de VS totaal anders dan in Europa. Begrijpelijk want Europese landen gingen eerder in lockdowns en komen er later en stapsgewijs uit.

Uit de cijfers blijkt dat de Amerikanen de lockdowns te snel afbouwen. Dat is een groot risico. Kijk ik vandaag naar de beurzen die weer bijna net zo hoog staan als begin dit jaar dan lijkt het allemaal al weer voorbij.

Kijk ik naar het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen en het nog beperkt aantal mensen die in de VS hun baan hebben teruggekregen dan is het nog lang niet voorbij.

Voor de lange termijn strategie verkocht ik vandaag 1 ETF met een rendement van 33%. Nu zijn bijna alle ETF’s die ik een aantal maanden geleden tijdens de beurscrash kocht verkocht. Het is nu wachten op een daling om dat kunstje nog eens te herhalen.

De goud- en zilverprijs

Beleggers die even geen enkel probleem meer zien. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor goud en zilver. Volgende week woensdag krijgen we de FED en het is afwachten hoe de FED naar de werkgelegenheid kijkt. De goudmijn- en zilvermijnaandelen vandaag over het algemeen behoorlijk in de min.

Er is een grote positieve uitschieter. De Australische goudzoeker wist een nieuw goudgebiedje te vinden. Het aandeel steeg vandaag met meer dan 30%. Waarom ik de komende maanden een nog verdere stijging van dit aandeel verwacht kunt u lezen in de update die ik op de website onderaan de tekst van dit aandeel heb geplaatst.

De AEX

De euforie is terug. De aanjager uiteraard het Amerikaanse banencijfer. Wat de meeste bedrijven in de AEX er aan hebben dat er in de VS veel horecabanen zijn bijgekomen kan ik u niet uitleggen. Dat zullen de beleggers die vandaag kochten hopelijk wel weten.

Aha Heineken zegt u. Niet het meest populaire bier in de VS en vandaag een stijging van slechts 0,69%. Het waren vandaag vooral de achterblijvers die opgepikt werden.

Aandelen van bedrijven die erg veel last van de coronacrisis hebben gehad en die nu erg goedkoop lijken. In de VS is hetzelfde te zien bij de aandelen van luchtvaartmaatschappijen. Bij het opkopen van dit soort koopjes is timing extreem belangrijk. Ik acht de tijd nog niet gekomen.

Te weinig Amerikanen die hun baan al hebben teruggekregen, in de VS al een maand lang geen daling van het dagelijks aantal nieuwe coronagevallen en een maand voor het voor die “koopjesaandelen” slechtste kwartaalcijferseizoen ooit lijkt mij niet het ideale koopmoment.

Meteen na een nieuwe update of beursverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier