Beursnieuws

Laatste update: 26-05-2023 19:31

Zeer optimistische beleggers. De meeste beurzen (VS nog open) stegen vandaag behoorlijk. Tech en met name alles met chips doet het goed omdat Nvidia aangaf dat ze ondanks de op jaarbasis gedaalde omzet in het eerste kwartaal voor dit huidige tweede kwartaal een meer dan 50% omzetstijging verwachten.

Hebben ze de mensen en productiecapaciteit om een dergelijke forse omzetstijging in zo’n korte tijd te realiseren vraag ik mij dan af. Waar beleggers ook hoop uit putten is de verwachting dat het gaat lukken om net op tijd een schuldenplafonddeal te maken.

Die verwachting heb ik ook. Het verschil is dat beleggers gezien de gestegen beurzen 0 risico zien. Dat men nu nog geen week voor een aanstaande financiële catastrofe nog geen deal heeft is voor mij echter reden om toch maar een beetje voorzichtig te blijven.

Waar beleggers vandaag geen enkel oog voor hadden is het tegenvallende beursnieuws. De Amerikaanse kerninflatie is in april op jaarbasis naar 4,7% gestegen. In maart was dat nog 4,6%.

Een klein verschil maar het is wel het bewijs dat die te hoge inflatie hardnekkig is. De kans dat de FED tijdens de volgende meeting in juni (14 juni) de rente met 0,25% gaat verhogen is fors toegenomen.

Ook de yield op de Amerikaanse 10 jaars staatsobligatie blijft stijgen. Die is nu al tot boven de 3,8% (nog open) opgelopen. Niet goed voor rentegevoelige techaandelen maar beleggers keken daar vandaag bij weg.

De goud- en zilverprijs

Goud doet weinig en zilver omhoog. Dat goud niet veel doet komt omdat beleggers zich 0 zorgen maken over dat schuldenplafond. Zilver stijgt omdat beleggers inzien dat voor het maken van chips en de gehele elektronica industrie veel zilver nodig is.

De AEX

De AEX kreeg vandaag veel steun van de grote omzetstijging die Nvidia verwacht. De top 3 AEX stijgers waren allemaal bedrijven die iets met chips van doen hebben.

Wat denk ik vandaag ook op bijna alle beurzen meespeelt is een short squeeze. Beleggers die op basis van die schuldenplafondproblematiek short zaten moesten door die Nvidia stijging en daardoor oplopende verliezen hun posities sluiten. Een short positie sluiten doet men door te kopen.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update. 

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier