Beursnieuws
Laatste update: 05-12-2023 17:58
Het belangrijkste beursnieuws van vandaag is dat Moody’s de outlook voor de kredietwaardigheid van China op negatief heeft gezet. Moody’s doet dat omdat het de schulden als problematisch ziet. Met name bij lokale overheden en bedrijven in staatseigendom.
Moody’s noemt ook de problematische schulden bij Chinese projectontwikkelaars. Ook over de economische groei van China is Moody’s negatiever.
De beurs in Shanghai staat voor dit jaar op verlies en daalde vandaag naar bijna het laagste punt van dit jaar. De beurs van Hongkong daalde vandaag naar het laagste punt van dit jaar en staat voor dit jaar op een dik verlies. Sinds begin 2021 is de beurs in Hongkong met bijna 50% gedaald.
Een maand geleden kwam Moody’s ook al met een negatieve outlook voor de VS. In de VS is dat (nog) niet terug te zien op de beurzen. Dat de 2 landen met de grootste economieën een negatieve outlook aangaande hun schulden krijgen is uiteraard geen goed nieuws voor de wereldeconomie.
Vandaag ook de cijfers van Eurostat over de producentenprijzen in de eurozone in oktober. Op maandbasis stegen die producentenprijzen met 0,2%. Op jaarbasis een daling van maar liefst 9,4%.
Nou, zou je denken dan zal de inflatie (consumentenprijzen) binnenkort ook wel fors gaan dalen. Exclusief de prijzen voor energie gingen de producentenprijzen echter op jaarbasis met slechts 0,2% omlaag.
Zie hier de instinker van dat snel dalende inflatieverhaal en die hoop op renteverlagingen. Herfst vorig jaar spoten die energieprijzen onvoorstelbaar hard omhoog. Dat had grote gevolgen voor de inflatie.
Nu liggen de energieprijzen aanzienlijk lager en dan lijkt de inflatie ineens structureel hard te dalen. Niet juist want het plaatje is verstoort door die tijdelijke enorme energiehobbel van eind vorig jaar.
In februari dit jaar begonnen die energieprijzen weer naar normale niveaus te dalen. Dus ook pas februari volgend jaar als die overdreven energiecomponent weg is zullen we weten waar we met de inflatie werkelijk staan. En dat zal kijkend naar de zeer langzaam dalende kerninflatie wat hoger dan nu zijn.
In oktober daalde het aantal openstaande vacatures in de VS tot het laagste aantal sinds maart 2021. De Amerikaanse economie is aan het afkoelen. Dat het aantal vacatures is afgenomen zorgde voor een heel klein beursfeestje.
Hier won de hoop op een renteverlaging het net van de kans op een recessie. Het blijft ook de vraag of je als aandelenbelegger wel op renteverlagingen moet hopen. Als de Fed de rente lager zou zetten (nog lang niet aan de orde) dalen ook de yields op obligaties.
De waarde van die obligaties stijgt dan en is daarmee een zeer geduchte concurrent voor de beurzen. Daar zijn obligatiebeleggers ook al op aan het inspelen.
De yield op de Amerikaanse 10 jaars daalt vandaag al tot onder de 4,2%. In mijn ogen minstens een half jaar tot een jaar te vroeg en men koopt nu op een te laag yield niveau. De kans op een forse spike omhoog bij die yields is hard aan het toenemen.
De goud- en zilverprijs
Wederom een stapje terug. Dat de zilverprijs weer onder de 25 dollar staat is een korte termijn tegenvaller. Morgen het banencijfer van ADP en vrijdag het officiële banencijfer. Dan volgende week woensdag ook nog de Fed.
Goud en zilver doen het nooit zo lekker in aanloop naar dat soort events. Ik zie het niet meer als een tijdelijke terugval om een nieuwe aanloop te nemen. Het was in korte tijd ook wel erg hard gegaan.
De AEX
Minder openstaande vacatures in de VS doen de renteverlagingshoop weer toenemen. Een aanstaande economische krimp/recessie zal de beurzen eerst echter veel meer pijn gaan doen dan de eventueel daarna komende renteverlagingen kunnen gaan goedmaken.
Kijkend naar de westerse beurzen en ook de AEX zijn beleggers nog steeds zeer positief. Maar de kracht om beurzen fors hoger te zetten ontbreekt. Gevalletje van iedereen heeft al gekocht.
Meteen na een dagelijkse update of weekverwachting een e-mail ontvangen? Vul dan hieronder uw e-mailadres in. Het is gratis!
Vul uw e-mail adres in:
Direct (gratis) een mail bij een nieuwe weekverwachting en dagelijkse update.
Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier
Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier
Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier
Bovenstaande is met zorg samengesteld. Informatie komt van betrouwbaar geachte bronnen of is al publiekelijk bekend geworden. Desondanks zijn fouten nooit uit te sluiten. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten. Verwachtingen zijn gebaseerd op basis van bepaalde aannames. Het is echter niet zo dat alle gedane verwachtingen ook daadwerkelijk gaan uitkomen. Beursman BV is niet verantwoordelijk voor het niet uitkomen van verwachtingen. Bovenstaande mag op geen enkele manier gezien worden als een aanbeveling om een financieel product of financieel instrument in de breedste zin te kopen of te verkopen. Bovenstaande mag niet gezien worden als een beleggingsadvies. De Algemene Voorwaarden van Beursman BV zoals vermeld op deze website zijn van toepassing.