Vanguard ETF

Vanguard ETF hoort tot een van de grootste ETF aanbieders in de wereld. De Vanguard Group uit Pennsylvania heeft overigens een wel heel grappige historie. John Bogle de oprichter van Vanguard had een hoge positie bij de Wellington Management Company een aanbieder van beleggingsfondsen toen hij een grote financiële blunder beging.

John mocht blijven maar kwam op een zijspoor. Met veel moeite mocht hij toch een nieuw beleggingsfonds opstarten. Maar gezien zijn vorige blunder alleen als er niet in gehandeld zou worden en dit nieuwe fonds alleen een index bleef volgen.

Dat was toen heel raar een beleggingsfonds dat een index ging volgen maar niet de moeite nam de index te verslaan. Het indexbeleggen is dus uitgevonden omdat men geen vertrouwen in de eigen handelaar had.

John moest ook nog een naam bedenken en heeft deze gevonden in een oud boek dat hij aan het lezen was over de Britse zeemacht. Een schip had de mooie naam HMS Vanguard en dus kreeg het nieuwe fonds de naam Vanguard.

Nog steeds heeft de Vanguard Group het zeilschip HMS Vanguard als logo. John Bogle was het index volgend fonds overigens niet zo maar begonnen maar had wel degelijk goed onderzoek gedaan naar beleggingsfondsen. Daaruit bleek ook toen al dat die maar zelfden de index konden verslaan.

Bedenk wel Vanguard is in 1975 opgericht en ook toen al deden de traditionele beleggingsfondsen het niet best. Wel raar dus dat zelfs nu nog steeds mensen daar in beleggen. John zag het goed en zijn index volgende beleggingsfondsen deden het heel goed en er kwamen er ook steeds meer bij.

Vanguard eet van 2 walletjes

Nog steeds is Vanguard heel groot in beleggingsfondsen maar is daarnaast hoe kon het ook anders als je zelf het indexbeleggen op de kaart hebt gezet ook in ETF producten begonnen. In het begin zag Vanguard de ETF aanbieders natuurlijk wel als een bedreiging voor de eigen beleggingsfondsen.

Maar omdat ETF producten wel heel veel leken op de eigen beleggingsfondsen kon men ook snel goede ETF’s ontwikkelen voor hun klanten.

Het voordeel voor Vanguard was dat men de eigen klanten niet meer hoefde te overtuigen van het volgen van de onderliggende waarden en het niet tegen hoge kosten trachten te verslaan van de onderliggende waarden. De altijd verhandelbare Vanguard ETF wist snel populair te worden waardoor Vanguard nu tot de grootste aanbieders van ETF’s hoort.

Vreemde eigenaar constructie bij Vanguard met voordelen

Vanguard is eigendom van de beleggers die in fondsen van Vanguard beleggen. Door deze wat unieke constructie heeft Vanguard geen last van aandeelhouders die veel winst willen zien ten koste van beleggers. De eigenaren en beleggers in Vanguard zijn dezelfde personen. Hierdoor kan Vanguard heel goed de kosten laag houden wat uiteraard een voordeel is.

Vanguard richt zich meer op de VS

Zal wel komen omdat men met de beleggingsfondsen natuurlijk ook veelal in de VS actief was. Vanguard is zeker wel actief buiten de VS. Vanguard heeft ook een aantal ETF’s bij Euronext genoteerd staan maar is daarmee toch wel wat laat buiten de VS actief geworden.

Het Vanguard zeilschip heeft in Europa de boot een beetje gemist maar is de laatste tijd wel bezig de achterstand in te lopen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier