Beursnieuws

Laatste update: 23-06-2021 19:38

Ik volg constant al het beursnieuws. Alleen het beursnieuws dat beurzen echt in beweging zet plaats ik hier. 

De FED laat ons alle hoeken van de kamer zien. Jerome Powell de FED voorzitter gaf gisteren een speech voor het Amerikaanse congres. Daarna kon men vragen stellen.

Een aantal congresleden stelde vragen over de hoogte van de inflatie. Jerome Powell gaf daarop het antwoord dat hij de kans op een inflatie zoals eind jaren 70 (10% inflatie) als zeer onwaarschijnlijk ziet. Uitsluiten deed hij het echter niet.

De FED is sinds een half jaar van eerst geen noemenswaardige inflatiestijging. Later een toch iets hogere inflatie maar tijdelijk. Daarna de inflatie van 5% was hoger dan onze verwachting. En inmiddels komt de 10% al ter sprake maar nog wel als zeer onwaarschijnlijk.

Ik zie in al die af en toe tegenstrijdige maar ook afzwakkende inflatie opmerkingen dat de FED financiële markten aan voorbereiden is op een hogere inflatie.

Jerome Powell beloofde het congres gisteren dat hij de rente niet zal verhogen alvorens de Amerikaanse economie en werkgelegenheid volledig zijn herstelt. En dat hij de rente niet zal verhogen enkel op basis van de angst voor een hogere inflatie in de toekomst.

Hij geeft daarmee aan dat de economie en werkgelegenheid belangrijker zijn dan een eventueel hogere inflatie. En aangezien het met die economie en werkgelegenheid nog wel even tijd kost. Gaan we een langdurige periode met een hoge inflatie maar nog steeds lage rente krijgen.

Vandaag veel inkoopmanagersindices. Die voor de EU laten in juni een positiever beeld zien. In de VS in juni juist een opvallende daling. Ik hecht dit jaar niet veel waarde aan die inkoopmanagersindices.

Het beeld is vaak te sterk afwijkend van de harde economische cijfers. Beleggers hechten er blijkbaar inmiddels ook steeds minder waarde aan want beurzen deden er niks op.

De goud- en zilverprijs

De woorden van Powell hadden een positieve uitwerking op goud en zilver. Het is goud echter nog niet gelukt om de 1800 dollar te doorbreken.

Dat goud het vorige week en ook deze week niet zo lekker doet kan te maken hebben met het feit dat het manipulatiespeelterrein deels gesloten gaat worden. Dus moesten er nog wat plooien gladgestreken worden.

Volgende week de invoering van Basel 3. Vanaf dat moment mogen EU banken papier goud niet meer als tier 1 aanmerken. Of men moet tegenover papier goud een 85% cash geld dekking hebben. Dat is duur en niet handig.

De goudhandel zal dan gaan verschuiven van papier naar fysiek. En aangezien er veel minder fysiek dan papier goud is zal dat de prijzen opdrijven.

Het grote effect komt pas eind dit jaar. Want dan gaat Basel 3 ook in het Verenigd Koninkrijk van kracht worden. Aldaar in Londen de grootste papiergoudhandel die ineens deels naar fysiek moet overschakelen. De mijnaandelen vandaag met de beurzen nog open gemiddeld in de plus.

De AEX

Wel willen maar niet kunnen? Dat beurzen zolang net onder all time highs blijven hangen is ongebruikelijk. Of men is positief en een verdere stijging volgt. Of men is negatief en een correctie volgt.

Kijk ik naar de AEX grafiek van vandaag dan zie ik 2 pogingen om richting de all time high van 734 te gaan. Maar in beide gevallen ontbreekt gewoon de kracht.

Beleggers waren vandaag wel positief maar hadden blijkbaar het budget niet om de klus te klaren. Aan het eind van de dag geeft men dan de moed op.

Een aantal Europese beurzen had al een mindere dag. Bij de Amerikaanse beurzen hetzelfde beeld als bij de AEX. Wel willen maar niet kunnen stijgen.

Er komen steeds meer scheurtjes in de markt. Die zullen snel groter worden als er slecht beursnieuws komt. Morgen maar even zien hoe dat Amerikaanse cijfer van steunaanvragen gaat vallen.

Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier