Global X Social Media Index ETF

Deze ETF van Global X volgt de Solactive Social Media total return index. Social Media is een sector waar we ruim tien jaar geleden nog nooit van hadden vernomen.

Maar inmiddels is bijna iedereen wel op een of andere manier actief in de weer met social media. De sector is wel heel snel wereldwijd op komen zetten. Ondanks het gigantische succes door de toestroom van nieuwe gebruikers is het verdienmodel matig.

Alle social media bedrijven worstelen nog steeds met de opgave om geld te moeten verdienen aan die tsunami van nieuwe gebruikers. Het zal lastig blijven voor social media bedrijven om mooie omzetten en winsten te behalen.

Dit in tegenstelling tot zoekmachines die zoekers op eenvoudige wijze naar advertenties kunnen sturen. Toch verwacht ik dat het voor social media nog een leerproces is om uit te dokteren hoe men de knip bij gebruikers open gaat krijgen.

Ik ga er ook vanuit dat men eerdaags wel in staat is om betere resultaten te boeken en dan kan het hard gaan. Het aantal gebruikers van social media is namelijk gigantisch. In totaal zitten er ongeveer 35 bedrijven in deze ETF.

Het zal geen verbazing zijn dat Facebook met  13% het grootst is. Maar de nummer 2 met 10% is wel opvallend. Dat is namelijk het Chinese Tencent. Dit is geen toeval want Tencent hoort hier echt te staan vanwege de grootte van het bedrijf. Daarna komt Linkedin met ongeveer 9%.

Geografisch is uiteraard de VS het grootst met 50%. China komt op de tweede plaats met ongeveer 30%. De nummer 3 is Japan met 12%. Opvallend is natuurlijk weer dat Europa bijna volledig ontbreekt. Op het gebied van zoekmachines, social media en dergelijke hebben we in Europa zitten slapen.

Het zal belangrijk zijn om het juiste momentum te kiezen bij deze ETF. Beleggers zijn wel erg ver vooruit gelopen op toekomstige winstverwachtingen. Iets wat terug te zien is in de koers/winstverwachtingen van de afzonderlijke bedrijven.

Die lucht zal er eerst wat uit moeten lopen. Maar aan de andere kant moeten verdienmodellen goed in de gaten gehouden worden. Als het social media bedrijven gaat lukken meer geld uit de zakken van gebruikers of adverteerders te trekken dan is de sky the limit.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 7 Wereldwijde moderne sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Global X Social Media Index ETF info:

 

Uitgever ETF: Global X

Ticker: SOCL

ISIN: US37950E4162

Valuta: Dollar

Beurs: Nasdaq